<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A külföldi és belföldi kritikát figyelmen kívül hagyva az új nemzeti konzervatív kormányt támogató képviselők szavazataival újraszabályozták a lengyel Alkotmánybíróság működését. Orbán a példakép? A német sajtó szerint „Lengyelország nem Magyarország”.
Egy apáca adja le szavazatát október 25-én. Fotó: EPA/Adam Warzawa

Az eddigi egyszerű többség helyett a bíróságnak ezentúl kétharmados többséggel kell meghoznia a határozatait. A 15-ből eddig kilenc alkotmánybíró jelenléte kellett, ezen túl 12 kell majd. Eddig két hét alatt döntést kellett hozni, ez most három-hat hónapra emelkedik – tudósított az AFP hírügynökség.

Lech Walesa, az 1984-es Nobel-békedíj tulajdonosa élesen kritizálta a rendelkezéseket, szerinte azok az ország érdekei ellen valók és nevetségessé teszik Lengyelországot. Korábban egyenesen polgárháborútól óvta az országot az új PiS-kormány radikális lépései miatt. Két hétvégén keresztül lengyelek tízezrei tüntettek az új, abszolút többséggel megválasztott kormány lépései ellen.

Pilsudski vagy Orbán?

Lengyelországnak és Jaroslaw Kaczynskinek szentelte Szenteste délelőttjén a címoldalt a Frankfurter Allgemeine Zeitung online verziója. A lap szerint a politikus teljesen a saját ízlése szerint rajzolja át Lengyelországot. „Példaképe: a két világháború közötti Lengyelország, ahol Jozef Pilsudski marsall majdnem tíz éven keresztül autoriter módon kormányzott. Vannak azokban, akik azt mondják, hogy új példaképe Orbán Viktor, a magyar elnök. Akárcsak ő, Kaczynski most a nacionalizmusra teszi tétjét” – írják.

Bebetonozná a hatalmát

Kaczynski a lap szerint egy államszövetséget akar létrehozni a Balti-tengertől a Fekete-tengerig Oroszország és Németország ellensúlyozására. Megesküdött elhunyt testvérének, hogy nem engedi ki a kezéből még egyszer a hatalmat, mint nyolc évvel ezelőtt. A lap szerint olyan körülményeket akar teremteni, amelyek a leváltását lehetetlenné teszik.

Ennek egyik első lépése az Alkotmánybíróság reformja. De következik a független bíróságok átalakítása, az állami hivatalnokok párttagságának újbóli lehetővé tétele, az iskolai történelemoktatás reformja, a médiapiac „újralengyelesítése”, a titkosszolgálat feletti ellenőrzés megszerzése.

Nincs más párt jobbra

„Most tehát Lengyelország orbanizálása folyik?” – teszi fel a kérdést a FAZ. „Az a próbálkozás, hogy az egész hatalmat egyetlen párt kezében koncentrálják, arra emlékeztet. De Lengyelország nem Magyarország. Nincs erős párt a PiS-től jobbra, ahogy Magyarországon a Jobbik. Lengyelországban több a nagyváros, és jobban profitált az EU-ból.”

A szabadságért és a jogért való harcnak több mint kétszáz éves hagyományai vannak Lengyelországban – fejezi be a lap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét ukrán zászló leng egy fontos fekete-tengeri szigeten – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Október 1-jétől egy liter benzin 800 forintba kerül majd?
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:32
Akár ez is következhet Nagy Márton egy múlt heti konferencián tett kijelentéséből, miszerint az "árstopok nem jó dolgok, azokból ki kell jönni". Azóta találgatja a fél ország, hogy akkor ez azt jelenti-e, október 1-je után ismét piaci árakon tankolhatunk, illetve vehetjük meg a csirkefarhátat és a másik öt terméket. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt: mindjárt elfogy a benzin a durva válságba jutott országban
Kollár Dóra | 2022. július 4. 18:08
Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.
Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG