Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.

Cikkünk eredetileg laptársunknál, az Mfor.hu-n jelent meg.

A közös kutatás célja az volt, hogy pontos képet kapjanak arról: miként érintette a pedagógusok és a köznevelésben dolgozók munkáját, egészségét a koronavírus-járvány és a megfékezésére hozott intézkedések. 

„A járvány olyan mértékű leterheltséget hozott például a digitális oktatás miatt pedagógusoknak, ami szinte vállalhatatlan már. Felhívjuk az oktatási döntéshozók figyelmét, hogy a rendkívüli fásultság és fáradtság mellett még magukra is vannak hagyva, így hamarosan nem lesz pedagógus, aki oktatná a gyermekeinket” – hívta fel a figyelmet Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke.

 

Nem bírnak el több terhelést. Fotó: DepositphotosNem bírnak el több terhelést. Fotó: Depositphotos
Már a járvány előtt is jóval többet teljesítettek a pedagógusok, miközben alacsony a munkabérük: a többi munkavállalóhoz képest heti 50 óra felett teljesítettek, s erre jött rá a COVID-járvány. Tavasszal egyik napról a másikra a vállukra vették a digitális oktatást, de az ezért kért kompenzációt azóta sem kapták meg.

A 21 Központ kutatói 50 kérdéses online kérdőívet tettek elérhetővé, melyet 2020. december 18. és 2021. január 17. között 1269 pedagógus töltött ki. A válaszadók 52 százaléka PSZ-tag.

A Tünetkezelés – Pedagógusok a járvány idején című elemzés többek között ezeket állapította meg:

  • Ha tehetné, hagyományos oktatást választana a pedagógusok 56 százaléka, míg 25 százalékuk hibridet.
  • A pedagógusok 53 százaléka érezte úgy, hogy digitális kompetenciája éppen elégséges arra, hogy meg tudjon birkózni a napi feladatokkal. Mindezt annak ellenére, hogy 80 százalékuk korábban részt vett valamilyen központi digitális képzésen. 7 százalékuk nem is tud eleget tenni a digitális kihívásoknak.
  • Minél idősebb, annál több problémája adódik a digitális oktatás területén.
  • Azokat a diákokat érinti a leghátrányosabban az online oktatás, akiknek sem az eszköztáruk, sem a kompetenciájuk nincs meg az oktatásba bekapcsolódni. Az oktatók szerint gimnáziumokban ez nem okozott akkora gondot, mint a szakiskolákban és általános iskolákban.
  • Az oktatók 51 százaléka kapott a munkáltatójától segítséget a digitális munkarendben, viszont az óvodában dolgozókat hagyták leginkább az út szélén, a fenntartók alig segítették a tavalyi online nevelésben.
  • A pedagógusok 67 százaléka fordult digitális segítségért a kollégáihoz, a családjához 55 százalék, 47 százalék pedig interneten nézett utána.
  • A járvány levonultával 27 százalék szeretne majd több digitális eszközt használni az oktatásban (főleg idősebbek), 48 százalék viszont ugyanannyit (főleg fiatalabb kollégák), egyötödük kevesebbet fogja használni ezeket, mint a járvány előtt.

A kutatók arról is beszéltek, hogy felmérésük alapján az oltakozási hajlandóság elég magas az oktatók körében: 47 százalék szeretne oltást, míg 38 százalék még bizonytalan.  

"A második hullámban jóval többen, 20 százalékuk fertőződött meg, akik igazoltan elkapták a vírust a vizsgált 2 hónapban, ezért jól döntött a kormány, hogy a középiskolákban digitális oktatást elrendeltek" – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

Hozzátette: a kormány ugyanakkor nem kezeli kiemelt kategóriaként a pedagógusokat, pedig, mivel közvetlenül érintkeznek a tanulókkal, az egészségügyi és a szociális dolgozók után ők a legveszélyeztetettebbek. Hiszen köztudott, hogy a gyerekek a legnagyobb vírushordozók.

A felmérés arra is rávilágít, hogy a fertőzött pedagógusok mindössze 19 százaléka kapta meg a bére 100 százalékát, ők is főleg azért, mert a PSZ segített, vagy mert a betegségük alatt is bekapcsolódtak a digitális oktatásba az otthonukból.

A kormány által alacsonynak ítélt tesztelési hajlandóságról az alelnök azt mondta, többen azért maradtak távol, mert tisztában vannak azzal, hogy akkor nem kapják meg a teljes munkabérüket, de volt, akiknek 60-70 km-t kellett volna utazniuk az oltópontra, amit nem tudtak bevállalni, illetve a kontaktkutatás teljesen megszűnt, a szülők pedig betegen engedték iskolába engedték a gyerekeket.

A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is fontosnak tartja a pedagógusok tesztelését, és azt, hogy az oltási ütemezésben kiemelet helyre kerülhessenek végre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elszállt az áldozatok száma, újabb uniós országok vehetnek kínai vakcinát
Wéber Balázs | 2021. március 4. 19:49
Magyarország után Lengyelország és Csehország is vásárolhat kínai oltóanyagot a nyugati vakcinák elégtelen mennyisége és az áldozatok növekvő száma miatt. A távol-keleti beszerzés azonban náluk is ellenállásba ütközik.
Makro / Külgazdaság 200 év után egymás torkának ugrott Törökország és Irán
Káncz Csaba | 2021. március 4. 17:11
Az iráni-török történelmi egyensúly 2016-ban megbillent, amikor Ankara aktívan beavatkozott a szír polgárháborúba és a feszültség egy újabb szintet ugrott tavaly, amikora győztes azeri háború következményeként egy évszázad után a törökök visszatértek a Kaukázusba.  A török revansisták a 100 évvel ezelőtti kaukázusi hadsereget tekintik egy létrehozandó pán-török hadsereg példaképének. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb részletek derültek ki a frissen bejelentett szigorításokról
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 16:33
Sok kérdés maradt még a hétfőn életbe lépő szigorítások kapcsán, de legalább néhányat már tisztázott a kormány csütörtök délután.
Makro / Külgazdaság Készüljenek az idősek: pár nap alatt 400 ezer embert oltanak be itthon
Wéber Balázs | 2021. március 4. 15:08
Az ígéretek szerint jelentősen felpörgeti az oltás ütemét a magyar kormány.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely már azt pedzegeti, hogy a Néppártból is kiléphet a Fidesz
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 12:44
A parlamenti frakcióból már kiléptek, de ennél is tovább mehetnek - olvasható ki a miniszter szavaiból. További részletek a mai Kormányinfóról.
Makro / Külgazdaság Még mindig szenvednek a ruhaboltok, a könyvesek és az iparcikk üzletek
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 10:37
Az idei első hónapban tovább csökkent a nem élelmiszer termékek forgalma – jelentette a KSH. Az ING elemzője a negatív folyamatokra hívta fel a figyelmet.
Makro / Külgazdaság Szigorításra készül a kormány, nem mehetünk akármilyen maszkban a boltokba
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 10:36
Állítólag Szlovákia példáját követi Orbán Viktor. FRISSÍTÉS: bejelentették a szigorításokkal kapcsolatos első információkat, egyelőre a maszkokról nem volt szó, de még tart a kormányülés.
Makro / Külgazdaság Négy hónapja nem ugrott egy nap alatt ekkorát a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 09:05
Folyamatosan zajlik az oltás, már 785 440 fő a beoltottak száma, közülük 267 153 fő már a második oltását is megkapta.
Makro / Külgazdaság Külföldre megy a rekord évet záró Szerencsejáték Zrt.
MTI | 2021. március 4. 08:44
Kilép a külpiacra az idén 30 éves Szerencsejáték Zrt., közép- és hosszútávon pedig régiós szerepre tör a cég, amely a koronavírus-járvány ellenére túlszárnyalta tavalyi árbevételi tervét, az előző évi rekordot is meghaladó, 574 milliárd forintos összeggel, és az európai szinten is kiemelkedő növekedés alapján a vezérigazgató idén is újabb bevételi rekordokra számít - szemlézte az MTI a Figyelő Czepek Gáborral készített interjúját.
Makro / Külgazdaság 17 lélegeztetőgépet kapott ingyen a felvidéki Kukkonia Polgári Társulás a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 08:22
A koronavírus-járvány okozta nemzetközi helyzetre tekintettel döntött így a kormány.
hírlevél