Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A növekedést csont nélkül, az adósságrátát nehezebben - extrém esetben kis megszorítással - hozni tudja az ország, ám a Költségvetési Tanács elnöke szerint a szerény mértében javuló konjunkturális és üzleti-bizalmi mutatókra és a növekvő külhoni kockázatokra tekintettel az idei várakozásokhoz képest szerényebb növekedési ambíciók indokoltak a jövő évre.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke szerint 2013 első felének gyengélkedése után a múlt év második felében végre növekedési pályára állt a magyar gazdaság. Ez a trend 2014-ben hónapról hónapra erősödött, a második félév eddig teljesítménye pedig messze túlszárnyalta a várakozásokat.

Óvatosság kell

A külhoni és belföldi elemzők és persze a kormányzat is rendre felfelé korrigálja az óvatos növekedési várakozásokat. Ez akkor is igen nagy siker, ha tudjuk, hogy benne van a viszonylag gyenge bázis, valamint az egyszeri hatások - írja a Világgazdaságban megjelent tanulmányában az elnök. Szerinte ugyanakkor a világgazdasági kilátások, az ukrán válság következményei az exportpiacokon nem sok jóval biztatnak, a bankok hitelezési aktivitása várhatóan lényegesen nem bővül, és e mellett a forintárfolyam alakulását tekintve az utóbbi évek tapasztalatai is óvatosságra intenek.

Ismerve a biztató munkaerő-piaci, bérkiáramlási, fogyasztási tendenciákat és a szerény mértében javuló konjunkturális és üzleti-bizalmi tapasztalatokat is, a növekvő külhoni kockázatokra tekintettel Kovács biztonságosabbnak, a valós lehetőségekhez közelebb állónak tartaná, ha az idei várakozásokhoz képest szerényebb növekedési ambícióink lennének a jövő évre; a költségvetési tervezés alapját képező háttérszámítások szempontjából mindenképpen.

Szűk mozgástér

2014-re nézve az államháztartás GDP-arányos hiánycélja (a túlzott deficit eljárás módszertana alapján) mindössze egytized százalékkal marad el a maastrichti határértéktől, ami nem sok manőverezésre ad lehetőséget. A hiánycél teljesítésének kockázata ugyan jelentős, és növekvő mértékű, de még teljesíthető, mint ezt a Költségvetési Tanács megállapította. A féléves hiány, bár időarányosan magas, de nem nagyobb az elmúlt évek hasonló időszakában kialakult átlagnál, és az a költségvetés szokásos szezonális folyamataival függött össze. Júliusban pedig lényegileg nem növekedett tovább. A főbb bevételi és kiadási folyamatokat tekintve az állapítható meg, hogy a munkajövedelmekhez kapcsolódó adók és járulékok kedvezően alakulnak a munkaerőpiac élénkülésének, az előre jelzettnél is magasabb bérkiáramlásnak, valamint annak következtében, hogy az úgynevezett kisadókat a tervezettnél kevesebben választották. A fogyasztáshoz kapcsolódó adók is dinamikusan emelkednek a 2013-as mértékükhöz képest, a költségvetési előirányzattól azonban elmaradnak. Az elmaradás elsődleges oka a tervezettnél lényegesen alacsonyabb infláció, ugyanakkor a fogyasztás bővülésének mértéke a várakozásoknál szerényebb.

A hiánymutató és az államadósság- szabály betartására figyelemmel a szakember szerint külön kell szólni a költségvetés módosítására júliusban benyújtott indítványról. Az amúgy is „kifeszített” költségvetés forrásaiból tervezett vállalati részesedés-vásárlások ugyan a túlzottdeficit-eljárás módszertana alapján számított eredményszemléletű egyenleget - valószínűsíthetően - nem növelnék, a tervezett pénzforgalmi hiányt azonban igen. A finanszírozási igény növekedése pedig az államadósság-ráta várható javulását csökkentené minimálisra, 2013 végéhez képest mindössze egytized százalékos mérséklődés lenne így várható.

Lehetnek megszorítások

A stabilitási törvény szerint az előző év végi árfolyamon kell számolni a GDP-arányos államadósságot - emlékeztet a Költségvetési Tanács elnöke. Ez alapján, ha növekvőek is a megvalósulási kockázatok, megelőlegezhető, hogy a stabilitási törvényben foglalt előírások és a költségvetéssel kapcsolatos EU-kritériumok 2014-ben is teljesülnek. Ennek érdekében azonban szükség van - illetve szükség lehet - a költségvetés kiadás oldali korrekcióira (zárolásra), az Országvédelmi Alap fel nem használására, a Kincstári Egységes Számla (KESZ) állomány csökkentésére, és nem zárható ki, hogy a bevételek növelésére is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden az olaszok mellé állt a konfliktusban – Párizs Putyinnal szövetkezik
Káncz Csaba | 2021. január 22. 14:34
Párizs kivételével az európai NATO-szövetségesek támogatnák a Biden-kormányzat fokozott segítségnyújtását a líbiai egységkormány irányába. Conte olasz miniszterelnök három hete támogatásáról biztosította Washington nagyobb odafigyelését a proxi háborúba süllyedt országra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: 2 millió adag orosz vakcinát vásárol Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:45
Pár órával a péntek reggeli bejelentése után kiderültek a részletek az orosz vakcinarendelésről.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorral szemben tesztelhetik lobbi-erejüket a "megszorított" polgármesterek
Vég Márton | 2021. január 22. 11:12
Jogi és pénzügyi leckét is kaptak az önkormányzatok a kormánytól az adóstop megkésett elrendelésével és az iparűzési adó megfelezésével. A kormányfő jóindulatában és a lokálpatrióta cégek adományaiban bízhatnak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek jogi lépéseket tehetnek, ha a Pfizer nem pótolja kiesett szállítmányait
MTI | 2021. január 22. 10:50
Lengyelország jogi lépéseket vesz fontolóra, amennyiben a Covid-19 kór elleni egyik vakcina gyártója, a Pfizer nem pótolja az első negyedév folyamán a jelenleg csökkentett szállítmányait - közölte Piotr Müller kormányszóvivő egy pénteki interjúban.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter rendkívüli bejelentése: nagy mennyiségű orosz vakcinát vesz Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 09:18
Részletek még nincsenek, de a szerződést már aláírták a felek. A Facebookon közvetített sajtótájékoztatón a miniszter nagy mennyiségű vakcináról beszélt.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint még sokáig maradnak a korlátozások
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 08:28
Orbán Vikor miniszterelnök szerint ameddig nincs elég vakcina, addig maradnak a korlátozások.
Makro / Külgazdaság Biden egy sor rendeletet aláírt már az első napján
MTI | 2021. január 22. 07:00
 Joe Biden amerikai elnök első teljes hivatali napján, csütörtökön egy sor rendeletet írt alá a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedésekről, és közölte, hogy a járvány egyesült államokbeli halálos áldozatainak száma várhatóan eléri a félmilliót februárban.
Makro / Külgazdaság Korlátozhatja az EU a nem alapvető fontosságú utazásokat
MTI | 2021. január 22. 06:46
Az Európai Unió tagállamainak vezetői videókonferencia keretében tartott tanácskozásukon egyetértettek a koronavírus-járvány megállítását célzó korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén szigorításukban is a vírusmutációk terjedésének megállítása érdekében - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az informális csúcsértekezletet követően csütörtökön éjjel.
Makro / Külgazdaság Küszöbön áll a brit és az orosz vakcina magyar felhasználása
MTI | 2021. január 21. 19:07
Megkezdődött az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciája, középpontban a járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálása, valamint a beoltás felgyorsításának szükségessége áll.
Makro / Külgazdaság Lejár a nukleáris megállapodás Putyinnal: őrült kapkodás a Biden kormányzatban
Káncz Csaba | 2021. január 21. 15:34
A globális nukleáris egyensúly architektúrája napjainkra alapjaiban rendült meg. Nem véletlen, hogy Anthony Blinken külügyminiszter-jelölt keddi szenátusi meghallgatásán annyi időt szentelt a nukleáris fegyverek kérdéskörének. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél