4p
A CSU és a CDU elnöke között egyre nagyobb a feszültség a határigazgatási szigorítás miatt.

Több időt kell adni Angela Merkelnek a menekültügyi viták rendezéséhez, a bajor CSU-nak meg kell hosszabbítania a CDI elnökének megszabott július 1-jei határidőt – mondta az uniós költségvetési biztos. Günther Oettinger arra számít, hogy július elejéig sikerül előrehaladni a CDU-nak és a CSU-nak egyaránt megfelelő megoldások felé.

Ha valóban eredményeket mutatunk fel, joggal várhatjuk el a CSU-tól, hogy meghosszabbítsa a határidőt - hiszen semmi sem indokolja, hogy a kancellár csak július 1-jéig dolgozhat a megoldáson – tette hozzá.

A két párt vitája arról szól, milyen feltételek mellett lehet megtagadni a belépést az unióban már regisztrált, de Németországba beutazni Németországba beutazni szándékozó menedékkérőktől a német határ azon szakaszán, ahol a nemzetközi migrációs helyzet miatt ellenőrzést folytatnak. A CSU szerint nemzeti hatáskörben kell cselekedni az ügyben, míg Merkel pártja szerint csak az érintett országokkal együttműködve, többoldalú megállapodásokon keresztül lehet cselekedni.

Nem mindenben értenek egyet

Német sajtóértesülések szerint a szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer menekültügyi tervében szereplő határigazgatási szigorításokat nem egyben, hanem fokozatosan vezetik majd be. Ezzel két hét időt biztosítanak Angela Merkel kancellárnak a menedékkérők egyes csoportjainak visszafordításával kapcsolatos ügyek európai szintű rendezésére.

Merkel kemény ultimátumot kapott, borulhat a nagykoalíció? Tovább >>>

A beszámolók szerint a belügyminisztérium úgynevezett mestertervének határigazgatási részéből először azt a szabályt vezetik be, hogy meg kell tagadni a belépést a Németországban már elutasított és belépési tilalommal sújtott, de visszatérni szándékozó menedékkérőktől. Ennek életbe léptetésében Seehofer és Merkel is egyetértenek. További részletek >>>

Együtt vagy egyedül?

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Horst Seehofer a Passauer Neue Presse című bajor lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a célt illetően egyetértés van közte és Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke között: mindketten el akarják kerülni, hogy belépjenek Németországba olyan menedékkérők, akik egy másik európai uniós (EU-) tagországban már benyújtották menedékjogi kérelmüket.

A kancellár európai szinten szeretné rendezni a kérdést, "én pedig azt szeretném, hogy szükség esetén a szövetségi rendőrség intézkedjen a határon. Nem lesz nálam boldogabb senki, ha a kancellárnak sikerül az európai megoldás július elejéig, de elszánt vagyok a cselekvésre", ha Angela Merkel törekvései mégsem vezetnek eredményre - mondta a CSU elnöke.

Ha bevezeti, kirúgják

Horst Seehofer, a CSU elnöke július elejétől akkor is bevezetné a határigazgatási szigorítást, ha nincs kilátásba ilyen megoldás. Merkel azonban ellenzi mindezt, és elmondta: meneszti pozíciójából a belügyminisztert, ha az egyetértése nélkül utasítja a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrséget a szigorításra – ez azonban a CDU/CSU pártszövetség és a CDU/CSU, valamint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányának felbomlásához vezethet.

Oettinger szerint káoszhoz vezetne az egyeztetés nélkül bevezetett szigorítás, és legfőbb következménye az lenne, hogy Olaszország felhagyna a menedékkérők regisztrációjával. Erre figyelmeztetett korábban a CDU egyik alelnöke is, aki szerint egy esetleges egyoldalú német szigorítás következményeként Olaszország valószínűleg felmondja a menekültügyet EU-s szinten szabályozó dublini egyezményt, és végül még több menekült lesz Németországban, mint korábban, a testvérpártok vitája előtt.

A határigazgatási kérdés miatt veszélybe került a két párt szövetsége, így az alelnök figyelmeztette a CSU-t: ha megszüntetik a testvérpárti viszonyt, a CDU igen gyorsan megalapítja bajorországi szervezetét, és szövetségesekből vetélytársak lesznek.

Új vita a menekültekről – a gyerekeket büntessük?

Németország több menekültet akar visszaküldeni, de az eredeti országuk ritkán veszi vissza őket. Egy lehetőség lenne a fejlesztési támogatások megvonása, de az illetékes német miniszter megmakacsolta magát. Eközben Merkel kifejtette, miért nem hozhatják el a líbiai menekülttáborokban szenvedőket. Részletek a Privátbankár.hu-n >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG