<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Lemaradtunk a régiós társaktól, az Atradius szerint a reméltnél is alacsonyabb GDP növekedés jöhet össze az idén.

A hitelbiztosító elemzői szerint a magyar GDP növekedése idén várhatóan 1,8 százalékra lassul, ami elsősorban az uniós pénzek kifizetésének és az állami beruházások ütemének csökkenésének tudható be, ezt közölte az Atradius a Privátbankár.hu-val. Ebben a tekintetben alaposan lemaradunk a régiós országoktól, a legnagyobb növekedést Lengyelországban várják, itt 3,4 százalékkal nőhet a GDP, Csehországban 2,5, Szlovákiában 3 százalék fölött alakulhat a növekedés üteme.

A környező országok ugyanakkor rendkívül függnek a külkereskedelmüktől, amire az utóbbi időszakban számos tényező gyakorolt nyomást – az ipari termelést a Volkswagen-botrány húzta le, míg a Brexit körüli bizonytalanságokat leginkább a lengyelek szenvedhetik meg: a Nagy-Britanniában dolgozó lengyelek jelenleg évente közel 4 milliárd eurót utalnak haza.

Húzóerő a fogyasztás, de lassul az export

„A magyar gazdaság idei erősödését a magánfogyasztás 3,7 százalékos bővülése teszi lehetővé. A háztartások fogyasztása mögött a bérek növekedése, az adók csökkenése és az alacsony munkanélküliség áll, ez 2016-ban várhatóan 6 százalék körül lesz. A foglalkoztatottság bővülését egyrészt a magánszektor növekvő munkaerő-igényei, másrészt a közmunkaprogramok mozgatják”, ezt mondta el Vanek Balázs országigazgató a Privátbankár.hu-nak.

Az export növekedési ütemétől azonban lassulást várnak az elemzők, ezzel együtt a kivitel továbbra is erős, öt százalék feletti marad. Az elemzés szerint a külkereskedelmi mérleg 2017-ben is pozitív lesz, a GDP 2,6 százalékkal erősödhet jövőre, mert nőnek majd a magánfogyasztások és újra felpörögnek az állami beruházások, de a növekedés nem éri el a kormány által várt mértéket.  A magyar kockázatok az eurózóna bizonytalanságaiból és a világkereskedelem lelassulásából fakadhatnak.

Bejött a szigor

Az idei első hat hónapban kétszer is kamatot vágott a jegybank, jelenleg 0,9 százalékon tartják az irányadó rátát. A jegybank döntésében az infláció lassítása és a gazdasági növekedés segítése játszotta a legfőbb szerepet.  Az Atradius a 2014-es és 2015-ös defláció után a fogyasztói árak emelkedését várja, idén 0,9, jövőre pedig 2,1 százalék felett lehet a fogyasztói árak erősödése.

„A költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása továbbra is az egyik legfontosabb cél, és ezt az idén is és jövőre is sikerül teljesíteni.  2016-ban 2,6 százalékos hiányt prognosztizálunk, 2017-ben pedig 2,7 százalékot. Ugyanakkor látni kell, hogy a hiánycél elérésében még mindig szerepet játszanak a különadók”, fűzte hozzá Vanek Balázs.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
Makro / Külgazdaság Százezreket hurcolhattak el Ukrajnából Oroszországba, Zelenszkij népirtásról beszél
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 07:44
Az orosz-ukrán háború 93. napjában járunk - újabb támadás érte Harkivot, legalább 9 civil áldozat van. Zelenszkij népirtásról beszél, nyugati hírszerzők nem hivatalosan százezrek elhurcolásáról tudnak, bár hivatalosan ennél kevesebbet mondanak.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet: mától óriási összeget láthatunk tankoláskor, de nem azt kell kifizetnünk
Gáspár András | 2022. május 27. 06:40
A totemoszlopon a hatósági ár lesz, de tankolás közben a nem hatósági árat látjuk majd - a kasszánál a magyar rendszámos autós az előbbit, a külföldi rendszámos az utóbbit fizeti. A rendelet már hatályba is lépett.
Makro / Külgazdaság Benzinár: akár olcsóbb is lehetne Magyarországon
Király Béla | 2022. május 27. 05:31
A csütörtökön bejelentett különadó sem veszélyezteti a kedvezményes hatósági üzemanyagárat, vélte a Klasszis Klub legutóbbi vendége, Holoda Attila energiapiaci szakértő. Szerinte az olcsóbb orosz olajárak mellett a Mol ki tudja gazdálkodni a 300 milliárd forintos pluszterhet. Sőt, az üzemanyagok ára akár még olcsóbb is lehetne.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG