4p

Eddig több mint tízezer ellenzéki demonstrálót vettek őrizetbe Oroszországban a kormányellenes tüntetéseken sajtóhírek szerint.

Helyszíni jelentésekből azt már eddig is tudni lehetett, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus őrizetbe vétele, majd elítélése után évek óta nem látott nagyságú tüntetések törtek ki Oroszországban, amelyekre a rendőrség hatalmas erőkkel csapott le.

Nem aprózták el  

A Moscow Times független megfigyelőkre hivatkozva most azt állítja, hogy

eddig országszerte összesen több mint 10 ezer embert vettek őrizetbe a hatóságok, köztük újságírókat is.

Moszkvában dugig teltek az elhelyezésükre szolgáló épületek, az őket szállító rendőrségi buszok egy részét a hatóságok kénytelenek voltak vidéki városokba átirányítani, több demonstrálót pedig úgynevezett illegális migránsoknak fenntartott centrumokba vittek.

Orosz lapértesülések szerint

a rendfenntartó erők hét közben is óriási erőkkel voltak jelen a közterületeken: kedden csak Moszkvában több mint 8 ezer embert mobilizáltak a különböző szolgálatoktól.

Eközben ezen a napon a demonstrálók száma "mindössze" 2-3 ezer volt.

A hatóságok ezúttal sem finomkodtak a tiltakozókkal: a Tv Rain (más néven Dozhd) független televízió felvételén az látható, hogy egy mellékutcában ütlegelik őket, miközben azt kiabálják: fegyvertelenek vagyunk!

Ellenzéki tüntetőt vesznek őrizetbe speciális rendőri egységek 2021. január 23-án.  EPA/MAXIM SHIPENKOV
Ellenzéki tüntetőt vesznek őrizetbe speciális rendőri egységek 2021. január 23-án. EPA/MAXIM SHIPENKOV

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov megvédte a rendőri fellépéseket, amelyek szerinte „szigorúak”, de „indokoltak” voltak.

A legnagyobb demonstráció egyébként január 23-án volt, amikor sajtóbecslések szerint több mint 100 ezer ember vonult utcára több mint 100 városban.

A demonstrációk kirobbanásában a Navalnij-ügy mellett alighanem szerepet játszott az a videó is, amelyet az ellenzéki politikus tett közzé január 19-én Vlagyimir Putyin állítólagos luxuspalotájáról.  A videót eddig 108 millióan nézték meg a YouTube-on. Az orosz elnök szerint nem az övé a palota.

Ez a vád egyébként nem újkeletű, már 2012-ben születtek róla cikkek.                  

Megint egy mérgezés

Mint arról beszámoltunk, Alekszej Navalnijt még augusztusban próbálták megmérgezni ismeretlenek, az ellenzéki vezér azonban túlélte a támadást.

Arról eltérnek a szakértői vélemények, hogy ki vagy kik állhatnak a támadás hátterében. Nemzetközi oknyomozó újságírók vizsgálata szerint

az orosz titkosszolgálat hajthatta végre az akciót, valószínűleg a „Kreml legfelsőbb köreinek” megbízásából.

Más elméletek szerint ugyanakkor nem Vlagyimir Putyin mérgeztette meg Navalnijt, mivel

az orosz elnöknek több okból sem állt érdekében, hogy újabb nyugtalanságot keltsen hazájában és Európában.

Navalnij január közepén tért vissza Oroszországba németországi kezeléséről, az orosz hatóságok azonban már a repülőtéren őrizetbe vették egy korábbi ügyre hivatkozva.

Börtönbe zárják 

E hét kedden pedig már el is ítélték: egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta még 2014-ben, a korábbi ügyben kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztését arra hivatkozva, hogy több alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál.

Heiko Maas német külügyminiszter azonnal tiltakozott az ítélet ellen: szerinte az orosz ellenzéki politikus elítélése súlyos csapás a szabadságjogokra és a jogállamiságra. Dominic Raab brit külügyminiszter pedig azonnali és feltételek nélküli szabadon engedését követelte.

Navalnij, aki Putyin egyik legismertebb bírálója,

a megmérgezése előtti napokban egyébként ellenzéki jelöltekkel találkozott Szibériában.

Bár arra nincs biztos válasz, ki áll a merénylet hátterében, az tény, hogy Oroszországban feltűnő gyakorisággal halnak nem természetes halált ellenzéki politikusok, üzletemberek, kilépett kémek vagy éppen tényfeltáró újságírók:

rejtélyes körülmények között megmérgezik őket, vagy hirtelen kiesnek egy ablakon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Van még mit javítani a bankoknak a késedelmes lakossági hitelek kezelésén
Dr. Almási Adrienn | 2024. július 24. 13:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenységében ellenőrizte, hogy mennyiben felel meg a hitelintézetek gyakorlata a felügyelet 2022-ben megújított, a fizetési késedelemmel érintett lakossági hitelek pénzügyi intézmények általi kezelésével kapcsolatos elvárásokról szóló ajánlásának. Az MNB szektorszintű kockázatot nem azonosított, ám több hiányosságot tárt fel, és határidő tűzésével azok megszüntetésére hívta fel a hitelintézeteket.
Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG