<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.

A hét elején kormányzati szintre emelkedett az ukrajnai újjáépítés Németországban azzal, hogy Berlinben – német kezdeményezésre - hivatalosan megalakult a Német-Ukrán Újjáépítési Platform. Ebben kormányzati és önkormányzati képviselők, cégek és civil szervezetek vesznek részt. 

Sok ezer lakóépület sérült, közülük sokat le kell bontani és újat építeni helyükre. Fotó: MTI/AP/Roman Csop
Sok ezer lakóépület sérült, közülük sokat le kell bontani és újat építeni helyükre. Fotó: MTI/AP/Roman Csop

Az első ütemben, már a jövő héttől összegyűjtik a felajánlásokat és összehangolják annak felhasználását, konferenciákat és szemináriumokat rendeznek. Közvetve azonban sokkal inkább arról van szó, hogy a német kormány megágyaz a német cégek nagy arányú részvételének, hiszen az újjáépítés sok évre, óriási megrendeléseket hoz. Munkahelyteremtés is szóba kerülhet, ennek első fecskéje a Rheinmetall cég, amelyik 200 millió eurót tervez költeni egy ukrajnai harckocsiüzem felépítésére.

A napokban frissítette a kijevi kormányzat, hogy mennyire becsülik az újjáépítési költségeket, részben nemzetközi pénzügyi szervezetek, köztük a Világbank adataira is hivatkozva. Március végén 411 milliárd dollárnál tartottak, ám ebben az összegben még nincs benne a jelenleg megszállt területek infrastruktúrájára, az ottani lakásokra és a cégekre költendő pénzek.

A direkt háborús károkat március elején 144 milliárd dollárra becsülte az Ukrán Statisztikai Hivatal, a gazdasági minisztérium és a Kiev School of Economics közös összesítése. Nemzetközi ingatlantanácsadó cégek szerint egyedül Kijevben és a kijevi megyében 440 ezer négyzetméternyi raktár és logisztikai központ, valamint 50 ezer négyzetméternyi iroda semmisült meg vagy szenvedett számottevő károkat.  

Idei újjáépítési feladatok

  • az energetikai infrastruktúra visszaépítése
  • lakásépítés
  • a kritikus infrastruktúrák visszaépítése
  • gazdaságfejlesztés
  • cégek újrakezdésének támogatása
  • humanitárius segítség

Svenja Schulze a német szövetségi kormányon belül a gazdasági együttműködésért és fejlesztésekért felelős miniszter azt mondta:

„Ukrajna újjáépítése óriási feladat, amelyet nem végezhetnek kizárólag a kormányok. Az egész társadalom bevonása szükséges minden országban. Mi itt Németországban nagyon elkötelezettek vagyunk a részvételben. Nem elég akkor kezdeni az újjáépítést, amikor elhallgatnak a fegyverek. Kell egy hosszú távú terv és egy rövid távú cselekvési program" - tette hozzá a politikus az Ukrinform ukrán hírszolgálati iroda szerint.

Olekszij Makejev, Ukrajna németországi nagykövete azt emelte ki, hogy nem csupán segélyekre várnak, hanem kölcsönösen előnyös együttműködésre. Ennek része például az, hogy német befektetések érkezzenek az országba, továbbá a német cégek vegyenek ukrán termékeket. Megerősítette, hogy minden külföldi pénzt átlátható módon és hatékonyan akarnak felhasználni.

Az elmúlt négy hónapban az említett minisztérium közvetítésével 800 millió euró értékű segélyt vittek a háború sújtotta országba, főleg egészségügyi felszereléseket, gyógyszereket, generátorokat, főzőeszközöket. A vízgazdálkodást, a csatornarendszer megújítását célzó együttműködés kezdődött több német és ukrán önkormányzat között, több egészségügyi intézmény is szakmai együttműködésbe fogott. Ezeket segítendő a minisztérium további 25 millió eurót ad a közeljövőben.

Az amerikaiak szintén nem akarnak kimaradni a nagy bizniszből. Eddig csak a katonai szállítmányokkal és kisebb részben a tengerentúli humanitárius segélyekkel volt tele a sajtó. Most arról jött hír, hogy Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet a hét elején Denisz Smihal kormányfővel tárgyalt az újjáépítést szolgál kormányközi együttműködés részleteiről. Az ukránok az első pár hónapban a kritikus infrastruktúrák helyreállításában és a milliókat érintő lakhatási gondok enyhítésében számítanak jelentős amerikai segítségre, de belevennék a programba a cégek újraindításához való hozzájárulást is.

Más nemzetközi gyürkőzések is folyamatban vannak. Pér hete, február közepén Varsóban volt egy kiállítással egybe kötött előzetes egyeztetés több nemzetközi építőipari szakmai szervezet között. Ezen a fórumon ukrán helyi önkormányzatok képviselői konkrét befektetési lehetőségekről beszéltek, nem csupán a fizikai újjáépítésről. Messze a legnagyobb pavilonnal Németország volt jelen, utánuk jöttek az olaszok, a dánok, a csehek és a litvánok, majd a franciák, az osztrákok és a britek. Magyarország érthetetlen módon nem vett részt.

Novemberben megrendezik a ReBuild Ukraine nevű, a februárinál nagyságrendekkel nagyobb konferenciát és kiállítást, ugyancsak a lengyel fővárosban. Sokat mondó, hogy az eseményen az ukrán és lengyel kormányszerveken kívül a svájci kabinet gazdaságfejlesztési államtitkársága, a londoni kereskedelmi és iparkamara és az Európai Építőipari Szövetség is támogatóként vesz részt.

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG