4p
Tegnap volt a szmolenszki, az akkori lengyel elnök, Lech Kaczinski életét is kioltó repülőgép-tragédia hatodik évfordulója. Idén viszont immáron az egykori elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski pártja van hatalmon, és az amúgy is „elmúltnyolcévező” politikai erő mindenáron merényletnek akarja látni a tragédiát.
Az egykori lengyel gép. Forrás: commons.wikimedia.org

Színe-java utazott

2010 áprilisában még a sokak által ellentmondásos, megosztó személyiségnek tartott Lech Kaczynski volt az elnök, de 2007 óta már a Donald Tusk vezette Polgári Platform volt kormányon. Az elnök népes kísérettel indult a katyini mészárlás 70. évfordulóján tartandó megemlékezésre a régi, szovjet típusú állami repülővel, a helyi „Air Force One”-nal. Az utasok közt volt a hadsereg vezetésének színe-java, a jegybankelnök, parlamenti tisztségviselők és más fontos személyek.

Eleve egy kicsit furcsa, hogy egy állam vezetésének ennyi fontos embere egyetlen repülővel utazzon, sőt eleve nem szokott egy ország vezetésének színe-virága egy távoli helyre utazni egy megemlékezésre. Képzeljük el, hogy tőlünk elvonulna szinte az egész államvezetés mondjuk a Don-kanyarba, vagy Amerika egész hadvezetése az elnökkel és a Fed elnökével együtt Normandiába menne megemlékezni.

Sérelmi politika

Valószínűtlen forgatókönyvek, a lengyel eset arra utal, hogy túlzott felhajtást csináltak a katyini megemlékezésből, persze politikai okokból. A nemzet nagy fájdalmára hívták fel mindenki figyelmét, miközben az akkori elnök köre az Oroszországgal és Németországgal való konfrontálást választotta a történelmi sérelmek okán, de hogy ezzel mit akartak elérni, az nem derült ki. Most újra a Jog és Igazságosság Párt kormányoz, melynek Jaroslaw Kaczinsky a vezetője, és a párt kormányzásának rövid ideje finoman szólva is vegyes megítélésű mind Lengyelországban, mind világszerte.

Politikájuk egyik eleme, hogy a lezuhant gép ügyét újra előveszik, újra vizsgálódnak, és állandóan azt sugallják, hogy nem baleset volt, hanem bizony valaki a lengyel elit életére tört. Ezért újra vizsgálatokat kezdtek, és rosszakat mondanak az oroszokra és Donald Tusk kormányára egyaránt. Utóbbit minimum azzal vádolják, hogy nem foglalkozott eléggé a tragédiával, és elfogadta mind a korábbi lengyel, mind az orosz vizsgálat eredményét, miszerint balesetről volt szó. Amúgy egyfolytában a Polgári Platform 2007-15-ig tartó 8 éves kormányzását próbálják pocskondiázni (ismerős, ugye?), csakhogy Lengyelország esetében példátlanul sikeres 8 évről volt szó, ezalatt az ország lényegében a rendszerváltás nyertese lett.

Összeesküvés-elméletek

Mint ismeretes, a tragikus sorsú repülőgép Szmolenszknél erős ködben próbált meg leszállni egy olyan repülőtéren, amit polgári légiforgalom nem is használ, és technikai felszereltsége kezdetleges volt. Így eleve alkalmatlan volt arra, hogy ködben leszálljanak, és erre figyelmeztették is őket a légiirányítók, javasolván, hogy menjenek más reptérre. Ők azonban erőltették a leszállást, amit elvétettek, és a kifutópálya előtti erdőbe csapódtak.

Az utóbbi hónapokban felvetették a levegőben történő robbanás, sőt a gépen lévő bomba lehetőségét is. Ezzel több gond is van: ha bomba tesz tönkre egy gépet, azt elég nyilvánvaló jelek mutatják, egy kivizsgálás során lehetetlen eltitkolni. És mi lett volna abban az esetben, ha a legénység ésszerűen jár el, és más repülőtéren száll le, ott is robbant volna a bomba? És ha igen, ott mire fogják, ha nincs köd? A feltételezés tehát teljesen abszurdnak tűnik.

Duda temetné az árkot

Ettől persze még nem zárható ki a szándékosság, de legfeljebb a fedélzeten utazók között lehetett volna valaki, aki a végzetes kifejlet felé terelte a dolgokat. Az is csak a hirtelen adódott lehetőséget használhatta ki, hisz nem tudhatott róla, hogy ködben fognak leszállni, és a pilótafülkében kellett tartózkodnia, ráadásul ismerni a gép kezelőeszközeit.

Kérdés, valaha tisztázódhat-e, történhetett-e ilyesmi, de politikai okból előre bűnöst keresni elég csúf dolog. A jelenlegi elnök, Andrzej Duda mindenesetre nemzeti megbékélésre, a repülőkatasztrófa okainak megítélésében fennálló ellentétek áthidalására szólított fel a megemlékezésen, kiemelve, hogy a tragédia áldozata is különböző politikai táborokhoz tartoztak, különböző világnézetű emberek voltak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG