<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Miközben a legkülönfélébb befektetési termékek (részvények, egyes kötvények, olaj, kriptodevizák) árai szakadatlanul emelkednek, a Fidelity elemzője már óvatosságra int: az eddigi tényezők, amelyek mindezt fenntartották, idén megváltozhatnak. Egyes európai kötvényeket azonban még mindig érdemes lehet megvenni, főleg rövidebb lejáratra.
1923-as német márka (Wikimedia Commons)

Jegybanki kanyar

Az elmúlt években a nagy jegybankok rendkívüli likviditásnövelő, pénznyomtatásnak is nevezett eszközvásárlási programjai biztosították a hátteret ahhoz a páratlan felfutáshoz, amit a részvény-, és kötvénypiacokon láthattunk, és amely még mindig tart. Azonban időközben a gazdasági helyzet is örvendetesen megjavult, remek formában Amerika és a legtöbb európai gazdaság, így ezek a jegybanki programok lassan véget érnek.

Amerikában már évekkel ezelőtt befejezte a FED az eszközvásárlásokat, idén pedig már meg is kezdi azok visszajuttatását a piacra, vagyis a fedezetlen pénz visszavonását. Az EKB még fenntartja a programot idén szeptemberig, és a legújabb adatokat látva jó esély van arra, hogy az év végén megszünteti azt, bár kommunikációjukban jelezni szokták, hogy az eurózóna minden részére figyelnek, így ha pár ország helyzete még indokolja a rendkívül laza monetáris politikát, akkor fenntartják, még akkor is, ha más országokban túlfűtöttség következik be.

Inflációs stratégia

Mindennek a Fidelity International mennyiségi elemzési osztályának vezetője, David Simner szerint az lehet a következménye, hogy meglódul az infláció, amit az árupiacok dinamikus emelkedése már jelez. A váratlan inflációnak lehet olyan következménye, hogy a jegybankokat eddigi, rendkívül laza monetáris politikájuk hirtelen megváltoztatására kényszerítik, ez pedig óhatatlanul felboríthatja a túlfeszített értékeltséggel rendelkező piacokat. Ezért nem árt óvatosságot tanúsítani, a Fidelity szakembere szerint célszerű rövid lejáratú kötvényeket tartani, hisz ha hirtelen hozamemelkedés, azaz árfolyamesés következik be, ezek árfolyama keveset változik.

A részvénypiacokon azokra a cégekre figyelnek, melyeknek a folyamatos működésükhöz finanszírozásra van szükségük, emellett a vállalatfelvásárlások és összeolvadások továbbra is jó lehetőségeket kínálnak majd. A Fidelity szakembere folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a szóba jöhető cégeket, és kihasználja a kínálkozó lehetőségeket. Ezt szem előtt tartva jelentős likviditást tart majd fent, mert csak így biztosítható, hogy gyorsan és költséghatékonyan reagálhasson a változó piaci körülményekre.

Fedezékbe vonulni

A részvény-, és kötvénypiacok többsége tehát már nagyon magasan van, túlárazott, ami persze nem jelenti azt, hogy nem lesz még túlárazottabb, mielőtt kiadósabb esés következik. Azonban miután ennek időpontja nem kalkulálható, ugyanakkor az eddigi folyamatokat fenntartó jegybanki politikák változóban vannak, célszerű fedezékbe vonulni, és inkább csak az adódó egyedi lehetőségeket megragadni. Így bőséges készpénzállományt tartva  az előbb-utóbb óhatatlanul bekövetkező komoly korrekciót vagy esetleg eső trendet arra lehet majd felhasználni, hogy ismét viszonylag olcsóvá váló eszközökből újra vásárolni lehessen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG