<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ahhoz képest, hogy lassan már közös tárgyalóasztalhoz sem ülnének Athén képviselőivel, igen szívélyesen üzengetnek az unió vezetői.

Ha nem sikerül megegyezni május 11-én, jön a Grexit.

"Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap közös célja, hogy segítse Görögországot a gazdasági stabilitás és növekedés elérésében. Az intézmények szorosan együttműködnek, hogy elérjék ezt a célt, és mindent megtesznek, hogy konkrét előrelépés történjen május 11-én."

Ezt a rövid közleményt adta ki tegnap az Európai Bizottság (EB), amelyet bőven körülleng a rejtély és a misztikum, hiszen eddig mindenki úgy tudta: már ott tartanak az izzadtságszagú tárgyalások, hogy lassan egy asztalhoz sem akarnak leülni a felek, az elemzők számára pedig már nem az a kérdés, hogy lesz-e Grexit, hanem, hogy mikor?

Akkor mégis, mi történt? Beszámoltunk mi is a héten arról, hogy Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter aktatáskával járta be két nap alatt Európát, hogy összekönyörögjön nemzetének legalább egy minimális támogatottságot a május 11-i tárgyalásokra az európai tagországoktól. Amíg a pénzügyminiszter túrázott, Ciprasz elnök a telefonon lógott.

Megenyhültek?

Nem mással egyeztetett, mint az Európai Bizottság urával, Jean-Claude Junckerrel, akivel arról tárgyaltak a közlemény szerint, hogy mit tartalmazzon a reformprogram.

Igen ám,

de május ötödikén a görög kormány "kiszivárogtatott" egy "dokumentumot" amelyben a hitelezésről szóló megegyezések teljes csődjét nem Athén bénázásának, hanem az Európai Bizottság és az IMF közötti érdekellentét számlájára írja.

Az IMF ugyanis azt akarja, hogy a görög kormány megálljt parancsoljon a pénzszóró reformoknak, a nyugdíj és munkabérek emelésének, azonban nem zárná ki, hogy leírják az adósság egy részét a fenntarthatóság érdekében. Az EB azonban pont az ellentétét akarja: az elsődleges költségvetési többlet növekedésének stoppolását, de megengedőbb a reformok kapcsán - írják a dokumentumszerűségben.

Végül Athén úgy érzi, nem velük van a baj, a két másik fél közt nincs konszenzus, így mindenhol akadályozzák a tárgyalásokat.

Pedig az erő egységben van

Ezen vádak után talán mindjárt egyértelműbb a három intézet közös közleménye, amellyel valószínűleg el akarták oszlatni az ellentétekről szóló pletykákat. Adódik azonban a kérdés: valóban jó stratégia-e az unió összeugrasztása akkor, amikor már tényleg csak az unió jóindulata menekítheti meg Damoklész kardjától a görögöket? Egyelőre hamvában holt ötletnek tűnik már csak a próbálkozás is, de mindenképp új színben tünteti fel az állítólag háttérbe állított görög pénzügyminiszter látogatásait azokban az országokban, amelyek egy esetleges Grexit után hasonló sorsra juthatnak.

Mindazonáltal kíváncsiak vagyunk, milyen hangulatban telik majd a május 11-i tárgyalás és lesz-e megegyezés?

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG