BUX
33 427.55
+2.18%
+712.00
OTP
9 060.00
+2.78%
+245.00
MOL
1 965.00
+2.88%
+55.00
RICHTER
6 380.00
+0.39%
+25.00
MTELEKOM
368.00
+1.66%
+6.00
 
2020. február 26. 16:13

A nemzeti érzések világszerte robbanásszerűen erősödnek Indiától Brazíliáig és az Egyesült Államoktól Magyarországig. A NATO tagjai közül legmagasabb arányban hazánk lakosságának 67 százaléka állítja, hogy a szomszéd országok területének egy része valójában hozzánk tartozik. Káncz Csaba jegyzete.

Felvonuló katonák az Országháznál. (Fotó: MTI)

Múlt szerdán egy német férfi meggyilkolt kilenc, migrációs hátterű embert a nyugat-németországi Hanauban egy vízipipa bárban, aztán édesanyjával és magával is végzett. Búcsúlevélben rasszista, szélsőjobboldali nézeteket is megfogalmazott. Azt írta, hogy a német nép kimagaslik a többi közül, majd felsorolt több mint kéttucatnyi államot, amelyeket szerinte el kell pusztítani.

Egy tömeggyilkosság anatómiája

Másnap Földi László, a külső hírszerzés egykori műveleti igazgatója - akinek saját rovata van a kormány félhivatalos lapjában - a magyar állami tévé reggeli műsorában kifejtette, hogy "a gyilkos a normalitás védelmében, önvédelmi reflexből ölt." Bayer Zsolt, a kormányzat egyik szócsöve két hónapja fejtette ki, hogy „mennyire fog megint mindenki csodálkozni, amikor nagyon közelről, olyan ponyvaregényes kéztartással szét lesz lőve a kibaszott fekete meg muszlim pofájuk ezeknek.”

Igen, ez már az a világkép, amelynek keretében tavaly tavasszal az új-zélandi Christchurch városában Brenton Tarrant 51 muszlimot lemészárolt. Avagy a norvég Anders Behring Breivik, aki 2011-ben 77 baloldali fiatalt lőtt le. Ahogyan a másik oldalon „magányos farkasként” számos iszlamista merénylő is több terrorcselekményt hajtott végre az elmúlt években Németországban, Dániában, Belgiumban, Franciaországban, vagy az Egyesült Királyságban.

Revízió és háború

Valóban, a 2008-as globális pénzügyi válságot követően a szemünk előtt mállik szét a második világháború után felépített gazdaság-politikai szuperstruktúra. A nemzeti érzések világszerte robbanásszerűen erősödnek, Indiától Brazíliáig és az Egyesült Államoktól Magyarországig. A Pew Research közvéleménykutató 2 hete közzétett kutatása szerint a NATO tagjai közül legmagasabb arányban hazánk lakosságának 67 százaléka állította, hogy a szomszéd országok területének egy része valójában hozzánk tartozik. A második legmagasabb arányt a hazánkkal jelenleg stratégiai szövetségben álló Törökország esetében mértek, 58 százalékkal – a másik stratégiai partnerünk, Oroszország esetében ez az arány 53 százalék.

Természetesen semmi gond nincsen a nemzeti érzésekkel, amíg azokat hazaszeretetként írhatjuk le. De napjainkban már mintha átestünk volna a ló túlsó oldalára, és egyre inkább szembesülhet támadással az, aki a más országokkal való együttműködés mellett kardoskodik, mert az állítólag aláássa a szuverén nemzeti döntéseket.

Az etno-nacionalizmus pályája

Hazánk úttörőnek bizonyult az EU-ban azon autokrata modell kialakításában, amelyben az állampárttá váló kormányzó párt a haveri és hűbéri kapitalizmust ötvözte a szélsőséges, etno-nacionalista retorikával. Holott nyilvánvaló, hogy a túlzásokba esett magyar nacionalizmus is nélkülözhetetlen volt egy évszázada Trianon szörnyűségének bekövetkeztéhez. Ahhoz a békerendszerhez, amelynek revíziója aztán a hazai nacionalizmus fő küldetése lett a két világháború között, és amely küldetés a nemzetet Hitler szekeréhez kötötte – ez pedig aztán a doni katasztrófához és a holokauszthoz vezetett.

Az osztrák zsidó értelmiségi, Stefan Zweig érzékletes írja le „A tegnap világa” című művében, hogy milyen erők robbantották föl Európa gazdag, csodálatos civilizációját a múlt század elején. Először gazdaságilag, majd politikailag ásták alá a kontinensünket azok az erők, amelyek a saját identitásukat kizárólag nemzeti keretrendszerben élték meg, gyakran hamis és csalfa történelmi tudathoz kötve magukat. A folytatást már ismerjük.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Mi lesz a kijárási korlátozással? Kövesse élőben itt az operatív törzs sajtótájékoztatóját!
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 10:50
Szerdán 11 órakor kezdődik a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatója, amelyen most először részt vesz Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is.
Makro / Külgazdaság Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon
Gáspár András | 2020. április 8. 09:04
Az átlagos infláció 4 százalék alá lassult márciusban, az élelmiszerárak azonban egy hónap alatt is szokatlan mértékben megugrottak, az éves drágulás pedig 7 százalék fölé ugrott ebben a kategóriában - azaz már mérhető volt a koronavírus miatti pánikvásárlások hatása.
Makro / Külgazdaság Februárban még nőtt az export és az import
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 09:01
Hogy mit okozott a koronavírus, az majd csak később derül ki. 
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Egy hónapos pozitív rekord Olaszországban
Wéber Balázs | 2020. április 8. 08:30
A dél-európai államban március 10. óta nem látott szintre süllyedt az új koronavírusos fertőzöttek napi száma. A járványgörbe Olaszországban és Spanyolországban is lefelé tart. A brit miniszterelnök a második éjszakát töltötte az intenzív osztályon, állapota azonban stabil.
Makro / Külgazdaság 895 főre nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, meghalt 11 beteg
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 06:27
Egy nap alatt 78-cal nőtt a betegek száma. Eddig 58-an haltak meg a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Amerika: 400 ezer fertőzött, 12 ezer halott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 8. 05:37
Április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma az Egyesült Államokban. 
Makro / Külgazdaság Könnyebben szerezhetik meg a hatóságok a létfontosságú cégek adatait
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 23:14
Megjelent a 67-es sorszámú Magyar Közlöny, amely főleg a létfontosságú vállalatokkal kapcsolatban tartalmaz új irányelveket.
Makro / Külgazdaság Egyre rosszabbá válik a helyzet Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 19:28
Komor statisztikáról számolt be az állam kormányzója szokásos napi tájékoztatójában.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: így szorít egy ország Boris Johnsonért
Wéber Balázs | 2020. április 7. 17:29
A brit kormányfő hétfő este óta fekszik a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán.
Makro / Külgazdaság Németh Dávid: Hetente változhat az alapkamat, a forint közeledhet a régiós devizák mozgásához
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 16:57
Több lényeges változtatásról döntött a Magyar Nemzeti Bank. Gyakorlatilag hetente változhat majd a kamatszint, akár felfelé, akár lefelé, ezzel például a forint árfolyamát közelebb lehet hozni a régiós devizák mozgásához. A kedvezményes jegybanki hitelprogram keretében új pénz érkezik a bankokhoz, cserébe magas betéti kamatot kapnak 14 hónapon keresztül. Emellett a külföldi jegybankok gyakorlatának megfelelően eszközvásárlási programot is indított az MNB, hogy az állampapírok hozamemelkedésének gátat szabhasson.
hírlevél