4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A világ reálgazdasága 2008 óta nem tért magához, miközben a pénzügyi rendszer túlfeszítettebb, mint az akkori összeomlás előtt. Márpedig az olajtermelő országoknak hamarosan likvidálni kell külföldi kötvény-állományukat és aranytartalékaik egy részét, hogy a tátongó fiskális űrt betömjék. A kínai elnök puha földet érésre készíti föl országát és befejezi a pénzpumpával hajtott gazdasági növekedés korszakát.

Számos mutató futott be az elmúlt napokban és hetekben, amelyek a világgazdaság vitalitásának gyengülését jelzik. A japán gazdaság, amely az Abenomics nevezetű permanens pénzügyi stimulus-injekciók rabja lett, negyedik recessziójába süllyedt 2008 óta. Mivel egyre nő az aggodalom Tokió pénzügyi integritását illetően, a Moody’s hétfőn leminősítette a szigetországot. Ezzel a világ harmadik legnagyobb gazdaságának hitelminősítése már Kína és Dél-Korea alá bukott és egy szinten áll a poszt-szovjet Észtországgal.

A 2008-as pénzügyi válság kitörése után hat évvel az eurózóna gazdasági kibocsátása még nem éri el a 2007-es szintet, a befektetések pedig 25 százalékkal (!) alacsonyabb szinten állnak.

Túlfeszített pénzügyi rendszer

A világ pénzügyi rendszere pedig jóval feszítettebb mint 2007-ben volt. A Morgan Stanley kalkulációi szerint a globális bruttó adósság az akkori 105 ezermilliárd dollárról mára 150 ezermilliárdra nőttek. A fejlett világ teljes adósságállomány a GDP 275 százalékára nőtt, ugyanez az arány a fejlődő piacokon 175 százalék. Ez mindkét esetben 20 százalékos emelkedés 2007 óta és mindkettő történelmi csúcsot jelent

A bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) – amely a jegybankok jegybankjának tekinthető – friss álláspontja szerint a legkisebb likviditás-veszteség a pénzpiacokon rendkívül durva kihatással járhat.

Az olajállamok piacra dobják külföldi kötvényeiket

Márpedig az olajárak tartósan alacsony szinten ragadása esetén a fő olajtermelő államoknak hozzá kell nyúlniuk a tartalékaikhoz – ahogyan ez Oroszország esetében már látványosan bekövetkezett –, hogy a jóléti szintjüket tartani, a már beindult projekteket és a katonai gépezetet pedig működtetni tudják.

A központi költségvetés kiegyensúlyozott marad Irán esetében 130 dolláros hordónkénti olajárnál.  Ugyanez Algéria és Bahrein esetében 115, Oroszország és Irak esetében 105, Abu Dhabinál 100, a szaúdiaknál 90. Nos, ettől már a 70 dollár alatti olajárral mesze eltávolodtunk. Tehát ezen országoknak likvidálni kell külföldi kötvény-állományukat és aranytartalékaik egy részét, hogy a tátongó fiskális űrt betömjék.

Kína puha földetérésre törekszik

Mindezen folyamatokkal párhuzamosan a kínai vezetés eltökélt abban – hogy képes lesz-e, az más kérdés – hogy elkerülje kemény földetérést.  Hszi Csin-Ping elnök elszánta magát, hogy tíz éves mandátumának már az első szakaszában leállítja a gigantikus hitel-buborék növekedését. „Nem engedhetjük meg, hogy továbbra is a növekvő likviditás stimulálja a gazdasági növekedést”, mondta az elnök szeptemberben.

Ő hajlandónak mutatkozik arra is, hogy leépítse a brutális túlkapacitásokat a kínai acél- és hajóiparban, ameddig az nem jár a munkanélküliség 5 százalékos szintjének túlhaladásával. Ez a hozzáállás természetesen egy nagy arculcsapás azon globális nyersanyag-termelőknek akik eddig a kínai sárkány látszólag feneketlen étvágyát elégítették ki.

Véget kell vetni a kínai szellemvárosok építésének

De az elnöknek igaza van: most kell határozottságot mutatnia, hogy a lopakodó tragédiát elkerülje. Napokkal ezelőtt egy hivatalos kormányzati jelentés elképesztő adatokkal szolgált a buborék-gazdaság pazarlásairól. A jelentés szerint 2009 óta 6,8 ezermilliárd dollár „nem hatékony befektetés” történt Kínában, beleértve felesleges acélkohókat, szellemvárosokat és üres stadionokat annak érdekében, hogy tompítsák a pénzügyi krízis hatásait.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG