<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A brit külügyminiszter szerint "katasztrofális" politikai és gazdasági hatásai lennének, ha a kormányzó Konzervatív Párt újabb vezetőváltásra szánná el magát.

James Cleverly a BBC brit közszolgálati rádió közéleti-politikai műsorokra szakosodott négyes csatornájának csütörtöki hírmagazinjában kijelentette: Liz Truss miniszterelnök álláspontja mindig is az volt, hogy csökkenteni kell a családok és az üzleti vállalkozások adóterheit, mivel e terhek hét évtizede nem voltak olyan nehezek, mint most.

Cleverly szerint Truss előre megmondta, hogy erre készül, és ezt is teszi jelenleg, az a tény pedig, hogy "néhányan erről láthatóan meglepetésként értesültek", nem a kormányfő hibája. A külügyminiszter ezzel arra utalt, hogy a brit kormány által nemrég bejelentett hatalmas, 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot évtizedek óta példátlan piaci viharok követték, mivel a piaci szereplők nem látják biztosítottnak az intézkedési terv finanszírozási hátterét.

Egyre érik a kérdés: Meddig marad Liz Truss a kormányfő? Fotó: EPA/NEIL HALL
Egyre érik a kérdés: Meddig marad Liz Truss a kormányfő? Fotó: EPA/NEIL HALL

A miniköltségvetésként emlegetett program szeptember végi bejelentése után mélységi rekordokra - egyes időszakokban az árfolyamparitás közelébe - zuhant a font árfolyama a dollárral szemben, az irányadó brit állampapírok hozama a 2008-as globális pénzügyi válság óta először 4 százalék fölé emelkedett és meghaladta a görög államadósság finanszírozási költségét, két globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings és a Fitch Ratings pedig egyaránt leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a korábbi stabilról a brit államadós-osztályzatok kilátását.

A Bank of England a piaci felfordulás csitítása végett rendkívüli államkötvény-vásárlási intervenciót jelentett be, azzal az indokkal, hogy a piacok "rendellenes működésének" folytatódása érdemi kockázatot jelentene Nagy-Britannia pénzügyi stabilitására. A brit sajtó egybehangzó, nem cáfolt értesülései szerint a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának meghatározó befolyású tagjai közül többen is már Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter, sőt Liz Truss távozását követelik.

Truss szerda este találkozott a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság tagjaival. A bizottság és a mindenkori kormányfő megbeszélései mindig bizalmasak és zárt ajtók mögött zajlanak, de a mostani ülésről kiszivárgott értesülések szerint a megbeszélés rendkívül feszült, a miniszterelnökkel szemben ellenséges hangulatú volt.

Paul Goodman, a ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló, igen befolyásos online politikai fórum főszerkesztője csütörtöki cikkében azt írta, hogy Kwasi Kwarteng, az adócsökkentési programot bejelentő pénzügyminiszter pozíciója tarthatatlanná válhat. Goodman szerint a piacok "tárt karokkal fogadnák" a tisztségben Rishi Sunakot, az előző miniszterelnök, Boris Johnson volt pénzügyminiszterét, aki Johnson távozása után indult a pártvezetői és a miniszterelnöki posztért.

Sunak a vezetőválasztás első szakaszában, vagyis a jelölteket kiválasztó frakciószavazások fordulóiban rendre sokkal több voksot kapott, mint Truss, kettejük közül azonban a Konzervatív Párt tagsága a nyáron lezajlott döntő szavazáson jelentős többséggel Trusst választotta. A ConservativeHome főszerkesztőjének értesülései szerint az alsóházi tory frakció tagjai "foglalkoznak azzal a gondolattal", hogy az alig több mint egy hónapja hivatalban lévő Truss egy másik volt ellenlábasát, Penny Mordaunt egykori védelmi minisztert kellene kormányfővé választani, és az ő kormányában lehetne Sunak a pénzügyminiszter.

James Cleverly külügyminiszter azonban a csütörtöki BBC-interjúban óvta a pártfrakciót az ilyen kezdeményezésektől. Cleverly úgy fogalmazott: fel kell ismerni, hogy most az elsődleges feladat a piacok stabilizálása, és a vezetőváltás "katasztrofális ötlet lenne politikai és gazdasági szempontból egyaránt". (MTI)

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG