<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ahhoz képest, hogy lassan már közös tárgyalóasztalhoz sem ülnének Athén képviselőivel, igen szívélyesen üzengetnek az unió vezetői.

Ha nem sikerül megegyezni május 11-én, jön a Grexit.

"Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap közös célja, hogy segítse Görögországot a gazdasági stabilitás és növekedés elérésében. Az intézmények szorosan együttműködnek, hogy elérjék ezt a célt, és mindent megtesznek, hogy konkrét előrelépés történjen május 11-én."

Ezt a rövid közleményt adta ki tegnap az Európai Bizottság (EB), amelyet bőven körülleng a rejtély és a misztikum, hiszen eddig mindenki úgy tudta: már ott tartanak az izzadtságszagú tárgyalások, hogy lassan egy asztalhoz sem akarnak leülni a felek, az elemzők számára pedig már nem az a kérdés, hogy lesz-e Grexit, hanem, hogy mikor?

Akkor mégis, mi történt? Beszámoltunk mi is a héten arról, hogy Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter aktatáskával járta be két nap alatt Európát, hogy összekönyörögjön nemzetének legalább egy minimális támogatottságot a május 11-i tárgyalásokra az európai tagországoktól. Amíg a pénzügyminiszter túrázott, Ciprasz elnök a telefonon lógott.

Megenyhültek?

Nem mással egyeztetett, mint az Európai Bizottság urával, Jean-Claude Junckerrel, akivel arról tárgyaltak a közlemény szerint, hogy mit tartalmazzon a reformprogram.

Igen ám,

de május ötödikén a görög kormány "kiszivárogtatott" egy "dokumentumot" amelyben a hitelezésről szóló megegyezések teljes csődjét nem Athén bénázásának, hanem az Európai Bizottság és az IMF közötti érdekellentét számlájára írja.

Az IMF ugyanis azt akarja, hogy a görög kormány megálljt parancsoljon a pénzszóró reformoknak, a nyugdíj és munkabérek emelésének, azonban nem zárná ki, hogy leírják az adósság egy részét a fenntarthatóság érdekében. Az EB azonban pont az ellentétét akarja: az elsődleges költségvetési többlet növekedésének stoppolását, de megengedőbb a reformok kapcsán - írják a dokumentumszerűségben.

Végül Athén úgy érzi, nem velük van a baj, a két másik fél közt nincs konszenzus, így mindenhol akadályozzák a tárgyalásokat.

Pedig az erő egységben van

Ezen vádak után talán mindjárt egyértelműbb a három intézet közös közleménye, amellyel valószínűleg el akarták oszlatni az ellentétekről szóló pletykákat. Adódik azonban a kérdés: valóban jó stratégia-e az unió összeugrasztása akkor, amikor már tényleg csak az unió jóindulata menekítheti meg Damoklész kardjától a görögöket? Egyelőre hamvában holt ötletnek tűnik már csak a próbálkozás is, de mindenképp új színben tünteti fel az állítólag háttérbe állított görög pénzügyminiszter látogatásait azokban az országokban, amelyek egy esetleges Grexit után hasonló sorsra juthatnak.

Mindazonáltal kíváncsiak vagyunk, milyen hangulatban telik majd a május 11-i tárgyalás és lesz-e megegyezés?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos