<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A harmadik negyedévben világszerte 7 százalékkal kevesebb sárga nemesfém fogyott, mint az előző év azonos időszakában, 2021 egészében pedig még nagyobb a csökkenés – olvasható az Arany Világtanács legfrissebb jelentésében.

831 tonna arany talált gazdára idén július és szeptember között, 7 százalékkal kevesebb, mint 2020 harmadik negyedévében – tette közzé az Arany Világtanács. E csökkenés szinte teljes egészében a tőzsdén kereskedett befektetési alapokból (etf-k) való tőkekiáramlásnak tudható be, amelyek 27 tonnával lettek szegényebbek.

Más kérdés, hogy meglehetősen magas volt a bázis, annak köszönhetően, hogy egy évvel ezelőtt pont fordított volt a folyamat: rengeteg pénz ömlött az arany etf-kbe, amely következtében azok portfoliója 274 tonnával hízott. Amiatt, hogy a koronavírus-járvány okozta sokkból felocsúdott befektetők az akkor alacsonyra lement árfolyamokon érdemesnek látták a beszállást.

Fellendült az aranyékszerek iránti kereslet. Fotó: depositphotosFellendült az aranyékszerek iránti kereslet. Fotó: depositphotos

Az etf-k idei harmadik negyedévi állománycsökkenésének fokát az is jelzi, azt nem tudta kompenzálni az, hogy a többi aranyeszközből jelentősen több fogyott az idén július-szeptember között, mint tavaly, s ugyanez jellemzi a technológiai szektor keresletét is. 

A legjobban, éves szinten 33 százalékkal az aranyékszerek kereslete ugrott meg, az a harmadik negyedévben 443 tonnára rúgott. Aranyrudakból és -érmékből 18 százalékkal többre, 262 tonnára akadt vevő, mint egy évvel korábban, miután sokakat vételre ösztönzött az aranyárak augusztusi jelentősebb árcsökkenése.

Az arany unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) átlagára 2021 harmadik negyedévében 1789,5 dollár volt, 6 százalékkal alacsonyabb, mint 2020 azonos időszakában, amikor is magas volt a bázis, hiszen tavaly augusztusban rekordszinten cserélt gazdát a sárga nemesfém.

Az arany idei leértékelődése ugyanakkor következik az utóbbi egy évben jócskán magasabbá vált kamatkörnyezetből, valamint abból, hogy megnőtt a befektetők kockázati étvágya – különösen ez utóbbi mérsékli az arany, mint menedékeszköz iránti keresletet.

A technológiai szektor 9 százalékkal több, 84 tonna aranyra tartott igényt az idei harmadik negyedévben, mint a tavalyiban, ami tükrözi, hogy folytatódott az elektronikai szektor válságból való kilábalása.  

A jegybankok is folytatták az aranytartalékaik növelését, igaz, a korábbi negyedévekénél mérsékeltebb tempóban: július-szeptember között 69 tonnával vettek több sárga nemesfémet, mint amennyit eladtak. Ez ugyancsak masszív javulás 2020 harmadik negyedévéhez képest –amikor is nettó értékesítőknek bizonyultak –, hiszen azt jelenti, hogy tartalékaik csaknem 400 tonnával voltak magasabbak szeptember végén, mint az előző év azonos időszakában.

2021 első kilenc hónapját tekintve még nagyobb, 9 százalékos volt az aranyigények visszaesése, miután a jegybanki vételek duplázódása és az ékszerkereslet 50 százalékos növekedése sem tudta ellensúlyozni az etf-kből való tőkekiáramlást. 

Az idei aranykereslet egyébként jóval gyengébb, mint volt az utolsó covid-mentes évben, 2019-ben.

Ami a kínálatot illeti, az szintén csökkent 2021 harmadik negyedévében, méghozzá 3 százalékkal, miután az újrahasznosítás nagyobb mértékben visszaesett. Mivel azonban az első félév kedvezőbben alakult, összességében az idei első kilenc hónap stagnálást hozott, annak köszönhetően, hogy az aranybányák kitermelése az év során kitartóan bővült és 5 százalékos növekményt ért el.

„A gazdaság jelenlegi kilábalása az ékszerek és a technológiai szektor keresletét lendítheti meg, míg az aranyba való befektetések az immár tartóssá vált inflációs félelmek hatására fokozódhatnak, noha még ez esetben is az etf-k portfoliójának bővülése a 2020-as rekordtőke-beáramláshoz képest jóval szerényebb lehet. A központi bankok nettó aranyvételei viszont az átlagnál magasabb szintet érhetnek el”

– jelzi előre az Arany Világtanács a most megjelent legfrissebb piaci elemzésében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló