3p

Lassuló ütemben ugyan, de továbbra is csökken a brit feldolgozószektor aktivitása a pénteken ismertetett havi mérőszámok alapján. A folytatódó gyengeség elsődleges oka a vállalatok beszámolói szerint jemeni húszi lázadók támadásai által a vörös-tengeri szállítási forgalomban okozott felfordulás.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) februárban 47,5 volt a januárban mért 47,0 után. Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának lanyhulását jelzik, vagyis a 47,5-ös adat továbbra is a brit feldolgozó ágazat teljesítményének visszaesését mutatja. A brit feldolgozóipar aktivitási mérőszáma tizenkilenc hónapja folyamatosan az 50-es határszint alatt jár.

Lesz utánpótlás - Újonnan toborzott húszi fegyveresek gyűlést tartanak a jemeni fővárosban. Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab
Lesz utánpótlás - Újonnan toborzott húszi fegyveresek gyűlést tartanak a jemeni fővárosban. Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab

Rob Dobson, az S&P Global Market Intelligence igazgatója a februári feldolgozóipari BMI-indexet kommentálva kiemelte: a brit gyáripari vállalatoknak továbbra is a vörös-tengeri válság okoz problémákat, mivel a húszik támadásai miatt késnek a nyersanyagszállítások, emelkedtek a beszerzési árak és mindez nyomást gyakorol a termelési kapacitásokra. Szerinte ez a keresletben is érezteti tovagyűrűző hatásait, mivel a szállítási felfordulás és a megemelkedett fuvarköltségek miatt az új exportmegrendelések is visszaestek. Rövid időn belül ez a második olyan felmérés, amely azt jelzi, hogy a brit vállalati szektor megszenvedi a vörös-tengeri szállítmányozási fennakadásokat.

A Brit Kereskedelmi Kamarák által 1087 brit vállalat bevonásával e hét elején elvégzett vizsgálat résztvevői közül az exportcégek 55 százaléka, a feldolgozóipari és az üzleti szolgáltatásokat nyújtó vállalatok 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tevékenységükre negatív hatást gyakorol a vörös-tengeri teherhajózásban kialakult válság.

A kamarai szövetség által kérdezett vállalatok egyes esetekben a konténerbérleti díjak 300 százalékos emelkedéséről és a szokásosnál három-négy héttel hosszabb szállítási időtartamról számoltak be. Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő - szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő - kereskedelmi és hadihajókat november óta támadják rendszeresen, válaszul arra, hogy Izrael háborút indított a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG