<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Kína jelenleg a világ legnépesebb országa, ahol évtizedekkel ezelőtt meg kellett fékezni a népességnövekedést, hisz így is túlnépesedett az ország lakható része. Most viszont már a népességcsökkenéstől tartanak, pedig még 10 évig nőni fog a népesség. Hol gond a népességnövekedés, és hol okoz problémát a fogyás?

Egyre többet foglalkoznak azzal az egyes országok, hogy népességük alakulása kedvező vagy kedvezőtlen: korábban a túlnépesedéstől féltek, most sok helyen a népesség fogyásától. A világon összességében a túlnépesedés a probléma, egyes országokban pedig, mint Japánban, vagy akár nálunk is, az ellenkezője. Most Kína, az 1,4 milliárd lakosú gigantikus ország is attól fél, hogy 30 év múlva csökkenni fog a népessége.

A legnépesebb országok és a népességnövekedés mértéke. Forrás: worldometers.info

Nagyot fékeztek

Kína a világ legnépesebb országaként érkezett a népesség alakulásának második szakaszába, amikor a gyermekhalandóság már lecsökken, a születésszám azonban igen magas, így népességrobbanás zajlik. Miután már akkor több százmilliós volt a lakosság, nem volt nehéz kiszámolni, hogy ha a folyamat nagyon elhúzódik, több milliárdra is nőhet a népesség, nagyjából annyira, mint akkor az emberiség létszáma volt.

Kína ugyan nagy ország, de a fele lakhatatlan: Tibet egy több ezer méter magas jeges fennsík, ezen kívül sivatagok is vannak és rengeteg magashegység, így csak az ország keleti fele lakható. Gyors döntést hoztak: egy párnak egy gyereke lehet. Ezt 2016-ben feloldották, most kettő a gyerekszám, és tervezik a korlátozás további csökkentését, esetleg teljes feloldását.

Rengetegen vannak

A népesség azonban még mindig nő, miközben a termékenységi ráta 1,6-1,7. Ez elsőre ellentmondásnak tűnik, de mivel a ráta csak a szülők arányához képest mutatja a gyerekekét, a valóságos népességalakulás az idős nemzedék és az újszülöttek arányán alakul, ez pedig Kínában még bő 10 évig növekedést fog jelenteni.

A jelenlegi népességszám 1 417 000 000, számokkal leírva még elolvasni is nehéz, kevésnek igazán nem mondható. Az éves növekedés, 0,4 százalék, a tetőzés 2030-ban várható, 1,44 milliárd fővel, és az ENSZ becslése szerint 2050-ig 1,365 milliárdra csökken a népességszám, a CNN szerint a kínai társadalmi tudományok akadémiája szerint 2065-re 1,17 milliárd lesz a szám, annyi, mint a 90-es években volt. A jelentés hangsúlyozza a népességcsökkenéssel járó társadalmi veszélyeket, mint az egy dolgozóra jutó inaktívak számának csökkenése, de hát ez már most is sok helyen van így.

De miért éppen Kína?

Kína esetében azért figyelhet fel a világ jobban a jelenségre, ami ráadásul csak 30-40 év múlva aktuális, mert általános vélekedés szerint Kína a maga gazdasági növekedésével és gigantikus, fogyasztását növelő népességével a világgazdaság motorja. Igen ám, de 30 év múlva már elméletben sem lehetne Kína ez a hajtóerő, hisz addigra óhatatlanul lelassul a gazdasági növekedése, ahogy minden más országé, ahol „gazdasági csoda” zajlott (az 50-es, 60-as években Nyugat-Európa és Japán, később Dél-Korea) és magas szintet értek el, ugyanez történt.

Az igazi probléma

A világ szintjén egyelőre még mindig a népességnövekedés okoz problémát. 40 éve úgy becsülték, hogy 9 milliárd körül tetőzhet a világ népessége, most azonban 7,7 milliárdos jelenlegi szám mellett 11 milliárd a becslés. A helyzet már most is kezelhetetlen például Egyiptomban, és egyelőre ijesztő a 3 százalék feletti éves népességnövekedés a világ legszegényebb országaiban, mint Afganisztán, a Szaharától délre fekvő Afrika nagy része, vagy az etnikai problémáktól sújtott Irak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A chipageddon az újabb csapás a világra
Káncz Csaba | 2021. szeptember 28. 16:37
A félvezetők piacán világszerte akkora hiány alakult ki, hogy a várakozási idő minden idők rekordjára, 21 hétre emelkedett. Brüsszel azt szeretné, hogy 2030-ig az európai termelők 20 százalékos arányt érjenek el a félvezetők világpiacán, megerősítve kontinensünk „technológiai szuverenitását”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elindult Magyarországon a Revolut Bank - az MNB fontos dologra hívja fel a figyelmet
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 13:33
A Revolut mától bankként működik Magyarországon is - azonban a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, s nem önálló leánybankként indultak el. A hazai ügyfelek így betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, s nem magyar nyelven) intézhetik.
Makro / Külgazdaság Örülnek a cégvezérek, hogy nem lesz nagyon balos kormány Németországban
Wéber Balázs | 2021. szeptember 28. 12:37
A német vállalatvezetők megkönnyebbültek, hogy a radikális baloldal biztosan nem kerül be az új kormányba. Sokan közülük ugyanakkor csalódottak a CDU-CSU kudarca miatt. Szerintük most minél hamarabb fel kell állnia egy olyan életképes kormánynak, amely azonnal megkezdi választási ígéretei – például klímavédelem, energiafordulat – megvalósítását.
Makro / Külgazdaság Ezúttal túl messzire ment Magyarország? Ukrajna komoly válaszcsapásokra készül
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 11:22
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.
Makro / Külgazdaság Az ukránok megtámadják a Gazprom-szerződésünket, Szijjártó Péter szerint semmi közük hozzá
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:36
Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg - üzente a Facebookon Szijjártó Péter, majd bekérette a nagykövetet is.
Makro / Külgazdaság Egyre kevesebb fiatal dolgozik - ezért avatkozik be januártól a kormány
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:12
Tavalyhoz képest csökkent a munkanélküliek és nőtt a foglalkoztatottak száma, így a munkanélküliségi ráta is mérséklődött. A fiatalok körében viszont fordított a trend - nem véletlen, hogy a 25 év alattiaknak engedi el az szja-t a kormány januártól.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea
MTI | 2021. szeptember 28. 08:43
Feltehetőleg ballisztikus rakéta volt, a tengerbe csapódott.
Makro / Külgazdaság A román helyreállítási tervet is leokézta az Európai Bizottság
MTI | 2021. szeptember 28. 08:24
29,2 milliárd eurót költhetnek el a korona-válságból való kilábalásra.
Makro / Külgazdaság A kanadai püspökök 30 millió dollárral kárpótolnák a brutális bentlakásos iskolák túlélőit
MTI | 2021. szeptember 28. 06:51
Pár hónap alatt ezernél is több sírt fedeztek fel a katolikus egyház kanadai nevelő intézeteinek közelében, ide temették azokat az őslakos gyerekeket, akiket elszakítottak a családjuktól, majd borzalmas körülmények között tartottak, bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak.
Makro / Külgazdaság Továbbra is féloldalas itthon a vendégforgalom, hiába ül diadalt a kormányzati ügynökség
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:46
Nagyon kevés külföldi jött az idei nyári főszezonban Magyarországra. A forgalom javulása a hazai vendégeknek köszönhető. Biztonságos járványkezelés és újabb akciók kellenek a korábbi jó mutatók eléréséhez.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos