<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az EU és Washington ma széleskörű együttműködést jelent be a technológia és kereskedelem terén Kína feltartóztatásának szándékával. A Nyugat újra fogja építeni a félvezetők globális beszállítási láncait is.  Káncz Csaba jegyzete

Joe Biden amerikai elnök ma találkozik Brüsszelben az EU tagállamok vezetőivel.  A G7-ek csúcstalálkozója az elmúlt napokban már egyfajta iránymutatásnak tekinthető, úgy Kínával kapcsolatban, mint ahogyan a világjárványok, a kiberbűnözés és az éghajlatváltozás elleni határozott küzdelem terén is. 

Az is kiszivárgott, hogy Brüsszel, Berlin, Párizs és Róma nyomására Washington hajlandó volt a Kínával kapcsolatos záróközlemény finomítására, így az ujgurokkal kapcsolatban nem beszéltek „népirtásról”.  A kínai állami média tegnap dicsérőleg idézte Macron elnököt, aki szerint a G7 nem válhat egy Kína-ellenes klubbá.

Európai aggodalmak

Biden megnyugtató szavai ellenére az európai vezetők továbbra is szkeptikusak a Fehér Ház jövőbeli szándékait illetően és Berlin kőkemény támogatása az Északi Áramlat II. gázvezetékkel kapcsolatban megingathatatlan.  Berlinben és Párizsban nem fogják egyhamar elfelejteni, hogy Trump megválasztásával egyik napról a másikra szétesett az Egyesült Államok 75 évre visszatekintő transzatlanti elköteleződése. 

Joggal félnek attól, hogy egy populista és bezárkózó amerikai vezető újra visszajöhet egy nap.  Az USA imázsának Európában nagyon rosszat tett a COVID járvány első fél évében mutatott politikai és egészségügyi inkompetencia, a Black Lives Matter tüntetések hevessége és az egyre polarizálódó társadalom.

Az EU tagállamai egyelőre hiába várják, hogy Biden feloldja azokat a vámokat, amelyeket Trump vezetett be európai termelőkkel szemben a hazai ipar védelmében.  Ennek oka, hogy Biden a jövőben meg akarja nyerni magának azokat a választókat, akik a protekcionizmus miatt Trumpra szavaztak. A WTO tehát még egy ideig várhat arra, hogy Washington nevezzen ki tagokat a döntőbíróságába, amelyet Trump megakadályozott.  Biden eközben úgy jelentette be a végleges amerikai döntést az afganisztáni kivonulásról, hogy erről előzetesen nem konzultált az európai szövetségeseivel. 

Amerikai aggodalom

Németország szuperválasztási évben van, amely során ősszel az országnak új politikai vezetője lesz.  Washington számára nem ad okot túlzott optimizmusra, hogy Berlin évek óta nem teljesíti védelmi költségvetési ígéreteit a NATO felé és Merkel nem hajlandó kockáztatni a német üzleti érdekeket Kínával egy újabb hidegháborúban.   A CDU új elnöke, Armin Laschet a berlini politikai körökben egyfajta Putyin-hívőnek számít és Kínával kapcsolatban sem hajlandó konfrontatív kurzus felvételére.

Nem lesz sokkal könnyebb dolga Bidennek a francia elnökkel sem, akit pedig az EU-s vezetők közül elsőként hívott föl megválasztása után.  Macron látványos diplomáciai lépései Libanonban és Oroszországban eddig nem sok eredményt hoztak.  Az amerikai demokrata párt egyébként sem fogja jó szemmel nézni Macron közeledési kísérleteit Moszkvához.

Párizs viszont úgy gondolkodik, hogy miközben Washington globális stratégiájának célkeresztjébe egyre inkább Kína kerül, úgy válik elkerülhetetlenné az EU stratégiai autonómiájának megerősítése. Ahogyan Vincze Hajnalka biztonságpolitikai szakértő nemrégen kifejtette, az európai szuverenitás erősítése érdekében Macron elnök még a francia atomernyő „európaizálásának” ötletét is bedobta a tavalyi Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián.  A kérdés – mint általában – nem annyira az Egyesült Államok, hanem az európai partnerek reakciója. Hajlandók-e saját lábukra állva végigvinni közös külpolitikai prioritásaikat, és megvédeni állampolgáraikat?

Ma mégis lehet áttörés

De akkor mégis mi várható a mai találkozón? Nos, szerencsére a tekintélyes Politico megszerezte a záróközlemény-tervezetet.  Eszerint az EU és Washington ma széleskörű együttműködést jelent be technológia és kereskedelem terén Kína feltartóztatásának szándékával.  A fő cél az, hogy a technológia és a kereskedelem terén a Nyugat írja a játékszabályokat. 

Az újonnan létrehozandó EU-US Kereskedelmi és Technológiai Tanács (TTC) munkacsoportokat hoz létre a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a versenyképesség, és a technológiai platformok terén azzal a céllal, hogy transzatlanti szabványokat hozzanak létre.  A Nyugat újra fogja építeni a félvezetők globális beszállítási láncait is. 

A tervezet a transzatlanti térségben magasabb szintű befektetésre szólít föl az innovációba.  Ez magában foglalhatja közös vállalkozások létrehozását olyan csúcstechnológiai területeken, mint a kvantum számítógépek, egyesítve az USA és Európa gazdasági erejét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos