<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A kancellári szék várományosa, Olaf Scholz szerint már karácsony előtt megalakulhat az új, szociáldemokrata-zöld-liberális kormány. Az előzetes egyeztetések jól haladnak, jövő héten megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások. A németek több mint fele támogatja a lámpakoalíciót.

Meglehetősen optimistán nyilatkozott a napokban Olaf Scholz, a németországi választásokat hajszállal megnyerő szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje azokról az előzetes megbeszélésekről, amelyek pártja, a Zöldek és a liberálisok (FDP) között folynak a kormányalakításról.

Karácsonyi ajándék

Az egyeztetések „nagyon jó és konstruktív hangulatban” folynak, ezért biztos abban, hogy a három párt meg tudja valósítani a közös tervet, tehát azt, hogy

karácsony előtt lesz új kormányunk,

jelentette ki Scholz – aki jelenleg még a Merkel-kormány pénzügyminisztere – Washingtonban, ahol a Nemzetközi Valutalap és a Világbank ülésein vett részt.

Az előzetes egyeztetések eredményét még ezen a héten összegzik a pártok, jövő héten pedig megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások.

A királycsinálók, azaz a Zöldek és az FDP vezetői - Robert Habeck (Zöldek), Annalena Baerbock (Zöldek), Volker Wissing (FDP) és Christian Lindner (FDP) - érkeznek egy előzetes koalíciós egyeztetésre Berlinben 2021. október 11-én. Forrás: EPA/CLEMENS BILANA királycsinálók, azaz a Zöldek és az FDP vezetői - Robert Habeck (Zöldek), Annalena Baerbock (Zöldek), Volker Wissing (FDP) és Christian Lindner (FDP) - érkeznek egy előzetes koalíciós egyeztetésre Berlinben 2021. október 11-én. Forrás: EPA/CLEMENS BILAN

Egy friss felmérés szerint a németek enyhe többsége pártolja ezt az összefogást. A Spiegel által megrendelt közvélemény-kutatás során

a megkérdezettek 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Scholz által vezetett közlekedési lámpa koalíció (piros-sárga-zöld összefogás) jó lenne Németország számára.

32 százalék „mindenképp”, 20 százalék pedig „inkább” ezt tartja a megfelelő megoldásnak.

A megkérdezettek 37 százaléka nem pártolja ezt a koalíciót – 14 százalék „inkább nem”, 24 százalék pedig „abszolút nem.”

Érdekesség, hogy az SPD-szavazók csaknem teljes egészében beállnak a lámpakoalíció mögé – 97 százalékuk mond rá igent –, és a Zöldek táborában is elsöprő (86 százalék) annak támogatottsága. Csupán a liberális szavazók szkeptikusak: közülük 32 százalék támogatja, 50 százalék viszont ellenzi azt.

Királycsináló kis pártok

Mint arról beszámoltunk, a szeptember végi választásokon a szociáldemokraták 25,7, a kereszténydemokraták (CDU/CSU) pedig 24,1 százalékos eredményt értek el.

Mivel egymással nem akarnak kormányozni – azaz nem kívánják folytatni a nagykoalíciót  –, az AfD-vel (Alternetíva Németországért) senki nem akar közösködni, az előzetesen potenciális partnernak tartott Baloldal (Die Linke) nevű párt pedig túl gyengén szerepelt, a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget az SPD csak akkor érheti el, ha összefog a Zöldekkel és a liberálisokkal, amelyek a szavazatok 14,8, illetve 11,5 százalékát szerezték meg.

Utóbbi két kis párt tehát királycsináló szerepbe került:

ha nem felel meg nekik az SPD ajánlata, megpróbálhatnak "összebútorozni" a CDU/CSU-val – ez lenne az úgynevezett Jamaika-koalíció (fekete-sárga-zöld összefogás).

Most azonban minden jel arra utal, hogy a lámpakoalíció lesz a befutó. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a Zöldek és a liberálisok meglepően könnyen egymásra találtak: az SPD-nek kettejük szövetségével kell megegyeznie.

A szociáldemokraták nyertek ugyan, de régi hatalmuk már nem tér vissza: számos területen, például a szociálpolitikában, alighanem engedniük kell a két kis pártnak – az új kormány a „kancellárcsinálók koalíciója” lesz

- véli a konzervatív lap. 

Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak korábban szintén arról beszélt, hogy két nagy erő helyett sok, közel azonos erősségű párt alakíthatja majd a politikai életet.  

Úgy vélem, hogy Németország ebben a tekintetben olyan országgá fejlődik majd – és már nagyon előre tart ebben a folyamatban –, mint Hollandia. Tehát 7-8, nagyjából hasonló erősségű párt lesz, és mindig 3-4-nek kell majd összefognia a kormányalakításhoz

- fogalmazott a német szakember.   

A magyar szál

Ami a magyar vonatkozásokat illeti, ha valóban lámpakoalíció lesz Németországban, akkor az

minden bizonnyal tovább növeli majd a politikai nyomást az Orbán-kormányon, de a magyar-német gazdasági kapcsolatok aligha fognak sérülni.

Hogy miért nem, és milyen befolyásuk van a német multiknak az ottani politikára, azt az alábbi videóban fejtjük ki:   

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
Makro / Külgazdaság Betarthatatlan ígéretet tett az indiai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 10:27
Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát.
Makro / Külgazdaság Behúzta a kéziféket a magyar építőipar
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:01
Egy év alatt 8,1, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Több halottja van az örmény fővárosban történt robbanásnak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:52
Már öt halottja van az örmény főváros, Jereván egyik bevásárlóközpontjában történt robbanásnak, amelyben mintegy hatvan ember megsérült vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG