<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ki hitte volna akárcsak egy éve, hogy Putyin miatt rövidebb ideig lesz kivilágítva a világ leghíresebb tornya, turisztikai látványossága? Márpedig ettől a héttől az Eiffel-torony egy órával korábban lekapcsolja a díszkivilágítást a háború miatt életbe léptetett energiatakarékossági intézkedések részeként. 

Az ikonikus építményben most már 23:45-kor kapcsolják le a világítást – írta Anne Hidalgo párizsi polgármester a Twitteren. Ez az intézkedés a komplex városi energiatakarékossági terv része. Az egybeesik azzal az időponttal, amikor a torony bezár a látogatók előtt. De már 22:45 után megtiltják a belépést.

A torony általában hajnali 1 óráig szokott megvilágítva lenni. Az új intézkedések szeptember 23-án léptek életbe – adta hírül az Associated Press, megjegyezve, hogy a változás részben az ukrajnai háborúnak köszönhető.

"Az energiaválság ugyanúgy sújtja Párizst, mint Franciaország többi részét. Nem várunk tovább, itt az idő a cselekvésre. 2014 óta 10 milliárd eurót fektettünk az ökológiai átállásba" – tette közzé gondolatait Hidalgo a közösségi oldalakon is. "De tovább kell lépnünk, és meg kell hozni bizonyos intézkedéseket, hogy a 10 százalékos energiamegtakarítást elérjük."

Az intézkedések „szimbolikus, de fontos lépések”. Fotó: DepositphotosAz intézkedések „szimbolikus, de fontos lépések”. Fotó: Depositphotos

Az Eiffel-torony lámpáinak korai lekapcsolása mellett Párizs minden önkormányzati épületében - például a városházán – este 10-kor leoltják a villanyt. Hidalgo szerint a közvilágítás viszont az egész városban, az eddig megszokott módon, bekapcsolva marad, hogy továbbra is biztosítsák a párizsiak biztonságát. A polgármester azt nyilatkozta az AP-nek, hogy az intézkedések "szimbolikus, de fontos lépések".

Az Eiffel-tornyot az 1980-as évek óta világítják ki éjszaka, a ma is látható rendszer szerint. 2000 óta még gazdagabb a fényáradat, amelyet ma természetesen a legkorszerűbb számítógépek vezérelnek. A tornyot négy, 50 mérföldes hatótávolságú motoros spotlámpa is megvilágítja. 2019-ben a négy 2000 W-os projektort LED-es verziókra cserélték.

Az éjszakai, kivilágított Eiffel-torony a világ egyik legtöbbet fotózott létesítménye. Bár állítólag tilos a fotókat akár még az ismerősöknek is felrakni a Facebookra, ennek ellenőrzése ekkora turistaforgalomnál lehetetlen. Az építményről egy becslés szerint több mint 25 millió ember képei vannak fent az interneten: őket kéne egytől egyig felkutatni és leveleket küldeni a címükre, majd ha nem fizetik ki a bírságot, tovább vinni az ügyet, és fizetni a perindítási költségeket. A szigornak az az oka, hogy maga a kivilágítás is külön művészeti projektnek számít.

Az Art Law Journal szerint a közösségi médiás képek valószínűleg nem ütköznek jogi problémába, mivel ez a szabály betartathatatlan. Ám azok a felületek, amelyek kereskedelmi célból használják a kivilágított Eiffel-torony impozáns képét, valóban kaphatnak felszólítást. Ilyenek például az online újságok, moziplakátok vagy akár olyan termékek is, amelyek magukat a torony képével népszerűsítik.

Természetesen nem Párizs az egyetlen város Európában, ahol az elmúlt hónapokban energia-takarékossági intézkedéseket vezettek be. Augusztusban Spanyolország például szigorú korlátokat szabott a légkondicionálásra az üzletekben és más helyszíneken, megkövetelve, hogy a termosztátokat csavarják le, és arra kérte a vállalkozásokat, hogy este 10 óra után hagyják zárva az ajtókat és az ablakokat, amit persze Spanyolországban nehéz betartani, hiszen éppen este 10-kor pezseg az élet.

Arról pedig, hogy milyen intézkedésekkel spórolna energiát Közép-Európa, laptársunk, az mfor.hu írt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG