6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szíriai polgárháború már évek óta tart, de az idén nyáron lódult meg igazán a menekültáradat. Csakhogy nem Szíriából. Egyre több jele van annak, hogy ezt nem annyira a harcok fokozódása, hanem inkább a politikusok irányváltása idézheti elő. A folyamat pedig lavinaeffektussal fenyeget azáltal, hogy a már Európában élők segítik az útra készülőket, úton levőket.
Törökország és Szíria határán (fotó: UNHC, AFP)

Ki eresztette ránk ezt a nagy menekültáradatot, miért pont most, amikor már évek óta folyik a szíriai polgárháború? – teszik fel sokan a kérdést, vagy rossz esetben tesznek magukévá kérdés nélkül valamilyen buta összeesküvés-elméletet.

Egyre több jelét találjuk annak, hogy ennek az okát Törökországban kell keresni, ahol becslések szerint már több mint kétmillió menekült él, sokkal, de sokkal több, mint az EU-ban. (További kétmillió Libanonban és Jordániában van, nyolcmillió pedig Szírián belül vált földönfutóvá.) A menekülők elmondásaiból és a földrajzi viszonyokból is az következik, hogy a legtöbb szíriai menekült több-kevesebb időt Törökországban tölt.

Ön hagyná magát összegyűjteni?

Találtunk ugyan olyan riportokat, amelyek pozitív, már-már idilli képet festenek le a törökök vendégszeretetéről és a menekülttáboraikról, de aggasztó jelek is vannak. Az osztrák Die Presse és a Reuters augusztus közepi tudósítása arról szól, hogy a görög partokhoz közel fekvő török Izmir városában a tengeri útra várakozó, parkokban és tereken alvó szíreket össze akarják gyűjteni egy stadionba, majd menekülttáborokba akarják szállítani.

Orbán is töröközött

Lehet, hogy a helyzettel a magyar politikusok is tisztában vannak? A Hurriyet Daily News szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma többek között azt mondta, az EU-nak fizetnie kellene Törökországnak és más EU-n kívüli országoknak, hogy segítsenek a menekültkérdés kezelésében. (Beszédéről részletesebben itt írtunk.)

Ha már fizetés, a napokban egyébként felmerült, hogy az EU-n belül azok az országok, akik nem hajlandók menekülteket befogadni, fizessenek a többi országnak.

A cikk szerint ráadásul a török parti őrség 30 ezer menekültet halászott ki a tengerből idén, és vitt vissza a szárazföldre (közülük 2000 főt a halálból mentett meg.) Ha kényszerbegyűjtésről hall valaki, aki Európába készül, logikus, hogy inkább gyorsan szedi a sátorfáját, és minél előbb nekiindul.

Egy pletyka tízezreket mozgat meg?

A konzervatívnak mondott német Die Welt napilap portálja szerint az a pletyka okozta a menekültek hirtelen megindulását augusztusban, hogy elterjedt, a törökök vissza fogják őket toloncolni Szíriába. Ennek annyi alapja van, hogy Szíria azokban a hetekben felvetette egy afféle ütközőzóna kialakítását a szíriai határnál, és azt is, hogy oda visszatérhetnek a szírek, igaz, csak önkéntes alapon. Törökország hivatalosan a nyitott kapuk politikáját követi és mindenkit befogad – írja a lap.

Valójában azonban eközben kerítést is épít, mintha felkészülne a határok lezárására – teszi hozzá a Privátbankár, ami nyilván szintén nem jó üzenet a menekülőknek. (Lásd első fotónkat.)

Az élet egyre nehezebb

A Die Welt szerint a Törökországból történő nagy kivándorlásnak az is oka, hogy az életkörülmények rosszak. Csak mintegy 300 ezer szír él menekülttáborokban, a többi 1,7 millió bérlakásokban, rokonoknál vagy egyszerűen az utcán.

Megoldódott az eltűnő
útlevelek rejtélye

A szíriai menekültek útleveleit már a török hatóságok elveszik, később sem adják vissza, és helyette csak az országon belül használható kártyákat adnak ki – derült ki többek között a Migration Aid munkatársávalkészített videóinterjúnkból.

Hivatalosan nem kaphatnak munkát, így feketén dolgoznak napi tíz euró körüli összegért, például építkezéseken vagy a mezőgazdaságban. Kiszolgáltatottak, néha egyáltalán nem fizetik ki őket, mosakodni a mecsetekbe járnak.

Táborokba kéne menni

A lap szerint egyébként a Törökországban élő menekültek 85 százaléka nem akar továbbmenni, hogy a hazája közelében maradhasson, és idővel visszatérhessen. De egyre többen veszítik el a reményt, hogy ez bekövetkezik. „Néhány nappal ezelőtt elkezdték a hatóságok begyűjteni az embereket, hogy táborokba vigyék őket” – írja a Die Welt. De ez nem megoldás, onnét is sokszor újra útnak indulnak.

Ha lenne ötezer dollárom

Magyar újságírók a helyszínen jártak Dél-Törökországban, és szintén arra jutottak, hogy megváltozott a török menekültpolitika. „Megteltek a táborok, Törökország nyugatra tolja a szír menekülteket” – hangzik az Átlátszó.hu cikkének címe. „Dél-Törökországnak elege van a szír menekültekből, a határokat zárják, és nyugatra hajtják őket”. „Ha lenne ötezer dollárom, két perc múlva már itt sem lennék” – folytatják.

A hivatalos török verzió

Recep Tayyip Erdogan elnök keményen kritizálta az EU-t nemrég a menekültpolitikája miatt, szerinte az EU a menekültválság okozója, és mindent megtesz azért, hogy ne kelljen menekülteket befogadnia. Davutoglu miniszterelnök is rendkívül büszke a kétmillió befogadott szírre, és azt kéri a többi országtól, cselekedjenek hasonlóan. Törökország négy év alatt hatmilliárd dollárt költött a menekültekre, relatíve kicsiny gazdasága ellenére.

„A török önkormányzatok már nem adnak ki több tartózkodási engedélyt a szír menekülteknek, hanem nyugatra terelik őket, akár papírok nélkül is.” „Még meg is fenyegetik őket azzal, hogy visszatoloncolják őket Szíriába”, „Az Európai Unió miért nem talál valami megoldást, miért nem adnak segítséget itt, hogy ne kelljen elmenni?” - idéznek helyieket. Ami összecseng azzal, amit a németek írtak a lehetőleg hazájuk közelében maradni akaró szírekkel.

Nemcsak küldik, hívják is

Miért éppen Németország? – hangzik el sokszor ez a kérdés is. A Privátbankár újságírói számos német és egyéb tudósításban, interjúban találkoznak azzal a jelenséggel, hogy a szír, afgán, iraki menekültek nem teljesen az ismeretlenbe, a vakvilágba indulnak el, hanem sokan eleve rokonokhoz, barátokhoz készülnek.

Mivel eddig is Németország vette fel a legtöbb menekültet, az ott élők már hívják, segítik az újakat, információkkal, pénzzel. Teljesen logikus módon, hiszen mindenki felkarolja a saját rokonait, ha teheti. Feltételezzük, hogy ez valóságos lavinaeffektust okozhat, főleg a nagycsaládoknál, ahol 20-30 unokatestvér is lehet. Ez is közrejátszhat az áradat megindulásában.

(Mai cikkünk: súlyosan alábecsülik a menekültügy veszélyeit?)

Menekülttábor Libanon és Szíria határán, élelmiszerjeggyel ételre váró gyerekek (Fotó: Wikimedia Commons)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG