<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.

Abban egyetértett a piaci várakozásokkal, elemzőkkel Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója a Portfolio.hu mai, Budapest Economic Forum nevű konferenciáján, hogy a magyar gazdaság az idén 7 százalékkal növekedhet. Ami azt jelenti, hogy a kormány valamivel optimistább, hiszen 7,5 százalékot is elképzelhetőnek tart - ezt éppen az előtte felszólaló Varga Mihály pénzügyminiszter erősítette meg. A 2022-es bővülést illetően viszont Nagy a derűlátóbb, ő ugyanis 6 százalékot vizionál.

Nagy Márton szerint ex-munkáltatója kamatemelési ciklusa nem monetáris szigorítás. Fotó: MTINagy Márton szerint ex-munkáltatója kamatemelési ciklusa nem monetáris szigorítás. Fotó: MTI

Méghozzá a kormány utóbbi hetekben bejelentett, egyértelműen választási fogásként értékelhető költekezési tervei miatt. Ezek összességében akkora összegeket jelenthetnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöki posztjáról tavaly májusban távozott, s tanácsadóként júniusban máris Orbán Viktor mellé szegődött szakember úgy véli, az idei negyedik, valamint a jövő évi első negyedévben a költségvetés hiánya akár a féléves GDP 15,8 százaléka is lehet. Ez éves szinten 7,9 százalékot jelenthet. 

Nagy egy táblázatban számszerűsítette is a jövő áprilisban esedékes kormányzati kiadásokat és azok hatását.

E hatalmas volumenű költekezésnek ugyanakkor Orbán főtanácsadója szerint megvan a fedezete: döntően a kincstári egységes számlán (kesz) jelenleg heverő 4500 milliárd forint, amelyhez hasonló kormányzati tartalékra tíz éve nem volt példa. E forrást egészíti ki még egy 500 milliárdos állami devizabetét. 

hirdetés

A GDP 6 százalékának megfelelő értéket tesznek ki az állami beruházások, a 25 százalékos beruházási ráta egynegyede az államtól érkezik - érzékeltette Nagy más adatokkal is a központi költekezés volumenét. Amit lehetővé tesz, hogy míg korábban a kormányzati beruházások körülbelül 70 százaléka teljesült, most 85 százalék ez az arány.

Áttérve a monetáris politikára, Nagy azt mondta: hiányzik valami. Az szerinte rendben van, hogy az MNB kamatot emel, de a reálkamatot kell nézni, márpedig az negatív. Vagyis nem beszélhetünk szigorításról, csak a lazítást sikerült kompenzálni - fogalmazott meg kritikát egykori munkáltatójával szemben Orbán gazdaságpolitikai főtanácsadója. Aki ugyanakkor elismerte, hogy a jegybank nehéz helyzetben van, hiszen - mint fogalmazott - tele vagyunk fix kamatozású hitelekkel, ezek miatt egy-egy kamatdöntés hatásfoka mérsékeltebb.

Az MNB Monetáris Tanácsa ezekben az órákban ülésezik arról, mennyivel emelje tovább a jelenleg még 1,65 százalékos jegybanki alapkamatot. A döntés 14 órakor válik ismertté.

Nagy az infláció várható alakulását illetően nincs egy platformon az MNB-vel, sőt mint a pénzügyminiszter már említett felszólalásából kiderült, a kormánnyal sem. Szerinte ugyanis az infláció a következő másfél évben, azaz 2023 áprilisáig még 4-5 százalék között lehet, miközben a kormány-MNB páros immár egybehangzóan 2022 végére 3 százalékos pénzromlásban bízik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló