<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Miközben a legkülönfélébb befektetési termékek (részvények, egyes kötvények, olaj, kriptodevizák) árai szakadatlanul emelkednek, a Fidelity elemzője már óvatosságra int: az eddigi tényezők, amelyek mindezt fenntartották, idén megváltozhatnak. Egyes európai kötvényeket azonban még mindig érdemes lehet megvenni, főleg rövidebb lejáratra.
1923-as német márka (Wikimedia Commons)

Jegybanki kanyar

Az elmúlt években a nagy jegybankok rendkívüli likviditásnövelő, pénznyomtatásnak is nevezett eszközvásárlási programjai biztosították a hátteret ahhoz a páratlan felfutáshoz, amit a részvény-, és kötvénypiacokon láthattunk, és amely még mindig tart. Azonban időközben a gazdasági helyzet is örvendetesen megjavult, remek formában Amerika és a legtöbb európai gazdaság, így ezek a jegybanki programok lassan véget érnek.

Amerikában már évekkel ezelőtt befejezte a FED az eszközvásárlásokat, idén pedig már meg is kezdi azok visszajuttatását a piacra, vagyis a fedezetlen pénz visszavonását. Az EKB még fenntartja a programot idén szeptemberig, és a legújabb adatokat látva jó esély van arra, hogy az év végén megszünteti azt, bár kommunikációjukban jelezni szokták, hogy az eurózóna minden részére figyelnek, így ha pár ország helyzete még indokolja a rendkívül laza monetáris politikát, akkor fenntartják, még akkor is, ha más országokban túlfűtöttség következik be.

Inflációs stratégia

Mindennek a Fidelity International mennyiségi elemzési osztályának vezetője, David Simner szerint az lehet a következménye, hogy meglódul az infláció, amit az árupiacok dinamikus emelkedése már jelez. A váratlan inflációnak lehet olyan következménye, hogy a jegybankokat eddigi, rendkívül laza monetáris politikájuk hirtelen megváltoztatására kényszerítik, ez pedig óhatatlanul felboríthatja a túlfeszített értékeltséggel rendelkező piacokat. Ezért nem árt óvatosságot tanúsítani, a Fidelity szakembere szerint célszerű rövid lejáratú kötvényeket tartani, hisz ha hirtelen hozamemelkedés, azaz árfolyamesés következik be, ezek árfolyama keveset változik.

A részvénypiacokon azokra a cégekre figyelnek, melyeknek a folyamatos működésükhöz finanszírozásra van szükségük, emellett a vállalatfelvásárlások és összeolvadások továbbra is jó lehetőségeket kínálnak majd. A Fidelity szakembere folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a szóba jöhető cégeket, és kihasználja a kínálkozó lehetőségeket. Ezt szem előtt tartva jelentős likviditást tart majd fent, mert csak így biztosítható, hogy gyorsan és költséghatékonyan reagálhasson a változó piaci körülményekre.

Fedezékbe vonulni

A részvény-, és kötvénypiacok többsége tehát már nagyon magasan van, túlárazott, ami persze nem jelenti azt, hogy nem lesz még túlárazottabb, mielőtt kiadósabb esés következik. Azonban miután ennek időpontja nem kalkulálható, ugyanakkor az eddigi folyamatokat fenntartó jegybanki politikák változóban vannak, célszerű fedezékbe vonulni, és inkább csak az adódó egyedi lehetőségeket megragadni. Így bőséges készpénzállományt tartva  az előbb-utóbb óhatatlanul bekövetkező komoly korrekciót vagy esetleg eső trendet arra lehet majd felhasználni, hogy ismét viszonylag olcsóvá váló eszközökből újra vásárolni lehessen.

Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG