4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.

Cikkünk eredetileg laptársunknál, az Mfor.hu-n jelent meg.

A közös kutatás célja az volt, hogy pontos képet kapjanak arról: miként érintette a pedagógusok és a köznevelésben dolgozók munkáját, egészségét a koronavírus-járvány és a megfékezésére hozott intézkedések. 

„A járvány olyan mértékű leterheltséget hozott például a digitális oktatás miatt pedagógusoknak, ami szinte vállalhatatlan már. Felhívjuk az oktatási döntéshozók figyelmét, hogy a rendkívüli fásultság és fáradtság mellett még magukra is vannak hagyva, így hamarosan nem lesz pedagógus, aki oktatná a gyermekeinket” – hívta fel a figyelmet Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke.

 

Nem bírnak el több terhelést. Fotó: DepositphotosNem bírnak el több terhelést. Fotó: Depositphotos
Már a járvány előtt is jóval többet teljesítettek a pedagógusok, miközben alacsony a munkabérük: a többi munkavállalóhoz képest heti 50 óra felett teljesítettek, s erre jött rá a COVID-járvány. Tavasszal egyik napról a másikra a vállukra vették a digitális oktatást, de az ezért kért kompenzációt azóta sem kapták meg.

A 21 Központ kutatói 50 kérdéses online kérdőívet tettek elérhetővé, melyet 2020. december 18. és 2021. január 17. között 1269 pedagógus töltött ki. A válaszadók 52 százaléka PSZ-tag.

A Tünetkezelés – Pedagógusok a járvány idején című elemzés többek között ezeket állapította meg:

  • Ha tehetné, hagyományos oktatást választana a pedagógusok 56 százaléka, míg 25 százalékuk hibridet.
  • A pedagógusok 53 százaléka érezte úgy, hogy digitális kompetenciája éppen elégséges arra, hogy meg tudjon birkózni a napi feladatokkal. Mindezt annak ellenére, hogy 80 százalékuk korábban részt vett valamilyen központi digitális képzésen. 7 százalékuk nem is tud eleget tenni a digitális kihívásoknak.
  • Minél idősebb, annál több problémája adódik a digitális oktatás területén.
  • Azokat a diákokat érinti a leghátrányosabban az online oktatás, akiknek sem az eszköztáruk, sem a kompetenciájuk nincs meg az oktatásba bekapcsolódni. Az oktatók szerint gimnáziumokban ez nem okozott akkora gondot, mint a szakiskolákban és általános iskolákban.
  • Az oktatók 51 százaléka kapott a munkáltatójától segítséget a digitális munkarendben, viszont az óvodában dolgozókat hagyták leginkább az út szélén, a fenntartók alig segítették a tavalyi online nevelésben.
  • A pedagógusok 67 százaléka fordult digitális segítségért a kollégáihoz, a családjához 55 százalék, 47 százalék pedig interneten nézett utána.
  • A járvány levonultával 27 százalék szeretne majd több digitális eszközt használni az oktatásban (főleg idősebbek), 48 százalék viszont ugyanannyit (főleg fiatalabb kollégák), egyötödük kevesebbet fogja használni ezeket, mint a járvány előtt.

A kutatók arról is beszéltek, hogy felmérésük alapján az oltakozási hajlandóság elég magas az oktatók körében: 47 százalék szeretne oltást, míg 38 százalék még bizonytalan.  

"A második hullámban jóval többen, 20 százalékuk fertőződött meg, akik igazoltan elkapták a vírust a vizsgált 2 hónapban, ezért jól döntött a kormány, hogy a középiskolákban digitális oktatást elrendeltek" – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

Hozzátette: a kormány ugyanakkor nem kezeli kiemelt kategóriaként a pedagógusokat, pedig, mivel közvetlenül érintkeznek a tanulókkal, az egészségügyi és a szociális dolgozók után ők a legveszélyeztetettebbek. Hiszen köztudott, hogy a gyerekek a legnagyobb vírushordozók.

A felmérés arra is rávilágít, hogy a fertőzött pedagógusok mindössze 19 százaléka kapta meg a bére 100 százalékát, ők is főleg azért, mert a PSZ segített, vagy mert a betegségük alatt is bekapcsolódtak a digitális oktatásba az otthonukból.

A kormány által alacsonynak ítélt tesztelési hajlandóságról az alelnök azt mondta, többen azért maradtak távol, mert tisztában vannak azzal, hogy akkor nem kapják meg a teljes munkabérüket, de volt, akiknek 60-70 km-t kellett volna utazniuk az oltópontra, amit nem tudtak bevállalni, illetve a kontaktkutatás teljesen megszűnt, a szülők pedig betegen engedték iskolába engedték a gyerekeket.

A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is fontosnak tartja a pedagógusok tesztelését, és azt, hogy az oltási ütemezésben kiemelet helyre kerülhessenek végre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Von der Leyen: az EU és az Egyesült Államok nem fogják a múlt hibáit újra elkövetni a gazdaság területén
MTI | 2021. június 15. 16:45
Az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodott, hogy öt évre meghosszabbítják az európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártóknak nyújtott, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által tiltottnak minősített állami támogatások miatt egymás exportjára kivetett büntetővámok felfüggesztését - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.
Makro / Külgazdaság Megszavazták: Rogán Antal újraosztja a csillagokat
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 15:28
A kormány által SZÉP-kártyás pénzekkel kistafírozott turisztikai szövetség új cége dönt a jövőben valamennyi hazai szálláshely kötelező minősítéséről. A parlament megszavazta a kormány javaslatát. 
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Moszkva megyében egy hónapig nem lesznek tömegrendezvények
MTI | 2021. június 15. 14:55
Egy hónapon át tilos tömegrendezvényt tartani az orosz fővárost körülvevő Moszkva megyében a járványhelyzet romlása miatt - jelentette be Andrej Vorobjov, a régió kormányzója egy keddi tanácskozáson, miközben országos szinten ismét több mint 14 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak.
Makro / Külgazdaság 10 év alatt sem bírt csökkenni a globálisan felhasznált fosszilis üzemanyagok aránya
MTI | 2021. június 15. 14:49
2019-ben ugyanannyit használtunk belőlük, mint 2009-ben.
Makro / Külgazdaság Költségvetés, pedofiltörvény, Fudan - mindent megszavaztak a parlamentben
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 15. 13:53
Az Országgyűlés ma több mint húsz előterjesztésről szavaz, így egyebek mellett véglegesíti Magyarország 2022-es költségvetését. Cikkünk frissül.
Makro / Külgazdaság Joe Biden: az Egyesült Államok visszatér és megújítja kiváló kapcsolatait az EU-val és a NATO-val
MTI | 2021. június 15. 13:22
Az Egyesült Államok visszatér, és megújítja kiváló kapcsolatait az Európai Unióval és a NATO-val - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök kedden Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: az emberek gyors beoltásának köszönhetően a magyar gazdaság indult újra elsőként Európában
MTI | 2021. június 15. 12:21
Hatalmas érdeme valamennyi magyar embernek, hogy hazánk tudta adni a legsikeresebb egészségügyi és a legsikeresebb gazdasági választ is a világjárványra, aminek köszönhetően a magyar gazdaság indult újra elsőként Európában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Komáromban, a Foxconn elektronikai vállalat beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján kedden.
Makro / Külgazdaság Ma elképesztő áttörés jön Biden és az EU vezetőinek találkozóján
Káncz Csaba | 2021. június 15. 10:43
Az EU és Washington ma széleskörű együttműködést jelent be a technológia és kereskedelem terén Kína feltartóztatásának szándékával. A Nyugat újra fogja építeni a félvezetők globális beszállítási láncait is.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság KSH: áprilisban 7,3 százalékkal csökkent az építőipari termelés
MTI | 2021. június 15. 09:53
Áprilisban az építőipari termelés 7,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és munkanaphatással kiigazítva 7,3 százalékkal kisebb volt a márciusinál - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Nemsokára a delta variáns lesz a legelterjedtebb az USA-ban is, kéthetente duplázódik az azzal megfertőződöttek aránya
MTI | 2021. június 15. 08:41
A szakértők attól tartanak, ez ősszel újabb járványhullámot indíthat el.
Friss
hírlevél
depositphotos