4p
Jó esély van rá, hogy egy-egy hölgy fogja irányítani Amerikát is, Angliát is. Előbbihez még azért lesz szava Donald Trumpnak, utóbbi azonban már lejátszott mérkőzésnek tűnik, miután két nő maradt állva a brit konzervatív párt miniszterelnökségért folytatott versenyében. Feladata azonban távolról sem leányálom.

Tegnap lezajlott a brit konzervatív párt parlamenti frakciójának utolsó szavazása, melynek során Theresa May és Andrea Leadsom maradtak versenyben. Kettejük közül a párt 150 ezres tagsága választja ki a miniszterelnököt, ők a nyár folyamán szavazhatnak, szeptember 9-én lesz eredményhirdetés. A folyamat felgyorsulhat, ha valamelyik jelölt visszalép, de erre nem sok esély van, mindketten elég elszántnak tűnnek.

Most nem a nép dönt

A választás messze nem a népakaratot fogja tükrözni, mivel a 150 ezer párttag csak nagyon kis szeletét képviseli a nagyjából 45 millió szavazópolgárnak. Többnyire 50 fölöttiek, jórészt középosztálybeliek, nagy többségük férfi. Mondhatnánk, élből Brexit-pártiak, és pont ettől lehet izgalmas a verseny: hiába volt az esélyesebbnek tartott Theresa May támogatottsága sokkal nagyobb a parlamenti frakcióban, a párttagság véleménye ettől erősen eltérő lehet.

Theresa May a kampány során az Európai Unióban maradást támogatta, igaz, nem túl harsányan. Andrea Leadsom kilépés-párti volt, viszont 2013-as kijelentései arra utalnak, hogy nézetei nem túl rég változtak. Kérdés, hogy a párttagság mennyire fanatikus Brexit-párti, és mennyire számít nekik az, hogy melyik jelölt melyik oldalon állt a kampányban.

A hölgyek

A két hölgy egyaránt a jelenlegi kormányzathoz tartozik, de ami döntő eltérés, hogy Theresa May igen régóta van jelen a politikában, 1997 óta parlamenti képviselő és 2010 óta belügyminiszter, míg riválisa csak 2010-ben jutott a parlamentbe, és csak két éve van a kormány közelében energiaügyi poszton, ami névleg miniszteri funkció, de nem jelent kormánytagságot, leginkább a mi államtitkári funkciónkhoz hasonlítható.

Ebből adódóan Theresa May kormányzati tapasztalata sokkal nagyobb, és kemény belügyminiszter hírében áll, ennyiben össze szokták vetni az egykori Vasladyvel, Margaret Thatcherrel. Most amúgy is feléled a Vaslady-romantika, mivel újra női miniszterelnök lesz, de azért is, mert sokan úgy érzik, az ország olyan nehéz helyzetben van, hogy csak egy olyan karizmatikus vezető képes ezen úrrá lenni, mint Margaret Thatcher volt.

A Vaslady szelleme

A helyzet viszont meglehetősen eltér az 1980-astól, amikor a Vaslady színre lépett. Akkor az ország gazdasági nehézségekkel küzdött, le kellett építenie veszteséges iparágakat, mint a szénbányászat (akkor még nem volt olyan súlyos a környezetvédelmi érv), és egyensúlyba kellett hozni a költségvetést. Emellett Thatcher az ország akkor még sokkal nagyobb súlyával és erejével Ronald Reagan frissen megválasztott amerikai elnök mellé állt, hogy együtt kétvállra fektessék a fő ellenséget, a Szovjetuniót. Sikerült is nekik.

A mai Egyesült Királyság ezzel szemben sokkal izoláltabb, sőt a jelenlegi válság lényege épp az, hogy izolálja magát. Az Amerikával való kapcsolat sem olyan fényes, mint akkor, hisz pont most, a Brexit-válság idején kötöttek bele az ország utolsó katonai fellépésébe, az Amerikával vállvetve folytatott iraki hadjáratba. Európával pedig most szakít az ország, hisz pont ez a válság lényege: az új miniszterelnöknek kell a tervek szerint levezényelnie az EU-kilépést, és megpróbálni olyan pozíciót kiharcolni, hogy úgy lépjenek ki, mintha bennmaradnának, legalábbis kereskedelmi téren.

Nem leányálom

A feladat meglehetősen hálátlan, mert előfordulhat, hogy egyszerre kell majd szembenézni a nép és Európa haragjával, és roppant nehéz olyan megoldást találni, amit a többség elfogad. Ha Európa feltételeit elfogadja, olyan, mint ha ki sem lépnének, és akkor a Brexit-pártiak hőbörögnek, ha megmakacsolja magát, akkor a bennmaradás-pártiak fogják utálni és ráadásul még komoly gazdasági sokk is következhet. És ha mindez nem elég, van rá esély, hogy a most következő miniszterelnöknő úgy vonulhat a történelembe, hogy regnálása alatt esett szét a 300 éves Nagy-Britannia, azaz az angol-skót unió.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggódhatunk? - a német befektetői kedv egy év után először esett: júliusban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:22
A német befektetői hangulat a vártnál jobban romlott júliusban, ami azt mutatja, hogy az eurózóna legnagyobb gazdaságának helyreállása rögös lesz – közölte a ZEW.
Makro / Külgazdaság Kiderült, melyik telefonmárkát veszik a legtöbben
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:36
Az okostelefonok globális kiszállítása 6,5 százalékkal, 285,4 millióra nőtt az ide második negyedévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve, és bár ezzel már a negyedik egymást követő negyedévben nőttek a kiszállítások, sok piac továbbra is kihívást jelent - áll az International Data Corporation (IDC) legfrissebb jelentésében.
Makro / Külgazdaság Ez nem a világvége, csak gyengébb lett a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 07:28
Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG