<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Mi lett Európa négy meghatározó középhatalmának politikai rendszerével? A francia elnök kormányába már lasszóval fognak minisztert, az olasz centrum szétesett, a brit miniszterelnök a politikai megsemmisülés szélén, a német nagykoalíció pedig a szemünk előtt mállik szét.

Macron francia elnöknek európai ambíciói vannak, Európa erős embere szeretne lenni – mondta szeptember 2-án Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő a közszolgálati TV-ben. Nos, ez mind szép és jó, de röpke másfél hónap elteltével kijelenthető, hogy Macron nem lesz kontinensünk meghatározó embere azon egyszerű oknál fogva, hogy hetek óta még egy működőképes francia kormányt sem tud összeeszkábálni. Ahogyan a vezető osztrák Der Standard fogalmaz: „Elbizakodott kijelentésekkel eltaszítja magától az embereket és bizonyítja, hogy mégiscsak tapasztalatlan a politikában. Belpolitikailag éppen úgy megingott a pozíciója, mint Merkelé. A Párizs-Berlin-tandem már aligha képes megadni a lendületet az EU-ban”.

A francia beteg

A süllyedő francia kormányzatot két hét alatt 8 miniszter lemondása rázta meg és még az sem látszik, kinek fűlne a foga átvenni egy-egy miniszteri széket. A belügyminiszter – Macron egyik legrégebbi támogatója – október 3-i lemondása alapjaiban rázta meg a párizsi kormányt. A tárgyalásokon részt vevőknek be kellett vallaniuk, hogy politikusok egész sora utasította már vissza a lehetőséget a miniszteri bársonyszék betöltésére. Mindannyian féltik a karrierjüket, hogy egy olyan kormányhoz adnák a nevüket, amelynek napjai meg vannak számlálva. Valóban, ez egy példátlan állapot a francia politikában.

A francia Szocialista Párt összeomlott a tavalyi elnökválasztásokon és az LRM nevű tömörülés emelkedett fel annak romjain, Macront pedig a választásokra politikai léggömbként fújták föl befolyásos érdekcsoportok. De valamivel több, mint egy év elteltével a lufi kidurrant, jórészt az állami vasút (SNCF) nyári privatizációjának folyományaként. A tervezett mély szociális kurtítások is arra mutat egyre több politikus számára, hogy politikai öngyilkosság kiállni Macron mellett.

Az olasz vircsaft

Rómában a kormány tegnap fogadta el a 2019-es központi költségvetés tervezetét 2,4 százalékos tervezett hiánnyal, ami nyílt kihívás az EU költségvetési szabályai és az IMF ajánlásai ellen. Az olasz belügyminiszter, az Orbánnal és Le Pennel európai szövetséget kovácsoló Salvini, az elmúlt hetekben jelezte, hogy annak ellenére sem hajlandó semmilyen engedményre a a 2019-es költségvetés ügyében, hogy az tovább fokozza az ország amúgy is horribilis szintű államadósságát.

Bár az olasz döntéshozók nem győzik hangsúlyozni, hogy szó sincs az euróövezetből való kilépésről, a befektetők nagyon idegesek. Az emelkedő amerikai kötvényhozamok miatt törékennyé vált nemzetközi pénzügyi helyzetben Róma lépése komoly felelőtlenséget tükröz, de ezért az olasz politikusok amúgy is ritkán mennek a szomszédba. Az EKB vezetője, Mario Draghi mindenesetre már figyelmeztetett: ha az olasz kormány túlnyúlik a takaróján, nem fizetik ki helyette a többiek, nem erre jött létre a közös valutaövezet.

Angol és német patthelyzet

Káncz Csaba

London és Brüsszel között az elmúlt órákban újra megakadtak a tárgyalások. Theresa May brit miniszterelnök belpolitikailag rendkívül vékony jégen táncol – valójában a politikai megsemmisülés szélén áll - és ez aláaknáz bármilyen Brexit megállapodást. Arlene Foster, az észak-ír DUP párt vezetője, egyben May koalíciós partnere szombaton kifejtette, hogy készen áll a megegyezés nélküli kiválásra, amelyet egyébként a legvalószínűbb forgatókönyvnek tart. A brit politika egy előrehozott parlamenti választás felé sodródik, eközben pedig az EU egyre aktívabban készül a megállapodás nélküli forgatókönyvre.

Bajorországban megalázó eredményt értek el Merkel koalíciós partnerei, amellyel egy újabb korszak zárult le Németország háború utáni történetében. A CSU 1950 óta a legrosszabb eredményét érte el, a szociáldemokrata párt támogatottsága pedig egyenesen megfeleződött és a párt 10 százalék alá szorult – az 5 éve még nem is létező AfD alá! Mind a CSU, mind az SPD most várhatóan bűnbakot keres és könnyen megtalálhatja azt Merkel kancellár személyében. Ha két hét múlva Hessenben is leszerepelnek a nagykoalíció pártjai, akkor decemberben nagy valószínűséggel már nem választják CDU pártelnöknek Merkelt – a kancellári tisztségre pedig amúgy sem pályázik többé.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos