4p
A nemzeti érzések világszerte robbanásszerűen erősödnek Indiától Brazíliáig és az Egyesült Államoktól Magyarországig. A NATO tagjai közül legmagasabb arányban hazánk lakosságának 67 százaléka állítja, hogy a szomszéd országok területének egy része valójában hozzánk tartozik. Káncz Csaba jegyzete.
Felvonuló katonák az Országháznál. (Fotó: MTI)

Múlt szerdán egy német férfi meggyilkolt kilenc, migrációs hátterű embert a nyugat-németországi Hanauban egy vízipipa bárban, aztán édesanyjával és magával is végzett. Búcsúlevélben rasszista, szélsőjobboldali nézeteket is megfogalmazott. Azt írta, hogy a német nép kimagaslik a többi közül, majd felsorolt több mint kéttucatnyi államot, amelyeket szerinte el kell pusztítani.

Egy tömeggyilkosság anatómiája

Másnap Földi László, a külső hírszerzés egykori műveleti igazgatója - akinek saját rovata van a kormány félhivatalos lapjában - a magyar állami tévé reggeli műsorában kifejtette, hogy "a gyilkos a normalitás védelmében, önvédelmi reflexből ölt." Bayer Zsolt, a kormányzat egyik szócsöve két hónapja fejtette ki, hogy „mennyire fog megint mindenki csodálkozni, amikor nagyon közelről, olyan ponyvaregényes kéztartással szét lesz lőve a kibaszott fekete meg muszlim pofájuk ezeknek.”

Igen, ez már az a világkép, amelynek keretében tavaly tavasszal az új-zélandi Christchurch városában Brenton Tarrant 51 muszlimot lemészárolt. Avagy a norvég Anders Behring Breivik, aki 2011-ben 77 baloldali fiatalt lőtt le. Ahogyan a másik oldalon „magányos farkasként” számos iszlamista merénylő is több terrorcselekményt hajtott végre az elmúlt években Németországban, Dániában, Belgiumban, Franciaországban, vagy az Egyesült Királyságban.

Revízió és háború

Valóban, a 2008-as globális pénzügyi válságot követően a szemünk előtt mállik szét a második világháború után felépített gazdaság-politikai szuperstruktúra. A nemzeti érzések világszerte robbanásszerűen erősödnek, Indiától Brazíliáig és az Egyesült Államoktól Magyarországig. A Pew Research közvéleménykutató 2 hete közzétett kutatása szerint a NATO tagjai közül legmagasabb arányban hazánk lakosságának 67 százaléka állította, hogy a szomszéd országok területének egy része valójában hozzánk tartozik. A második legmagasabb arányt a hazánkkal jelenleg stratégiai szövetségben álló Törökország esetében mértek, 58 százalékkal – a másik stratégiai partnerünk, Oroszország esetében ez az arány 53 százalék.

Természetesen semmi gond nincsen a nemzeti érzésekkel, amíg azokat hazaszeretetként írhatjuk le. De napjainkban már mintha átestünk volna a ló túlsó oldalára, és egyre inkább szembesülhet támadással az, aki a más országokkal való együttműködés mellett kardoskodik, mert az állítólag aláássa a szuverén nemzeti döntéseket.

Az etno-nacionalizmus pályája

Hazánk úttörőnek bizonyult az EU-ban azon autokrata modell kialakításában, amelyben az állampárttá váló kormányzó párt a haveri és hűbéri kapitalizmust ötvözte a szélsőséges, etno-nacionalista retorikával. Holott nyilvánvaló, hogy a túlzásokba esett magyar nacionalizmus is nélkülözhetetlen volt egy évszázada Trianon szörnyűségének bekövetkeztéhez. Ahhoz a békerendszerhez, amelynek revíziója aztán a hazai nacionalizmus fő küldetése lett a két világháború között, és amely küldetés a nemzetet Hitler szekeréhez kötötte – ez pedig aztán a doni katasztrófához és a holokauszthoz vezetett.

Az osztrák zsidó értelmiségi, Stefan Zweig érzékletes írja le „A tegnap világa” című művében, hogy milyen erők robbantották föl Európa gazdag, csodálatos civilizációját a múlt század elején. Először gazdaságilag, majd politikailag ásták alá a kontinensünket azok az erők, amelyek a saját identitásukat kizárólag nemzeti keretrendszerben élték meg, gyakran hamis és csalfa történelmi tudathoz kötve magukat. A folytatást már ismerjük.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG