Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bár az elnököt valószínűleg nem tudják megfosztani hatalmától mandátuma lejárta előtt, tehát a következő nyolc napban, az könnyen elképzelhető, hogy később egyéb büntetéseket mérnek majd rá – például eltilthatják az indulástól a 2024-es választáson.

Benyújtották a demokrata képviselők tegnap az amerikai elnök hatalomból való elmozdítását célzó indítványt az amerikai törvényhozás alsóházában, a Képviselőházban, azaz kezdetét vette az úgynevezett impeachment (alkotmányos felelősségre vonási) eljárás.

Lázítással vádolják 

Ilyen eljárást eddig három elnökkel szemben kezdeményeztek törvényhozók az amerikai történelem során: 1868-ban Andrew Johnsont, 1999-ben Bill Clintont, 2019-ben pedig szintén Donald Trumpot próbálták „kiütni” a hatalomból, mindhárom esetben sikertelenül. (1974-ben Richard Nixon még a procedúra megindítása előtt lemondott.) Trump az egyetlen elnök, akivel szemben két alkalommal indult impeachment.

A demokraták „lázadásra való felbujtással” vádolják a republikánus politikust.

Szerintük hívei múlt szerdán az ő hatására törtek be a törvényhozás épületébe, a Capitoliumba – az összecsapásokban (vagy azokkal összefüggésben) öt ember, köztük egy rendőr életét vesztette.   

Háborús hangulatban: Trump egyik támogatója a Szenátus előtt a megostromolt Capitoliumban 2021. január hatodikán. EPA/JIM LO SCALZO Háborús hangulatban: Trump egyik támogatója a Szenátus előtt a megostromolt Capitoliumban 2021. január hatodikán. EPA/JIM LO SCALZO

Az gyakorlatilag biztosra vehető, hogy az impeachmentet szerdán megszavazza majd a demokrata többségű Képviselőház. Ezt követően a törvényhozás felsőháza, a jelenleg még republikánus többségű Szenátus vizsgálatot folytat le és dönt az ügyben – az ítélet ellen nincs fellebbezési lehetőség.

Bár az elmúlt napokban már republikánus oldalról is érkeztek az impeachmentet támogató jelzések, a BBC szerint

valószínűtlen, hogy a Szenátus megszavazza Trump elmozdítását a hatalomból.

A felsőházban ugyanis az elnök továbbra is széles támogatottságot élvez a republikánusok körében.

Ráadásul a Szenátus legkorábban január 19-én, tehát egy nappal Trump mandátumának lejárta előtt foglalkozhat az üggyel. Ahhoz, hogy ez korábban megtörténjen, mind a 100 szenátor beleegyezésére szükség lenne. Arról megoszlanak a szakértői vélemények, hogy az eljárás január 20-a, tehát Trump távozása és Joe Biden megválasztott elnök beiktatása után is folytatódhat-e.

Alkalmatlanná nyilváníttatnák Trumpot

Az impeachment megindításával párhuzamosan hétfőn a demokrata képviselők bemutatták azt a határozatot, amelyben azt kérik Mike Pence alelnöktől, hogy az alkotmány 25. kiegészítése alapján nyilvánítsa posztja betöltésére alkalmatlannak Trumpot, és fossza meg hatalmától. A határozatot ma valószínűleg elfogadja a Képviselőház – ezt követően Pence-nek 24 órája van arra, hogy lépjen az ügyben.

Bár a republikánus alelnök az elmúlt napokban érezhetően távolságot tartott az elnöktől,

nem adott arra utaló jelet, hogy teljesítené a demokraták kérését.

Mindezek alapján tehát valószínűtlen, hogy Trumpot mandátuma vége előtt, az elnökségéből hátralévő nyolc napban sikerül megfosztani hatalmától.

A demokrata törvényhozók ugyanakkor remélik, hogy egyéb büntetéseket sikerül majd kiszabni rá – például megfosztanák a volt elnököknek járó privilégiumoktól, és, ami ennél fontosabb számukra,

eltiltanák állami tisztségek vállalásától, azaz megakadályoznák esetleges indulását a 2024-es elnökválasztáson.

Ebben pedig a republikánus törvényhozók egy részének a segítségére is számítanak.

Merkel is kritizálta a Twittert

Trump helyzetét tovább nehezíti, hogy az elmúlt napokban sorra fosztották meg legfontosabb kommunikációs csatornáitól a múlt szerdai történésekben játszott szerepe miatt: a Twitter, a Twitch és a Snapchet kitiltotta platformjairól, a Facebook pedig határozatlan időre felfüggesztette a profilját.

Az amerikai elnök „elhallgattatása” ugyanakkor számos negatív visszhangra talált Európában. A Twitter lépését például francia kormánytagok és ellenzéki politikusok is elítélték a szólászabadság jegyében, valamint szóvivője útján Angela Merkel német kancellár is problémásnak nevezte azt.

A német kormány szerint a véleményszabadságot csak a törvényhozók, nem pedig egyes vállalatok korlátozhatják.

Arról, hogy Trump a republikánusokat is megosztja, itt írtunk (Trumpot tőrbe csalták? – forradalmi hangulat a republikánusoknál), azt itt elemeztük, hogy miért nem hoz megváltást Joe Biden, arról pedig itt olvashatnak, hogy a lázongás csak előszele lehet egy közelgő viharnak (74 millió Trump-hívőt nem lehet karanténba zárni).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: Hogyan finanszírozható ekkora államadósság?
Bod Péter Ákos | 2021. január 28. 06:07
Tavaly óriási mértékben nőtt az államadósság összege, amit skerült hazai forrásokból és devizakötvény kibocsátásból finanszírozni. Bod Péter Ákos írásában azt vizsgálja, hogy az államháztartási hiány hogyan alakulhat a jövőben, és azt miként lehet majd finanszírozni.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt is bízott a szerencséjében a magyar - megtelt az államkassza
Vég Márton | 2021. január 27. 18:26
Nem veszítették el a jó szerencsébe vetett hitüket az emberek a koronavírus-járvány alatt sem, amit az is bizonyít, hogy tavaly novemberben és decemberben rég nem látott mennyiségben dőlt a játékadó az államkasszába.
Makro / Külgazdaság OGYÉI-közlemény: minden orosz vakcinatételt ellenőriznek majd
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 17:14
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményt adott ki az orosz vakcinával kapcsolatban.Ebben azt írják, tisztázták a gyártóval az aggályokat, és minden gyártási tételt ellenőrizni fognak a magyar hatóságok.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília: igyekezzenek az egészségügyi dolgozók, mert tovább kell lépni!
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 12:35
Müller Cecília szerint igyekezniük kell az egészségügyi dolgozóknak. Kiderült, hogy a tisztifőorvos szerint még nem lehet enyhíteni a korlátozásokon.
Makro / Külgazdaság Egy nap alatt 3000 oltást sikerült beadni - így futunk neki a mai kormányülésnek
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:21
Az új fertőzöttek száma ismét 1000 fölé emelkedett, de többet is teszteltek - a pozitív tesztek aránya 6 százalék alatti. Az aktív fertőzöttek száma csökken, de még mindig 85-en hunytak el egy nap alatt koronavírusban.
Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Friss
hírlevél