2p

Pénzügyi katasztrófát, globális visszaesést váltana ki, ha június 1-jén fizetésképtelenséget jelentene be az Egyesült Államok.

Katasztrófát okozna a fizetésképtelenség bejelentése

Az Egyesült Államok fizetésképtelenné válásának globális gazdasági és pénzügyi következményeire és a kínai "gazdasági kényszer" elleni fellépés fontosságára a hívta fel a figyelmet a világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-ek pénzügyminisztereinek háromnapos tanácskozása előtt a japán Niigatában tartott sajtótájékoztatón Janet Yellen.

A június 1-jei amerikai fizetésképtelenség "gazdasági és pénzügyi katasztrófát okozhat, ami "globális visszaesést váltana ki" és valószínűleg "messze visszavetné a világot" - mondta. "A fizetésképtelenség őszintén szólva elképzelhetetlen" - tette hozzá az amerikai pénzügyminiszter. "Amerikának soha nem lenne szabad fizetésképtelenné válnia", mert az súlyosan aláásná az Egyesült Államok mellett az egész világgazdaságot is.

Nő a feszültség Kínával szemben

Yellen a Kína által más országokkal szemben alkalmazott "gazdasági kényszerről" szólva kijelentette, hogy a szervezet számos tagja osztja az Egyesült Államok aggodalmát és mérlegelik a lehetséges ellenintézkedéseket.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter  egy korábbi konferencián. Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali
Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter egy korábbi konferencián. Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali

Washington a Kínába irányuló befektetések célzott korlátozását is fontolóra vette és ezt a lehetőséget megvitatta a G7-es partnereivel is - közölte. Elmondta, hogy az amerikai kormány még nem hozott végleges döntést ennek az eszköznek az alkalmazásáról, hanem szövetségeseivel kívánja megvitatni és kidolgozni azt.

 

Nem hagyják kijátszani az oroszországi szankciókat

Yellen beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei nagy erőkkel fognak fellépni az Oroszország által alkalmazott szankciók kijátszása ellen. Hangsúlyozta, hogy erőfeszítéseket tesznek az alacsonyabb és közepes jövedelmű országokkal együtt rugalmasabb ellátási láncok kiépítésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG