<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az MNB megtartja jelenlegi eszközeit az infláció felpörgetéséhez.

A Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa továbbra is kész a monetáris kondíciók további lazítására nem hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával – amennyiben az infláció tartósan elmarad a kitűzött céltól. A monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén minden tanácstag támogatta az alapkamat, az egynapos betéti kamat, az egynapos hitelkamat, valamint az egyhetes hitelkamat tartását – derül ki a tanács jegyzőkönyvéből.

A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének (0,9 százalék) és a jegybanki eszköztár átalakításával elért laza monetáris kondícióknak a tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ösztönzésével – állapította meg a tanács.

A három hónapos betétállományra bevezetett korlátot és annak esetleges változtatását az eszköztár szerves részének tekinti a monetáris tanács. A jegybank továbbra is a pénzpiaci hozamokon keresztül kívánja elérni a laza kondíciók fenntartását és a gazdasági növekedés ösztönzését. Hozzátették: a tanács arra törekszik, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyan fejthesse ki az elvárt hatást.

Jövőre 3 százalék lehet az infláció

A tanács megítélése szerint az előrejelzési időszak alatt élénkül a magyar gazdaság növekedése. Bár a gazdaságban még vannak kihasználatlan kapacitások, a kibocsátás növekedésével ezek fokozatosan megszűnnek.  Az idei gazdasági növekedést a költségvetés és az Európai Uniós források beruházásokat élénkítő hatása is támogatja. A következő években stabilan 3-4 százalék közötti éves növekedésre számítanak, amit az MNB és a kormány növekedésösztönző programjai is támogatnak.

Az év eleji bázishatások kifutását követően folytatódhat az infláció csökkenése a következő hónapokban. A jegyzőkönyv szerint a foglalkoztatás dinamikus növekedése, a feszes munkaerőpiac és a bérmegállapodás miatt a nemzetgazdaságban fizetett bérek növekedési üteme tovább élénkül. Ennek költségnövelő hatását a munkáltatói járulék-csökkentés és a vállalati nyereségadókulcs mérséklése ellensúlyozza.

Mindez a lakossági fogyasztás bővülésén keresztül a maginfláció enyhe növekedéséhez és a külkereskedelmi többlet jelentősebb csökkenéséhez vezet. A tanács szerint az infláció jövő év első felétől éri el a 3 százalékos értéket. A tanács tagjai úgy vélik, az előző kamatdöntés óta nem történt olyan fejlemény, amely a jelenlegi alapkamat, illetve a kamatfolyosó szintjének megváltoztatását indokolná.

Még nem érződik a béremelés hatása

Több tanácstag megemlítette, hogy az alapkamat megtartása mellett nagy hangsúlyt érdemes fektetni a laza monetáris kondíciók tartós fenntartására is. Többen azt is hangsúlyozták, hogy bár az inflációs alapfolyamatok nem változtak, a beérkezett mutatók elmaradtak a várakozástól, a béremelkedés hatásai pedig egyelőre nem jelentkeztek az inflációban.

Hozzátették: a magas külső finanszírozási képesség és a külső adósságállomány csökkenése tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. Az előretekintő hazai pénzpiaci reálkamatok az elmúlt évek során jelentősen csökkentek és várhatóan hosszabb ideig negatív tartományban maradnak. A nemzetközi pénzügyi környezet bizonytalansága változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol. A testület következő kamat-meghatározó ülését május 23-án tartja.

Mit csináltak az alapkamattal? Megvan Matolcsyék döntése

Ahogy az várható volt, nem változtatott az alapkamat szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az alapkamat már tavaly május óta változatlanul, 0,9 százalékon áll. Tovább >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Makro / Külgazdaság Újranyit a McDonald's Ukrajnában, új fegyverekhez juthatott Kijev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 06:56
Az elmúlt órák történései az orosz-ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Ebből óriási katasztrófa lehet: továbbra is lövik a zaporizzsjai atomerőművet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:24
Egy tucat orosz vadászgépet semmisíthettek meg a krími Szaki légibázison – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 169. napján.
Makro / Külgazdaság A világátlagnál négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:09
A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben - állítják finn kutatók.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG