<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világ reálgazdasága 2008 óta nem tért magához, miközben a pénzügyi rendszer túlfeszítettebb, mint az akkori összeomlás előtt. Márpedig az olajtermelő országoknak hamarosan likvidálni kell külföldi kötvény-állományukat és aranytartalékaik egy részét, hogy a tátongó fiskális űrt betömjék. A kínai elnök puha földet érésre készíti föl országát és befejezi a pénzpumpával hajtott gazdasági növekedés korszakát.

Számos mutató futott be az elmúlt napokban és hetekben, amelyek a világgazdaság vitalitásának gyengülését jelzik. A japán gazdaság, amely az Abenomics nevezetű permanens pénzügyi stimulus-injekciók rabja lett, negyedik recessziójába süllyedt 2008 óta. Mivel egyre nő az aggodalom Tokió pénzügyi integritását illetően, a Moody’s hétfőn leminősítette a szigetországot. Ezzel a világ harmadik legnagyobb gazdaságának hitelminősítése már Kína és Dél-Korea alá bukott és egy szinten áll a poszt-szovjet Észtországgal.

A 2008-as pénzügyi válság kitörése után hat évvel az eurózóna gazdasági kibocsátása még nem éri el a 2007-es szintet, a befektetések pedig 25 százalékkal (!) alacsonyabb szinten állnak.

Túlfeszített pénzügyi rendszer

A világ pénzügyi rendszere pedig jóval feszítettebb mint 2007-ben volt. A Morgan Stanley kalkulációi szerint a globális bruttó adósság az akkori 105 ezermilliárd dollárról mára 150 ezermilliárdra nőttek. A fejlett világ teljes adósságállomány a GDP 275 százalékára nőtt, ugyanez az arány a fejlődő piacokon 175 százalék. Ez mindkét esetben 20 százalékos emelkedés 2007 óta és mindkettő történelmi csúcsot jelent

A bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) – amely a jegybankok jegybankjának tekinthető – friss álláspontja szerint a legkisebb likviditás-veszteség a pénzpiacokon rendkívül durva kihatással járhat.

Az olajállamok piacra dobják külföldi kötvényeiket

Márpedig az olajárak tartósan alacsony szinten ragadása esetén a fő olajtermelő államoknak hozzá kell nyúlniuk a tartalékaikhoz – ahogyan ez Oroszország esetében már látványosan bekövetkezett –, hogy a jóléti szintjüket tartani, a már beindult projekteket és a katonai gépezetet pedig működtetni tudják.

A központi költségvetés kiegyensúlyozott marad Irán esetében 130 dolláros hordónkénti olajárnál.  Ugyanez Algéria és Bahrein esetében 115, Oroszország és Irak esetében 105, Abu Dhabinál 100, a szaúdiaknál 90. Nos, ettől már a 70 dollár alatti olajárral mesze eltávolodtunk. Tehát ezen országoknak likvidálni kell külföldi kötvény-állományukat és aranytartalékaik egy részét, hogy a tátongó fiskális űrt betömjék.

Kína puha földetérésre törekszik

Mindezen folyamatokkal párhuzamosan a kínai vezetés eltökélt abban – hogy képes lesz-e, az más kérdés – hogy elkerülje kemény földetérést.  Hszi Csin-Ping elnök elszánta magát, hogy tíz éves mandátumának már az első szakaszában leállítja a gigantikus hitel-buborék növekedését. „Nem engedhetjük meg, hogy továbbra is a növekvő likviditás stimulálja a gazdasági növekedést”, mondta az elnök szeptemberben.

Ő hajlandónak mutatkozik arra is, hogy leépítse a brutális túlkapacitásokat a kínai acél- és hajóiparban, ameddig az nem jár a munkanélküliség 5 százalékos szintjének túlhaladásával. Ez a hozzáállás természetesen egy nagy arculcsapás azon globális nyersanyag-termelőknek akik eddig a kínai sárkány látszólag feneketlen étvágyát elégítették ki.

Véget kell vetni a kínai szellemvárosok építésének

De az elnöknek igaza van: most kell határozottságot mutatnia, hogy a lopakodó tragédiát elkerülje. Napokkal ezelőtt egy hivatalos kormányzati jelentés elképesztő adatokkal szolgált a buborék-gazdaság pazarlásairól. A jelentés szerint 2009 óta 6,8 ezermilliárd dollár „nem hatékony befektetés” történt Kínában, beleértve felesleges acélkohókat, szellemvárosokat és üres stadionokat annak érdekében, hogy tompítsák a pénzügyi krízis hatásait.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
Makro / Külgazdaság Befagyasztott vagyonok: odacsaptak az osztrákok az orosz oligarcháknak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:06
Jelentős összeget fagyasztottak már be a szankciók részeként.
hírlevél
Ingatlantájoló