<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A német városokban sorra tartják az Izrael-ellenes tüntetéseket, számos incidenssel fűszerezve. Eközben mind a német, mind a francia kormány Izrael mellett állt ki, de a francia külügyminiszter elítélte a kelet-jeruzsálemi kitelepítéseket is. Káncz Csaba jegyzete.

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Az izraeli-palesztin ellenségeskedés pillanatok áthullámzott Németország és Franciaország arab közösségeire. Szerdára virradó éjjel Münster és Bonn zsinagógái előtt izraeli zászlót égettek a tüntetők. Bonnban a zsinagóga bejáratát súlyosan megrongálták, a rendőrség három gyanúsítottat őrizetbe vett. Csütörtökre virradó éjjel Mannheim városában dobálták be a zsinagóga ablakát.

Gelsenkirchenben egy előre be nem jelentett Izrael-ellenes tüntetésen mintegy 180 ember súlyosan szidalmazta a zsidókat. Hannoverben 550 ember gyűlt össze szerda este, ahol izraeli zászlót égettek. Az észak-rajna-vesztfáliai Solingenben ugyancsak szerdán helyeztek ki izraeli zászlót a városháza előtt, a német-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételének évfordulója – május 12. – alkalmából. A zászlót ismeretlenek éjjel felgyújtották.

A Nakba-nap, azaz a katasztrófa nap elnevezésű palesztin gyásznap alkalmából tartott felvonulás résztvevői a németországi Kölnben - és a felvonulást biztosító rendőrök 2021. május 14-én. A Közel-Keleten kíújult konfliktus miatt országszerte tartottak tüntetéseket a palesztinok mellett és az antiszemitizmus ellen is. Fotó: Sascha Steinbach / EPAA Nakba-nap, azaz a katasztrófa nap elnevezésű palesztin gyásznap alkalmából tartott felvonulás résztvevői a németországi Kölnben - és a felvonulást biztosító rendőrök 2021. május 14-én. A Közel-Keleten kíújult konfliktus miatt országszerte tartottak tüntetéseket a palesztinok mellett és az antiszemitizmus ellen is. Fotó: Sascha Steinbach / EPA

A német nagypolitika erőteljes kiállása

A bűncselekményeket csütörtökön is több vezető politikus ítélte el. Németországban a zéró tolerancia elve érvényes a zsinagógák elleni támadásokkal szemben – nyilatkozott Heiko Maas külügyminiszter.

Hozzátette, hogy Németországban mindenkinek szolidaritást kell vállalnia a zsidó közösséggel, és el kell utasítania, ha Németországban élő zsidó vallású embereket tesznek felelőssé a Közel-Keleten történő eseményekért.

A legnagyobb német párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini székháznál ellopták a Gázai övezetből Izrael ellen indított rakétatámadások áldozatai iránti szolidaritásból szerdán kihelyezett izraeli zászlót. lopás csütörtökre virradóra történt. Reggel újabb izraeli zászlót helyeztek ki a német nemzeti, az EU-s és a pártzászló mellé.

“A zászlót elvehetitek, de a tartásunktól nem tudtok megfosztani minket” – kommentálta az esetet Paul Ziemiak főtitkár egy Twitter-bejegyzésben. Ziemial aztán egy interjúban kifejtette, hogy a Hamász egy terrorista szervezet. „Aki a Közel-Keleten békét szeretne, aki a kétállami megoldást tartja szem előtt, annak látnia kell, hogy ez a Hamásszal nem megy” – tette hozzá.

Merkel kancellár pénteken adott ki közleményt, amelyben határozottan elítélte az Izrael elleni rakétatámadásokat. Leszögezte, hogy a német kormány támogatja Izrael jogát az önvédelemre.

Tegnap Christine Lambrecht szociáldemokrata igazságügyminiszter vett részt egy szolidaritási Istentiszteleten, ahol leszögezte: „Egész Izraelben, különösen Jeruzsálemben és Tel-Avivban a szélsőségesek erőszakos cselekedetek követnek el. A miniszter szégyennek nevezte, hogy Németországban antiszemita tüntetéseket tartanak. Lambrecht szerint az izraeli zászló elégetése bűncselekmény, amelynek a német hatóságok utánajárnak.

Tegnap csupán Berlinben három Izrael-ellenes tüntetést tartottak, ahol röpködtek az utcakövek és a palackok.

Sebastian Kurz utasítására a bécsi kancellári hivatalra a szolidaritásból felhúzták az izraeli nemzeti lobogót, amelyre válaszul az iráni külügyminiszter elhalasztotta hivatalos bécsi látogatását. Ausztia egyben bejelentette, hogy a libanoni Hezbollah szervezetet ezentúl terror-szervezetként tartja nyilván.

A szlovén miniszterelnök mikroblog bejegyzésében jelentette be tegnap, a szolidaritás jeleként a kormányépületekre kitűzik az izraeli zászlót. A cseh elnök utasítására tegnap a prágai várban húzták fel a Izrael zászlaját. Az EU Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is elítélte a Hamász rakétatámadásait Izraelre és az erőszak azonnali beszüntetésre szólított föl.

Párizs a kelet-jeruzsálemi kitelepítéseket is elítéli

A francia elnöki palota pénteken közleményt adott ki. Eszerint Macron felhívta telefonon az izraeli miniszterelnököt és részvétét fejezte ki a Hamász és más terrorista csoportok áldozatainak. Egyben kifejezte támogatását Izrael irányába és az önvédelemhez való jogát.

Május 12-én Jean-Yves Le Drian külügyminiszter leszögezte a Francia Szenátusban, hogy a közel-keleti helyzet rendkívüli aggodalommal tölti el. Kifejtette, hogy Izrael idén több alkalommal bombázta Szíriában mind a kormányzati erőket, mind pedig az iráni csapatokat és Le Drian szerint fennáll a veszélye egy regionális háború kitörésének. „Az erőszak Gázában, Jeruzsálemben, Ciszjordániában és számos izraeli városban tapasztalható örvénye egy komolyabb eszkalációt provokálhat ki. Kevesebb, mint 15 év alatt a Gázai övezet három véres háborút ért meg. Mindent meg kell tenni, hogy a negyedik elkerülhető legyen.”

Le Drian elítélte mind a Hamász rakétatámadásait, mind az izraeli hatóságok kelet-jeruzsálemi kitelepítő politikáját. Azt ígérte, hogy tovább fog tárgyalni, a német, az egyiptomi és a jordán kollégáival, hogy a Izraelben a két fél konstruktív tárgyalásokat kezdjen a konfliktus tartós megoldására.

Csütörtökön Gérald Darmanin belügyminiszter arra utasította a párizsi rendőrfőnököt, hogy tiltsa be a szombatra tervezett palesztin-barát tüntetést. Indoklásként a 2014-es palesztin-barát demonstrációt nevezte meg, amely erőszakba torkollott.

Darmanin utasítása meglehetősen groteszk és képmutató, hiszen ő a rojalista, szélsőjobboldali ’Action française’ mozgalom szimpatizánsa és tavaly megdöbbenésének adott hangot, amikor kóser ételeket látott egy francia bevásárlóközpontokban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
hírlevél
depositphotos