<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A CSU és a CDU elnöke között egyre nagyobb a feszültség a határigazgatási szigorítás miatt.

Több időt kell adni Angela Merkelnek a menekültügyi viták rendezéséhez, a bajor CSU-nak meg kell hosszabbítania a CDI elnökének megszabott július 1-jei határidőt – mondta az uniós költségvetési biztos. Günther Oettinger arra számít, hogy július elejéig sikerül előrehaladni a CDU-nak és a CSU-nak egyaránt megfelelő megoldások felé.

Ha valóban eredményeket mutatunk fel, joggal várhatjuk el a CSU-tól, hogy meghosszabbítsa a határidőt - hiszen semmi sem indokolja, hogy a kancellár csak július 1-jéig dolgozhat a megoldáson – tette hozzá.

A két párt vitája arról szól, milyen feltételek mellett lehet megtagadni a belépést az unióban már regisztrált, de Németországba beutazni Németországba beutazni szándékozó menedékkérőktől a német határ azon szakaszán, ahol a nemzetközi migrációs helyzet miatt ellenőrzést folytatnak. A CSU szerint nemzeti hatáskörben kell cselekedni az ügyben, míg Merkel pártja szerint csak az érintett országokkal együttműködve, többoldalú megállapodásokon keresztül lehet cselekedni.

Nem mindenben értenek egyet

Német sajtóértesülések szerint a szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer menekültügyi tervében szereplő határigazgatási szigorításokat nem egyben, hanem fokozatosan vezetik majd be. Ezzel két hét időt biztosítanak Angela Merkel kancellárnak a menedékkérők egyes csoportjainak visszafordításával kapcsolatos ügyek európai szintű rendezésére.

Merkel kemény ultimátumot kapott, borulhat a nagykoalíció? Tovább >>>

A beszámolók szerint a belügyminisztérium úgynevezett mestertervének határigazgatási részéből először azt a szabályt vezetik be, hogy meg kell tagadni a belépést a Németországban már elutasított és belépési tilalommal sújtott, de visszatérni szándékozó menedékkérőktől. Ennek életbe léptetésében Seehofer és Merkel is egyetértenek. További részletek >>>

Együtt vagy egyedül?

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Horst Seehofer a Passauer Neue Presse című bajor lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a célt illetően egyetértés van közte és Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke között: mindketten el akarják kerülni, hogy belépjenek Németországba olyan menedékkérők, akik egy másik európai uniós (EU-) tagországban már benyújtották menedékjogi kérelmüket.

hirdetés

A kancellár európai szinten szeretné rendezni a kérdést, "én pedig azt szeretném, hogy szükség esetén a szövetségi rendőrség intézkedjen a határon. Nem lesz nálam boldogabb senki, ha a kancellárnak sikerül az európai megoldás július elejéig, de elszánt vagyok a cselekvésre", ha Angela Merkel törekvései mégsem vezetnek eredményre - mondta a CSU elnöke.

Ha bevezeti, kirúgják

Horst Seehofer, a CSU elnöke július elejétől akkor is bevezetné a határigazgatási szigorítást, ha nincs kilátásba ilyen megoldás. Merkel azonban ellenzi mindezt, és elmondta: meneszti pozíciójából a belügyminisztert, ha az egyetértése nélkül utasítja a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrséget a szigorításra – ez azonban a CDU/CSU pártszövetség és a CDU/CSU, valamint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányának felbomlásához vezethet.

Oettinger szerint káoszhoz vezetne az egyeztetés nélkül bevezetett szigorítás, és legfőbb következménye az lenne, hogy Olaszország felhagyna a menedékkérők regisztrációjával. Erre figyelmeztetett korábban a CDU egyik alelnöke is, aki szerint egy esetleges egyoldalú német szigorítás következményeként Olaszország valószínűleg felmondja a menekültügyet EU-s szinten szabályozó dublini egyezményt, és végül még több menekült lesz Németországban, mint korábban, a testvérpártok vitája előtt.

A határigazgatási kérdés miatt veszélybe került a két párt szövetsége, így az alelnök figyelmeztette a CSU-t: ha megszüntetik a testvérpárti viszonyt, a CDU igen gyorsan megalapítja bajorországi szervezetét, és szövetségesekből vetélytársak lesznek.

Új vita a menekültekről – a gyerekeket büntessük?

Németország több menekültet akar visszaküldeni, de az eredeti országuk ritkán veszi vissza őket. Egy lehetőség lenne a fejlesztési támogatások megvonása, de az illetékes német miniszter megmakacsolta magát. Eközben Merkel kifejtette, miért nem hozhatják el a líbiai menekülttáborokban szenvedőket. Részletek a Privátbankár.hu-n >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: megszenvedik a diákok a Covid-karantént
Wéber Balázs | 2021. december 2. 06:07
Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.
Makro / Külgazdaság Negyedik hullám: Németország nemzetközi segítségre szorul
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 18:13
Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét - jelentette szerdán a Der Spiegel a hírportálján.
Makro / Külgazdaság A nap képe: baráti országba indult Márki-Zay Péter
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:01
Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt Ferihegyről posztolt egyet Facebookon.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György berúgta a forintot
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:41
A hazai fizetőeszköz erősödött arra, hogy a jegybankelnök Országgyűlésben elmondott beszédében megerősítette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) addig folytatja a monetáris kondíciók szigorítását – köztük is a kamatemelést –, amíg az infláció nem tér vissza a 3 százalékos célja közelébe.
Makro / Külgazdaság Közeledik a nap, amikor kötelező lesz az Európai Unióban a koronavírus elleni oltás?
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:09
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán úgy fogalmazott Brüsszelben, meg kellene fontolni, hogy kötelezővé tegyék az oltást az összes uniós tagállamban.
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megerősítést kaptak Varga Mihályék Párizsból
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:48
6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – áll a legfrissebb, mai napon publikált ’Economic Outlook’ című kiadványában. Az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a világ legdrágább városait - Budapest nincs köztük
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:31
Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében 
Makro / Külgazdaság Vezércsere a HungaroControlnál
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:20
Távozik a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló