5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Rekordmennyiségű tőkét menekítettek ki Oroszországból a háború kezdete, 2022 februárja óta egy friss elemzés szerint. A gazdaság ugyanakkor nem omlott össze, Kína, India és társai egyelőre enyhítik a nyugati szankciók hatását. De mi várható a jövőben? Nagyító alatt ezúttal az orosz gazdaság.

Moszkva szempontjából aggasztó adatokat közölt hét elején az Orosz Központi Bank: az ukrajnai háború kezdete, 2022 februárja óta 253 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki az országból, ami új rekord a statisztikát ismertető Moscow Times szerint.

Menekül a tőke

Ha csak a tavalyi évet nézzük, 239 milliárd dollár hagyta el az országot – beszámítva a háború előtti hónap 13 milliárdját is –, négyszer (!) több, mint az utolsó békeévben, 2021-ben. Idén pedig már további 27 milliárd dollárt vittek ki Oroszországból.

A tőkekiáramlás GPD-hez viszonyított mértéke tavaly 13 százalékra rúgott, ami mind a 2008-as (a pénzügyi válság éve), mind a 2014-es (a Krím elcsatolásának éve) rekordszintet (11-11 százalék) meghaladja.

Összehasonlításul: a tőkekiáramlás átlagos értéke 5 százalék volt a korábbi 13 évben.

A tőkekivonás annak ellenére ért el rekordszintet a háború kezdete óta, hogy a Nyugat által kiszabott, az orosz bankszektort is sújtó szankciók miatt bonyolult az ilyen tranzakciók végrehajtása, az orosz jegybank pedig amúgy is korlátozta a pénzfelvételt külföldi valutában.

De mit mutatnak az egyéb adatok, mennyire viselte meg az orosz gazdaságot a háború és a nyugati szankciók sorozata, valamint mi várható a jövőben?

Putyin eddig megúszta az összeomlást. Fotó: EPA/ALEXANDER DEMYANCHUK / KREMLIN
Putyin eddig megúszta az összeomlást. Fotó: EPA/ALEXANDER DEMYANCHUK / KREMLIN

Zuhant, de nem akkorát

Nézzük először a számokat! Az orosz GDP tavaly – az előző évi 5,6 százalékos növekedés után – 2,1 százalékkal csökkent a TradingEconomics adatai szerint. Mindeközben az eurózóna 3,5, az Egyesült Királyság 4,1, az Egyesült Államok 2,1, Kína 3, Japán pedig 1 százalékos növekedést produkált (Magyarországon pedig 4,6 százalékkal nőtt a gazdaság).

A világ vezető gazdaságai vagy gazdasági övezetei közül tehát csak az orosz zsugorodott tavaly. Ugyanakkor az esés mértéke kisebb volt az elemzők többsége által vártnál.

Az orosz gazdaság – írja elemzésében az amerikai Wilson Center Oroszországgal foglalkozó intézete, a Kennan Institute – tehát képes volt elkerülni a nagyobb sokkot.

Ennek egyik oka, hogy az exportőrök és az importőrök át tudták irányítani a kereskedelmet olyan országokba – elsősorban Kínába, Indiába és Törökországba –, amelyek nem csatlakoztak a nyugati szankciókhoz. Másrészt a tavalyi energiaár-robbanás óriási külkereskedelmi többletet és költségvetési bevételt jelentett Oroszországnak, amelynek gazdasága az energiahordozók exportjára épül.

Mindez ellensúlyozni tudta a szankciók negatív hatását, tehát a nyugati import összeomlását, a fokozódó izolációt, valamint a jelentős tőkekivonást. Az összeomlás elkerülését segítette az is, hogy a jegybank – élve hatalmával  – ideiglenesen lezárta a bankrendszert.

A kilátások ugyanakkor nem feltétlenül pozitívak a Kreml szempontjából. Az amerikai elemzés szerint az exportbevételek csökkenése minden területen növelni fogja a feszültségeket, és válságspirált indíthat el: súlyos költségvetési hiány, leértékelődő rubel, befektetések hiánya, zuhanó kereslet.

A krízist súlyosbítja majd, hogy a gazdaságpolitikai prioritások „visszavonhatatlanul megváltoztak”: a hadiipar abszolút elsőbbséget kapott.

„Az egyetlen kérdés, hogy a közeledő válság hosszan tartó és krónikus, vagy gyors és akut lesz”, állítja az amerikai elemzés.

Kína és India kisegít

Ami az idei évet illeti, az orosz GDP az első negyedévben 1,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, azaz a visszaesés mértéke mérséklődött. Az év egészére vonatkozó becslések nagy szórást mutatnak: az OECD mínusz 2,5, a Világbank mínusz 0,2 százalékot jósol, az IMF viszont 0,7 százalékos növekedést vetít előre.

Ha a fő bevételi forrást, az energiahordozókat nézzük, 2022 első felében Oroszország profitált az elszabadult piaci árakból, a 2022 decemberében az olajexportra bevezetett szankciók ugyanakkor csökkentették a bevételeket, áll az Európai Bizottság elemzésében.

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint az olajbevételek idén januárban 27, februárban pedig 42 százalékkal mérséklődtek éves szinten.

A helyzetet Moszkva szempontjából nehezíti, hogy számos szektort alkatrészhiány sújt a szankciók miatt, csaknem 2000 külföldi cég pedig visszafogta oroszországi tevékenységét vagy már ki is vonult

Az EU, a G7-országok és Ausztrália az Orosz Központi Bank 300 milliárd euró értékű tartalékát zárolta, az orosz bankrendszer vagyoni eszközeinek 70 százaléka szankciók alatt áll, és több mint 1500 személy és szervezet összesen mintegy 20 milliárd euró értékű vagyoni eszköze lett befagyasztva.

Ugyanakkor még korai lenne temetni az orosz gazdaságot.

Kína például rekordmennyiségben vásárolt orosz olajat 2023 első félévében, India szintén rekordmennyiségben tette ugyanezt májusban, és a várakozások szerint továbbra is így fog tenni, mivel az orosz olaj jóval olcsóbb, mint a közel-keleti.   

Összegezve: a nyugati szankciók érzékenyen érintik az orosz gazdaságot, amit egyértelműen jeleznek a fenti adatok. A szankciókhoz nem csatlakozó országokkal – főleg Kínával, Indiával és Törökországgal, valamint összességében a Globális Dél országaival – fenntartott gazdasági kapcsolatok viszont egyelőre részben ellensúlyozni tudják mindezt. Összeomlás tehát egyelőre nem várható.

Ezzel együtt – főleg, ha az exportbevételek valóban tovább csökkennek – a hadiipar prioritása miatt várhatóan egyre kevesebb állami pénz jut majd a társadalmi feladatokra, azaz a háború és a szankciók hatása egyre inkább be fog gyűrűzni a mindennapokba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Dúlnak a harcok: orosz és ukrán rakétacsapást is hozott a péntek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 20:00
A háborő 576. napja volt a pénteki. Hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Teljesen nonszensz az ötforintos áramár – A hét videója
Dobos Zoltán - Izsó Márton - Király Béla | 2023. szeptember 22. 19:28
Mi is az a sokat emlegetett szaldóelszámolás? Hogy jön ki az ötforintos áramdíj? Ki jár jól a villanyszámla befizetésével? A napelempályázatok nyertesei beszállhatnak még az éves elszámolásba? Megtérül-e ez a zöldberuházás? Lesz-e a megtermelt napenergiát eltároló akkumulátorra állami támogatás? Ezekről a kérdésekről beszélgettek kollégáink, Dobos Zoltán és Király Béla.
Makro / Külgazdaság Újabb amerikai vadászgépek tűntek fel Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 19:07
Növekedett az amerikai kontingens Romániában.
Makro / Külgazdaság Szorosabbra fűzi Kína a barátságát a polgárháborús országgal
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:22
Egymásra talált a kínai és a szír elnök.
Makro / Külgazdaság Brutális drónt mutatott be Irán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:42
A világ legnagyobb hatótávolságú ilyen fegyverét mutatta be az ország.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a menekültek az EU-ba: honnan jönnek a legtöbben?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:18
Az Eurostat számai szerint tovább emelkedett az érkezők száma.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: az infláció kialakulásáért nem felelős senki - a kormány nagyon figyeli az üzemanyagárakat
Gáspár András | 2023. szeptember 22. 15:57
2023-nak az infláció letörésének évének, 2024-nek pedig a növekedés helyreállításának évének kell lennie – mondta Nagy Márton. Szerinte a fogyasztás helyreállítása mindkettőt segítheti – ez elengedhetetlen, enélkül nincs kilábalás. Három csapdahelyzet állt elő a magyar gazdaság előtt, ebből kettőn szerinte túl vagyunk. A jelentős infláció a gazdaságunk struktúrájából ered, ennek ellenére nem tartja azt hibásnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Az üzemanyagárakat nagyon szorosan követi a kormány - ha kell, beavatkoznak.
Makro / Külgazdaság Ukrán rakétacsapás rázta meg Szevasztopolt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 15:13
Halálos áldozatról nem tudnak, de egy katona eltűnt. 
Makro / Külgazdaság Nemsokára találkozhat Szijjártó Péter és Szergej Lavrov
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:51
Barátkoznak. 
Makro / Külgazdaság Zelenszkij nem lesz boldog: innen biztosan nem kap F-16-osokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:18
Elutasító választ kapott Ukrajna egy uniós országtól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG