<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Mégis van valaki, aki a teljes pénzügyi összeomlás széléről visszaránthatja Törökországot? Úgy tűnik, igen: mégpedig Sejk Tamim ibn Hamad ibn Halífa Al Táni. A katari emír egy nagy szívességet viszonoz Erdogan elnöknek, kérdés, hogy a felajánlott 15 milliárd dollár milyen gyorsan ég el, ha csak a tüneteket kezelik, az összeomlást kiváltó okokat nem.
Sejk Tamim ibn Hamad ibn Halífa Al Táni, katari emír. EPA/Felipe Trueba

Erdogan elnök és a katari emír ugyanis egy jó 3 és fél órás tárgyalást követően bejelentették: Katar 15 milliárd dollárt fog befektetni Törökországban. A török líra a két napja tartó erősödést követően nagyot már nem tudott ugrani, de a dollárral szemben szerdán elért nyeresége 6 százalék körülire duzzadt a bejelentés hatására. (Ezzel együtt még mindig 20 százalékot közelítő veszteségben van augusztusban.)

Bármit, csak kamatemelést ne?

Miután az Egyesült Államok és Törökország viszonya elmérgesedett, és az egyébként is igen gyenge lábakon álló török gazdaságot már Trump büntetővámjai is sújtják, török részről egyelőre semmi olyan érdemi intézkedést nem sikerült bejelenteni, ami tartósan megfordítaná a trendet: növelné a befeketetők bizalmát, erősítené a lírát. A tankönyvek szerint most drasztikus kamatemeléssel kellene megállítani a fizetőeszköz zuhanását (Argentína már 45 százalékos alapkamattal és az IMF segítségével harcol a "török fertőzés" ellen - itt írtunk róla), ez azonban Erdogan elnök szerint az ördögtől való lenne, és ebben az elképzelésében támogatja a teljhatalmú vezetőt a - tőle egyáltalán nem független - jegybank is.

Néhány trükkel azért a háttérben sikerült úgy szűkíteni a líralikviditást, hogy klasszikus kamatemelés nélkül is a kamatemeléshez nagyon hasonló folyamatok menjenek végbe a bankrendszerben, de ezen kívül csak az amerikai elektronikai termékek bojkottjára, a dollár és más kemény valuták török lírára való átváltására tudták buzdítani a lakosságot, termelésre és exportra a vállalatokat - ezektől azonban gyors és tartós javulás biztos nem jöhet a romokban heverő gazdaságban. A tüneteket próbálják kezelgetni (például a líra shortolásának megnehezítésével, a tőkeáttételes devizakereskedés betiltásával is), de az összeomlást kiváltó okokat nem.

Miért éppen Katar?

Katar azonban most viszonoz egy - nem is olyan kicsi - szívességet. Tavaly júniusban ugyanis, amikor Trump elnök Szaúd-Arábiában járva elégedetlenségét fejezte ki a régió országainak terrorellenes elkötelezettségével kapcsolatban, Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emirátusok és Egyiptom összefogott, és kikiáltotta első számú bűnösnek Katart, mint terrorizmus-támogató országot. Kitiltották országaikból a katari polgárokat, lezárták a határokat, gyakorlatilag blokád alá vonták az országot.

A törökök azonban hangosan és egyértelműen Katar mellé álltak a blokád idején: Erdogan török elnök akkor azt közölte, hogy amit szomszédai csinálnak Katarral, az nem más, mint az iszlám értékek megsértése, egyúttal halálbüntetés a kis országnak. A blokád miatt az élelmiszertől és ivóvíztől is elzárt kis területű, ám igen gazdag Katar szó szerinti túlélésében segítettek a törökök szállítmányokkal. (Törökország egyébként - ahogy az USA is - komoly katonai támaszpontot is üzemeltet Kataron.)

A katari emír pedig nem felejtette el, ki segített neki a nehéz időkben: most belenyúlnak a bukszába, és visszafizetik a szívességet. A 15 milliárd dollár pontos sorsáról nincsenek még hivatalos információk, de a szivárgó hírek szerint egyrészt segítségével megpróbálják megtámasztani a lírát a pénzpiacon, megerősíteni a bankszektort, valamint beruházásokkal próbálják megmozgatni a reálszférát. Katar ankarai nagykövete emellett arról is beszélt, hogy a katariak több millió lírát vettek, hogy támogassák a törököket az ellenük folyó gazdasági háborúban.

Még valaki?

Amióta tart az amerikai-török csetepaté, a katari emir az első, aki ellátogat Erdoganhoz a külföldi vezetők közül. Szakértők most azt találgatják, vajon Oroszország és Kína is leül-e a kártyaasztalhoz egy nagyobb téttel. Erdogan mindenesetre kétségbeesve keresi a barátokat, így például rendezné viszonyát Németországgal és az Európai Unióval is.

Európa azonban nem tehet túl sokat - főleg addig, amíg a puccskísérlet támogatásával vádolt Andrew Brunson amerikai lelkipásztort nem engedik szabadon Törökországban. Amíg ez nem történik meg, addig az USA sem hajlandó tárgyalni a törökökkel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG