1p
Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ezzel az újabb történelmi mélypontot jelentő 4,25 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek adnak okot az izgalomra.

Lassan elfogy a kamatvágás lendülete

A jegybank tavaly augusztusban, 7 százalékos kamatszintről kezdte meg azt a kamatcsökkentési ciklust, amelynek során rendre 25 bázispontos lépésekkel került egyre lejjebb az alapkamat. A ciklust támogatta, hogy a fogyasztói árak emelkedési üteme több évtizedes mélypontra süllyedt, miközben a globális pénzpiacok likviditásbősége, s a viszonylag magas kockázatvállalási kedv erősítette a magyar pénzpiaci és tőkepiaci eszközöket.

 

Bár korábban banki elemzők és a piacok 3-3,5 százalék körüli alapkamatot jósoltak az év végére, az elmúlt hónapban nagyrészt kiárazták a határidős ügyletekből a további jelentős kamatcsökkentés lehetőségét. A piacok most további egy vagy két, 25 bázispontos kamatcsökkentést tartanak lehetségesnek, miután a globális pénzpiacok elbizonytalanodtak a nagy jegybankok mennyiségi enyhítési politikájának jövőjét illetően, és ezért kevésbé fektetnek a kockázatosabbnak ítélt feltörekvő piaci eszközökbe.

 

És ha mégsem vágnak?

A kép azért nem olyan egyértelmű, mint a korábbi kamatdöntéseknél. Hétfőn például idei csúcsa közelébe emelkedett a magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége. A CDS középárfolyama a 341,2 bázispontos előző záróról meredek ívben 365 bázispont környékére emelkedett a hétfői londoni kereskedés késői szakaszában. Ennél magasabban az idén csak március végén járt a magyar CDS-árazás: akkor 370 bázispont körüli árfolyamokat mértek Londonban.

Az euró/forint a legutóbbi kamatvágás óta
Friss árfolyamok >>

 

Az amerikai pénznyomda leállítására készülve a kötvényhozamok megugrottak és a forint is sokat gyengült, a határidős piac pedig már nem áraz újabb alapkamat-csökkentést.

Magyar állampapírhozamok alakulása
Friss adatok >>

 

Vágtak már kamatot rosszabb helyzetben is...

A növekedést is megjósoljákAz MNB ma ismerteti a stáb által készített friss makrogazdasági prognózist is. Márciusban az MNB az idei évre 0,5 százalékos, a jövő évre pedig 1,7 százalékos növekedést jósolt, míg 2013-ra 2,6 százalékos, 2014-re pedig 2,8 százalékos inflációt prognosztizált.

A The Wall Street Journal által megkérdezett 20 elemző közül azonban csak kettő jelezte, hogy lát lehetőséget a kamatszint tartására.

A Morgan Stanley londoni befektetési részlegének elemzői szerint pedig az MNB figyeli ugyan a kockázatokat, ám valószínűleg egyedi jellegű, Magyarország-specifikus kockázati elemnek kellene megjelennie ahhoz, hogy a magyar jegybank a további enyhítéssel egyértelműen összeegyeztethetetlennek minősítse a kockázati környezetet. A Morgan Stanley londoni elemzői hangsúlyozták: nehéz lenne azzal érvelni, hogy a jelenlegi eladási hullám Magyarország-specifikus, ráadásul az MNB az idén 300 forint feletti euróárfolyam és a jelenleginél magasabb állampapírhozamok mellett is végrehajtott kamatcsökkentést.

A menetrend

Az MNB 14 órakor hirdeti ki a kamatdöntést, míg a monetáris tanács közleményét 15 órakor publikálja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG