<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A harmadik negyedévben világszerte 7 százalékkal kevesebb sárga nemesfém fogyott, mint az előző év azonos időszakában, 2021 egészében pedig még nagyobb a csökkenés – olvasható az Arany Világtanács legfrissebb jelentésében.

831 tonna arany talált gazdára idén július és szeptember között, 7 százalékkal kevesebb, mint 2020 harmadik negyedévében – tette közzé az Arany Világtanács. E csökkenés szinte teljes egészében a tőzsdén kereskedett befektetési alapokból (etf-k) való tőkekiáramlásnak tudható be, amelyek 27 tonnával lettek szegényebbek.

Más kérdés, hogy meglehetősen magas volt a bázis, annak köszönhetően, hogy egy évvel ezelőtt pont fordított volt a folyamat: rengeteg pénz ömlött az arany etf-kbe, amely következtében azok portfoliója 274 tonnával hízott. Amiatt, hogy a koronavírus-járvány okozta sokkból felocsúdott befektetők az akkor alacsonyra lement árfolyamokon érdemesnek látták a beszállást.

Fellendült az aranyékszerek iránti kereslet. Fotó: depositphotosFellendült az aranyékszerek iránti kereslet. Fotó: depositphotos

Az etf-k idei harmadik negyedévi állománycsökkenésének fokát az is jelzi, azt nem tudta kompenzálni az, hogy a többi aranyeszközből jelentősen több fogyott az idén július-szeptember között, mint tavaly, s ugyanez jellemzi a technológiai szektor keresletét is. 

A legjobban, éves szinten 33 százalékkal az aranyékszerek kereslete ugrott meg, az a harmadik negyedévben 443 tonnára rúgott. Aranyrudakból és -érmékből 18 százalékkal többre, 262 tonnára akadt vevő, mint egy évvel korábban, miután sokakat vételre ösztönzött az aranyárak augusztusi jelentősebb árcsökkenése.

Az arany unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) átlagára 2021 harmadik negyedévében 1789,5 dollár volt, 6 százalékkal alacsonyabb, mint 2020 azonos időszakában, amikor is magas volt a bázis, hiszen tavaly augusztusban rekordszinten cserélt gazdát a sárga nemesfém.

Az arany idei leértékelődése ugyanakkor következik az utóbbi egy évben jócskán magasabbá vált kamatkörnyezetből, valamint abból, hogy megnőtt a befektetők kockázati étvágya – különösen ez utóbbi mérsékli az arany, mint menedékeszköz iránti keresletet.

A technológiai szektor 9 százalékkal több, 84 tonna aranyra tartott igényt az idei harmadik negyedévben, mint a tavalyiban, ami tükrözi, hogy folytatódott az elektronikai szektor válságból való kilábalása.  

A jegybankok is folytatták az aranytartalékaik növelését, igaz, a korábbi negyedévekénél mérsékeltebb tempóban: július-szeptember között 69 tonnával vettek több sárga nemesfémet, mint amennyit eladtak. Ez ugyancsak masszív javulás 2020 harmadik negyedévéhez képest –amikor is nettó értékesítőknek bizonyultak –, hiszen azt jelenti, hogy tartalékaik csaknem 400 tonnával voltak magasabbak szeptember végén, mint az előző év azonos időszakában.

2021 első kilenc hónapját tekintve még nagyobb, 9 százalékos volt az aranyigények visszaesése, miután a jegybanki vételek duplázódása és az ékszerkereslet 50 százalékos növekedése sem tudta ellensúlyozni az etf-kből való tőkekiáramlást. 

Az idei aranykereslet egyébként jóval gyengébb, mint volt az utolsó covid-mentes évben, 2019-ben.

Ami a kínálatot illeti, az szintén csökkent 2021 harmadik negyedévében, méghozzá 3 százalékkal, miután az újrahasznosítás nagyobb mértékben visszaesett. Mivel azonban az első félév kedvezőbben alakult, összességében az idei első kilenc hónap stagnálást hozott, annak köszönhetően, hogy az aranybányák kitermelése az év során kitartóan bővült és 5 százalékos növekményt ért el.

„A gazdaság jelenlegi kilábalása az ékszerek és a technológiai szektor keresletét lendítheti meg, míg az aranyba való befektetések az immár tartóssá vált inflációs félelmek hatására fokozódhatnak, noha még ez esetben is az etf-k portfoliójának bővülése a 2020-as rekordtőke-beáramláshoz képest jóval szerényebb lehet. A központi bankok nettó aranyvételei viszont az átlagnál magasabb szintet érhetnek el”

– jelzi előre az Arany Világtanács a most megjelent legfrissebb piaci elemzésében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
Makro / Külgazdaság Betarthatatlan ígéretet tett az indiai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 10:27
Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát.
Makro / Külgazdaság Behúzta a kéziféket a magyar építőipar
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:01
Egy év alatt 8,1, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Több halottja van az örmény fővárosban történt robbanásnak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:52
Már öt halottja van az örmény főváros, Jereván egyik bevásárlóközpontjában történt robbanásnak, amelyben mintegy hatvan ember megsérült vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG