TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az MNB megtartja jelenlegi eszközeit az infláció felpörgetéséhez.

A Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa továbbra is kész a monetáris kondíciók további lazítására nem hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával – amennyiben az infláció tartósan elmarad a kitűzött céltól. A monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén minden tanácstag támogatta az alapkamat, az egynapos betéti kamat, az egynapos hitelkamat, valamint az egyhetes hitelkamat tartását – derül ki a tanács jegyzőkönyvéből.

A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének (0,9 százalék) és a jegybanki eszköztár átalakításával elért laza monetáris kondícióknak a tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ösztönzésével – állapította meg a tanács.

A három hónapos betétállományra bevezetett korlátot és annak esetleges változtatását az eszköztár szerves részének tekinti a monetáris tanács. A jegybank továbbra is a pénzpiaci hozamokon keresztül kívánja elérni a laza kondíciók fenntartását és a gazdasági növekedés ösztönzését. Hozzátették: a tanács arra törekszik, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyan fejthesse ki az elvárt hatást.

Jövőre 3 százalék lehet az infláció

A tanács megítélése szerint az előrejelzési időszak alatt élénkül a magyar gazdaság növekedése. Bár a gazdaságban még vannak kihasználatlan kapacitások, a kibocsátás növekedésével ezek fokozatosan megszűnnek.  Az idei gazdasági növekedést a költségvetés és az Európai Uniós források beruházásokat élénkítő hatása is támogatja. A következő években stabilan 3-4 százalék közötti éves növekedésre számítanak, amit az MNB és a kormány növekedésösztönző programjai is támogatnak.

Az év eleji bázishatások kifutását követően folytatódhat az infláció csökkenése a következő hónapokban. A jegyzőkönyv szerint a foglalkoztatás dinamikus növekedése, a feszes munkaerőpiac és a bérmegállapodás miatt a nemzetgazdaságban fizetett bérek növekedési üteme tovább élénkül. Ennek költségnövelő hatását a munkáltatói járulék-csökkentés és a vállalati nyereségadókulcs mérséklése ellensúlyozza.

Mindez a lakossági fogyasztás bővülésén keresztül a maginfláció enyhe növekedéséhez és a külkereskedelmi többlet jelentősebb csökkenéséhez vezet. A tanács szerint az infláció jövő év első felétől éri el a 3 százalékos értéket. A tanács tagjai úgy vélik, az előző kamatdöntés óta nem történt olyan fejlemény, amely a jelenlegi alapkamat, illetve a kamatfolyosó szintjének megváltoztatását indokolná.

Még nem érződik a béremelés hatása

Több tanácstag megemlítette, hogy az alapkamat megtartása mellett nagy hangsúlyt érdemes fektetni a laza monetáris kondíciók tartós fenntartására is. Többen azt is hangsúlyozták, hogy bár az inflációs alapfolyamatok nem változtak, a beérkezett mutatók elmaradtak a várakozástól, a béremelkedés hatásai pedig egyelőre nem jelentkeztek az inflációban.

Hozzátették: a magas külső finanszírozási képesség és a külső adósságállomány csökkenése tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. Az előretekintő hazai pénzpiaci reálkamatok az elmúlt évek során jelentősen csökkentek és várhatóan hosszabb ideig negatív tartományban maradnak. A nemzetközi pénzügyi környezet bizonytalansága változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol. A testület következő kamat-meghatározó ülését május 23-án tartja.

Mit csináltak az alapkamattal? Megvan Matolcsyék döntése

Ahogy az várható volt, nem változtatott az alapkamat szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az alapkamat már tavaly május óta változatlanul, 0,9 százalékon áll. Tovább >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél