<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mi lett Európa négy meghatározó középhatalmának politikai rendszerével? A francia elnök kormányába már lasszóval fognak minisztert, az olasz centrum szétesett, a brit miniszterelnök a politikai megsemmisülés szélén, a német nagykoalíció pedig a szemünk előtt mállik szét.

Macron francia elnöknek európai ambíciói vannak, Európa erős embere szeretne lenni – mondta szeptember 2-án Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő a közszolgálati TV-ben. Nos, ez mind szép és jó, de röpke másfél hónap elteltével kijelenthető, hogy Macron nem lesz kontinensünk meghatározó embere azon egyszerű oknál fogva, hogy hetek óta még egy működőképes francia kormányt sem tud összeeszkábálni. Ahogyan a vezető osztrák Der Standard fogalmaz: „Elbizakodott kijelentésekkel eltaszítja magától az embereket és bizonyítja, hogy mégiscsak tapasztalatlan a politikában. Belpolitikailag éppen úgy megingott a pozíciója, mint Merkelé. A Párizs-Berlin-tandem már aligha képes megadni a lendületet az EU-ban”.

A francia beteg

A süllyedő francia kormányzatot két hét alatt 8 miniszter lemondása rázta meg és még az sem látszik, kinek fűlne a foga átvenni egy-egy miniszteri széket. A belügyminiszter – Macron egyik legrégebbi támogatója – október 3-i lemondása alapjaiban rázta meg a párizsi kormányt. A tárgyalásokon részt vevőknek be kellett vallaniuk, hogy politikusok egész sora utasította már vissza a lehetőséget a miniszteri bársonyszék betöltésére. Mindannyian féltik a karrierjüket, hogy egy olyan kormányhoz adnák a nevüket, amelynek napjai meg vannak számlálva. Valóban, ez egy példátlan állapot a francia politikában.

A francia Szocialista Párt összeomlott a tavalyi elnökválasztásokon és az LRM nevű tömörülés emelkedett fel annak romjain, Macront pedig a választásokra politikai léggömbként fújták föl befolyásos érdekcsoportok. De valamivel több, mint egy év elteltével a lufi kidurrant, jórészt az állami vasút (SNCF) nyári privatizációjának folyományaként. A tervezett mély szociális kurtítások is arra mutat egyre több politikus számára, hogy politikai öngyilkosság kiállni Macron mellett.

Az olasz vircsaft

Rómában a kormány tegnap fogadta el a 2019-es központi költségvetés tervezetét 2,4 százalékos tervezett hiánnyal, ami nyílt kihívás az EU költségvetési szabályai és az IMF ajánlásai ellen. Az olasz belügyminiszter, az Orbánnal és Le Pennel európai szövetséget kovácsoló Salvini, az elmúlt hetekben jelezte, hogy annak ellenére sem hajlandó semmilyen engedményre a a 2019-es költségvetés ügyében, hogy az tovább fokozza az ország amúgy is horribilis szintű államadósságát.

Bár az olasz döntéshozók nem győzik hangsúlyozni, hogy szó sincs az euróövezetből való kilépésről, a befektetők nagyon idegesek. Az emelkedő amerikai kötvényhozamok miatt törékennyé vált nemzetközi pénzügyi helyzetben Róma lépése komoly felelőtlenséget tükröz, de ezért az olasz politikusok amúgy is ritkán mennek a szomszédba. Az EKB vezetője, Mario Draghi mindenesetre már figyelmeztetett: ha az olasz kormány túlnyúlik a takaróján, nem fizetik ki helyette a többiek, nem erre jött létre a közös valutaövezet.

Angol és német patthelyzet

Káncz Csaba

London és Brüsszel között az elmúlt órákban újra megakadtak a tárgyalások. Theresa May brit miniszterelnök belpolitikailag rendkívül vékony jégen táncol – valójában a politikai megsemmisülés szélén áll - és ez aláaknáz bármilyen Brexit megállapodást. Arlene Foster, az észak-ír DUP párt vezetője, egyben May koalíciós partnere szombaton kifejtette, hogy készen áll a megegyezés nélküli kiválásra, amelyet egyébként a legvalószínűbb forgatókönyvnek tart. A brit politika egy előrehozott parlamenti választás felé sodródik, eközben pedig az EU egyre aktívabban készül a megállapodás nélküli forgatókönyvre.

Bajorországban megalázó eredményt értek el Merkel koalíciós partnerei, amellyel egy újabb korszak zárult le Németország háború utáni történetében. A CSU 1950 óta a legrosszabb eredményét érte el, a szociáldemokrata párt támogatottsága pedig egyenesen megfeleződött és a párt 10 százalék alá szorult – az 5 éve még nem is létező AfD alá! Mind a CSU, mind az SPD most várhatóan bűnbakot keres és könnyen megtalálhatja azt Merkel kancellár személyében. Ha két hét múlva Hessenben is leszerepelnek a nagykoalíció pártjai, akkor decemberben nagy valószínűséggel már nem választják CDU pártelnöknek Merkelt – a kancellári tisztségre pedig amúgy sem pályázik többé.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos