<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kancellári szék várományosa, Olaf Scholz szerint már karácsony előtt megalakulhat az új, szociáldemokrata-zöld-liberális kormány. Az előzetes egyeztetések jól haladnak, jövő héten megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások. A németek több mint fele támogatja a lámpakoalíciót.

Meglehetősen optimistán nyilatkozott a napokban Olaf Scholz, a németországi választásokat hajszállal megnyerő szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje azokról az előzetes megbeszélésekről, amelyek pártja, a Zöldek és a liberálisok (FDP) között folynak a kormányalakításról.

Karácsonyi ajándék

Az egyeztetések „nagyon jó és konstruktív hangulatban” folynak, ezért biztos abban, hogy a három párt meg tudja valósítani a közös tervet, tehát azt, hogy

karácsony előtt lesz új kormányunk,

jelentette ki Scholz – aki jelenleg még a Merkel-kormány pénzügyminisztere – Washingtonban, ahol a Nemzetközi Valutalap és a Világbank ülésein vett részt.

Az előzetes egyeztetések eredményét még ezen a héten összegzik a pártok, jövő héten pedig megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások.

A királycsinálók, azaz a Zöldek és az FDP vezetői - Robert Habeck (Zöldek), Annalena Baerbock (Zöldek), Volker Wissing (FDP) és Christian Lindner (FDP) - érkeznek egy előzetes koalíciós egyeztetésre Berlinben 2021. október 11-én. Forrás: EPA/CLEMENS BILANA királycsinálók, azaz a Zöldek és az FDP vezetői - Robert Habeck (Zöldek), Annalena Baerbock (Zöldek), Volker Wissing (FDP) és Christian Lindner (FDP) - érkeznek egy előzetes koalíciós egyeztetésre Berlinben 2021. október 11-én. Forrás: EPA/CLEMENS BILAN

Egy friss felmérés szerint a németek enyhe többsége pártolja ezt az összefogást. A Spiegel által megrendelt közvélemény-kutatás során

a megkérdezettek 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Scholz által vezetett közlekedési lámpa koalíció (piros-sárga-zöld összefogás) jó lenne Németország számára.

32 százalék „mindenképp”, 20 százalék pedig „inkább” ezt tartja a megfelelő megoldásnak.

A megkérdezettek 37 százaléka nem pártolja ezt a koalíciót – 14 százalék „inkább nem”, 24 százalék pedig „abszolút nem.”

Érdekesség, hogy az SPD-szavazók csaknem teljes egészében beállnak a lámpakoalíció mögé – 97 százalékuk mond rá igent –, és a Zöldek táborában is elsöprő (86 százalék) annak támogatottsága. Csupán a liberális szavazók szkeptikusak: közülük 32 százalék támogatja, 50 százalék viszont ellenzi azt.

Királycsináló kis pártok

Mint arról beszámoltunk, a szeptember végi választásokon a szociáldemokraták 25,7, a kereszténydemokraták (CDU/CSU) pedig 24,1 százalékos eredményt értek el.

Mivel egymással nem akarnak kormányozni – azaz nem kívánják folytatni a nagykoalíciót  –, az AfD-vel (Alternetíva Németországért) senki nem akar közösködni, az előzetesen potenciális partnernak tartott Baloldal (Die Linke) nevű párt pedig túl gyengén szerepelt, a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget az SPD csak akkor érheti el, ha összefog a Zöldekkel és a liberálisokkal, amelyek a szavazatok 14,8, illetve 11,5 százalékát szerezték meg.

Utóbbi két kis párt tehát királycsináló szerepbe került:

ha nem felel meg nekik az SPD ajánlata, megpróbálhatnak "összebútorozni" a CDU/CSU-val – ez lenne az úgynevezett Jamaika-koalíció (fekete-sárga-zöld összefogás).

Most azonban minden jel arra utal, hogy a lámpakoalíció lesz a befutó. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a Zöldek és a liberálisok meglepően könnyen egymásra találtak: az SPD-nek kettejük szövetségével kell megegyeznie.

A szociáldemokraták nyertek ugyan, de régi hatalmuk már nem tér vissza: számos területen, például a szociálpolitikában, alighanem engedniük kell a két kis pártnak – az új kormány a „kancellárcsinálók koalíciója” lesz

- véli a konzervatív lap. 

Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak korábban szintén arról beszélt, hogy két nagy erő helyett sok, közel azonos erősségű párt alakíthatja majd a politikai életet.  

Úgy vélem, hogy Németország ebben a tekintetben olyan országgá fejlődik majd – és már nagyon előre tart ebben a folyamatban –, mint Hollandia. Tehát 7-8, nagyjából hasonló erősségű párt lesz, és mindig 3-4-nek kell majd összefognia a kormányalakításhoz

- fogalmazott a német szakember.   

A magyar szál

Ami a magyar vonatkozásokat illeti, ha valóban lámpakoalíció lesz Németországban, akkor az

minden bizonnyal tovább növeli majd a politikai nyomást az Orbán-kormányon, de a magyar-német gazdasági kapcsolatok aligha fognak sérülni.

Hogy miért nem, és milyen befolyásuk van a német multiknak az ottani politikára, azt az alábbi videóban fejtjük ki:   

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos