BUX
35 265.31
-0.20%
-70.00
OTP
10 880.00
-0.64%
-70.00
MOL
1 796.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 515.00
+0.54%
+35.00
MTELEKOM
380.00
-1.17%
-4.00
 
2019. június 28. 09:00

A G20 csúcs tökéletes pillanatképet ad világunkról, amely deviza- és kereskedelmi háborúba süllyed, és ahol a második világháború utáni szövetségek már csak a múlt sárguló emlékei. Peking tegnap a kommunista párt szócsövének tekintett lapban egy új, kétoldalú szövetséget ajánlott Tokiónak a "kiszámíthatatlan USA" helyett. Káncz Csaba jegyzete.

Mosolyszünet: Donald Trunp amerikai elnök, Abe Shinzo japán miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök az oszakai G20 mai ülésén. EPA/JAPAN POOL

A világ szeme ma és holnap a japán Oszaka városára szegeződik, ahol a G20 csúcs keretében Trump feszült hangulatban találkozik a kínai-, az orosz-, az indiai és a török elnökkel is négyszemközti megbeszélésekre.

Az amerikai elnök az elmúlt hetekben elkerülte a felesleges konfrontációkat: nem fogadta el nemzetbiztonsági tanácsadójának uszítását és nem bocsátkozott háborúba Iránnal, felülírta tanácsadóit és a májusi észak-koreai rakétaindítást nem tekintette az ENSZ-határozatok megsértésének, miközben Mexikóval is végül a kiegyezés lett a migráns-ügy vége. Ráadásul a szenátus neokonzervatívjaival (Romney, Rubio) ellentétben ő a Huawei ügyét be akarja vonni a tágabb kínai kereskedelmi megállapodásba.

Peking bekeményít?

A pénzpiacok hangulata eleinte kedvezőre fordult a South China Morning Post azon tegnapi jelentésére, miszerint az amerikai és kínai fél elhalasztja újabb vámok bevezetését. De pár órával később leszakadt a plafon a Wall Street Journal azon értesülésére, miszerint Hszi kínai elnök előfeltételeket fog támasztani a tűzszünet megkötéséhez.  Peking állítólag ragaszkodik a Huaweit érintő amerikai eladási tilalom feloldásához, ráadásul állítólag követelni fogja az összes amerikai büntetővám feloldását.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy mivel mindkét gazdaság erőteljesen lassuló trendben van, egy újabb feszültség fellobbanása igazán kellemetlen hír lehet a globális gazdaságnak és a pénzpiacoknak.

Trump a csúcstalálkozó kezdete előtt megsértette japán vendéglátóit azzal, hogy kétségbe vonta az amerikai-japán védelmi megállapodás értelmét, amely pedig a második világháború vége óta a szigetország biztonságpolitikájának alapköve. Otrombasága természetesen nem kerülte el Peking figyelmét: a kínai vezetés tegnap a kommunista párt szócsövének tekintett lapban ajánlott Tokiónak egy új kétoldalú szövetséget a "kiszámíthatatlan USA" helyett.

Az amerikai elnöknek feszült találkozója lesz az indiai miniszterelnökkel is, hiszen egyrészt a szubkontinens Sz-400-as orosz légvédelmi rakétarendszert akar vásárolni, másrészt büntetővámot vezetett be 28 amerikai termékre, miután június ötödikével Washington kivonta Új-Delhit a vámkedvezményeket biztosító általános preferencia-rendszerből.

Feszültség Európával

Káncz Csaba

Várhatóan az európai úgynevezett szövetségesekkel is  rossz hangulatban folynak majd a tárgyalások.  Órákkal a csúcs előtt Trump élesen kritizálta az EU versenyügyi biztosát, aki szerinte "gyűlöli az USA-t".  A francia elnök pedig a maga részéről kijelentette, hogy nem fogja aláírni a csúcs záróközleményét, ha az nem foglalkozik a klímaváltozással és nem támogatja a 2015-ös Párizsi klímamegállapodás szellemét.

Összességében a jelek szerint a Trump-adminisztráció egyre képtelenebb koherens Európa-stratégiát kialakítani, mivel a megrendült Külügyminisztériumból és a Pentagonból egyszerűen hiányoznak a kontinensünkkel foglalkozó magas szintű hivatalnokok:  a Pentagonban például a mai napig számos betöltetlen Európa-ügyi helyettes államtitkári pozíciót találhatunk. Brüsszelben pedig eközben ferde szemmel vizslatják Trump Kína-ellenes hadjáratát és azt magasrangú hivatalnokok a Brexithez hasonlítják. Szerintük mindkettő azon a csalfa elképzelésen alapszik, miszerint egy hanyatló nagyhatalom képes visszafordítani a történelem folyását és visszatérhet a dicsőséges múlthoz.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Megindult a csiki-csuki: ismét szigorítanak az USA-ban a vírus miatt
Wéber Balázs | 2020. július 14. 09:31
Kaliforniában be kell zárni a bárokat, múzeumokat és az éttermek benti részét a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt. Floridában viszont szombaton kinyitottak egy Disney Parkot. A járvány alatt 5,4 millió amerikai vesztette el egészségbiztosítását, globálisan pedig mintegy százmillióval nőhet az éhezők száma.
Makro / Külgazdaság Így esett hasra a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 09:01
Májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.
Makro / Külgazdaság Váratlan cseh fordulat: a fegyvertartás mellé állt a kormány
MTI | 2020. július 14. 08:05
Alkotmányos joggá tennék a fegyveres önvédelemet és védelmet.
Makro / Külgazdaság Óvatos becslések szerint is 83-132 millió ember jut éhinségre a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 14. 07:51
Persze az emberek nem csak a pandémia miatt éheznek, tavaly anélkül is 690 millió fő szenvedett súlyos alultápláltságtól.
Makro / Külgazdaság Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Franciaországban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 06:51
Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után aláírták a kormány és a szakszervezetek megállapodását.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bravózott – tovább erősödött a nagy szövetséges
Wéber Balázs | 2020. július 13. 17:16
Andrzej Duda szűk győzelmével jól jár a lengyel kormánypárt, amely most három évig szinte azt csinál, amit akar. És jól jár az Orbán-kormány is, hiszen egyik legfontosabb politikai szövetségese lett még erősebb.
Makro / Külgazdaság Orbán Dudának: kritikus fontosságú volt a győzelme
MTI | 2020. július 13. 15:35
"A magyar-lengyel barátság a közép-európai összefogás motorja és az európai politika meghatározó tényezője" - írta még a miniszterelnök a lengyel választás eredménye apropóján Dudának küldött levelében.
Makro / Külgazdaság Csúcson az új koronavírus-fertőzések száma, kötelező a maszk az üdülőszigeteken
Wéber Balázs | 2020. július 13. 13:01
Globálisan soha nem regisztráltak még annyi új koronavírus-fertőzöttet, mint tegnap. Az amerikai kontinensen a legsúlyosabb helyzet, de egyes európai országokban is növekszik az új esetek száma. Mallorcán és Ibizán kötelezővé tették a maszkviselést, a sportolást és a strandolást kivéve.
Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
Makro / Külgazdaság Trianon és pénzügyi összeomlások – ezért ő a legrosszabb amerikai elnök
Káncz Csaba | 2020. július 13. 10:36
Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  
hírlevél