<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A héten összeült Monetáris Tanács gyakorlatilag megerősítette, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már nyolc nappal korábban kilátásba helyezett: június végén kamatot emelnek. De miért is van szükség erre? Ezt járta körül kollégánk az e heti videónkban. 

Hamarosan Matolcsy György 2013 márciusa óta tartó elnökségében példátlan eseményre kerül sor: a jegybanki alapkamat emelésére. Merthogy az MNB az elmúlt közel nyolc és fél évben ugyan változtatott az irányadó rátáján, ám mindig csak lefelé, azaz csökkentette azt. Igaz, abban is volt egy jelentősebb szünet, hiszen a 2016 májusában kialakult 0,9 százalékos alapkamat több mint négy évig, 2020 júniusáig nem módosult. Akkor azonban gyors egymásutánban kétszer is, mindegyik alkalommal 0,15-0,15 százalékponttal mérséklődött tovább.

Az ezek nyomán július végén beállt 0,6 százalékos mértéken aztán az MNB azóta már nem faragott. Múlt hétfőn aztán a monetáris politikáért felelős alelnöke, Virág Barnabás követ dobott a vízbe, a Reuters hírügynökségnek lenyilatkozva, hogy június végén megemelik az alapkamatot. Amire - csak hogy érzékeltessük szavai jelentőségét - utoljára 2011 végén került sor, még Matolcsy elődje, Simor András mandátuma alatt.

A meteorológiai nyár kamatemeléssel indulhat. Fotó: MTIA meteorológiai nyár kamatemeléssel indulhat. Fotó: MTI

De vajon miért pont most szánta el magát erre az MNB? Ennek prózai oka van. Néhány nappal Virág nyilatkozata előtt a Központi Statisztikai Hivatal egy ugyancsak régóta látott számmal rukkolt elő, miszerint az éves infláció 5,1 százalék lett, ilyen magas szintre legutóbb közel kilenc éve, 2012 végén volt példa. Márpedig ez már bőven kilóg abból a 2-4 százalékos sávból, amelyen kívüli értéket már egyik irányba sem tolerál a középtávon 3 százalékos inflációt megcélzó jegybank.

Igaz, az MNB már korábban is jelezte, hogy az alacsony éves bázis - alapvetően a 2020 áprilisában többéves mélypontra zuhant üzemanyagárak -, valamint a jövdedékiadó-emelések miatt majd megugorhat az infláció. Újdonság azonban, hogy ezt a kilengést már nem átmenetinek tartják a Szabadság téren, hanem tartósabbnak, amire reagálniuk kell.

Méghozzá kamatemeléssel. Volt némi esélye annak, hogy ezt a Monetáris Tanács már a május végi ülésén meglépi. Ám Virág szavaira akkorát erősödött a forint, hogy valamelyest enyhült az inflációs nyomás, azáltal, hogy az erősen importfüggő magyar gazdaság szereplőinek kevesebbet kell fizetniük a behozatalért. Ennek hatása az üzemanyagárakban jelentkezett a legplasztikusabban: péntektől a benzin literenként átlagban bruttó 6, míg a gázolaj 5 forinttal kerül kevesebbe.

Ez persze még nem jelenti azt, hogy most már nincs szükség kamatemelésre, szinte biztosra vehető, hogy arra a  Monetáris Tanács a június 22-ei ülésén sort kerít. Már csak a mérték és a sorrend a kérdés: vagyis, hogy az alapkamat és a talán még annál is nagyobb piaci hatással bíró jegybanki egyhetes betéti kamat változzon-e előbb, s ha igen, mennyivel.

Erről is elmondja véleményét kollégánk az e heti videónkban, amelyet itt lehet megtekinteni:

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Makro / Külgazdaság Egyetlen határozattal bő 300 millárd forintot rendezett át a kormány - van egy nagy nyertes
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 08:20
A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat több mint 300 milliárd forint sorsáról döntött. Az átrendezések legnagyobb nyertese az Innovációs és Technológiai Minisztérium; az önkormányzatok támogatásánál a kormány már a látszatra sem akar figyelni, simán kiválogatták a kormánypárti vezetésű fővárosi kerületeket.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter arról beszélt, mi kell a tálibokkal való együttműködéshez
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 06:35
A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-ben arról beszélt, hogy szigorú feltételeket kell szabni az iszlamista táliboknak - egyebek közt a nők jogainak biztosítása terén. Mindeközben a tálibok bejelentkeztek az ENSZ-közgyűlésre.
Makro / Külgazdaság Gólzáporos vereség a Brexit
Hollós János | 2021. szeptember 22. 05:53
Valószínűleg történelme legnagyobb öngólját lőtte az Egyesült Királyság a Brexittel, már a rövid távú „eredmények” is ezt mutatják. Ugyanakkor a hatalmas adatbázisokkal végzett közgazdasági modellszámítások hosszú távon sem kecsegtetnek semmi jóval. A populista demagógia úgy tűnik nagyon drága mulatság lesz a briteknek. Halmai Péter Széchenyi-díjas közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Fő kutatási területe a nemzetközi gazdaságtan és a makroökonómia, vele beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság 12 eurós minimum órabér – miért győzhet a baloldal Németországban?
Wéber Balázs | 2021. szeptember 21. 18:42
Évi 100 ezer új szociális lakás, 12 eurós (4200 forintos) minimális órabér, megfizethető ápolás. A többi közt ezt ígérik a német szociáldemokraták a választóknak, akik a legfontosabb kérdésnek a társadalmi igazságosságot tartják. Kancellárjelöltjük ugyan nem hozza lázba az embereket, de legalább tapasztalt, kompetens és megbízható politikusnak tartják. Németország vasárnap választ: a balközép párt továbbra is három-öt százalékponttal vezet a CDU-CSU szövetség előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Bécsben jönnek a szigorítások
MTI | 2021. szeptember 21. 17:11
A járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig polgármester.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel hamarosan távozik – mi marad az utókorra?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 21. 16:15
Nagy elődjeivel (Adenauertól Kohlig) ellentétben Angela Merkel pályájában nem találunk egyetlen koherens stratégiát, avagy tervet sem. És az idő elröpült Németország felett: legyen az a versenyképességi előnyének csökkenése, avagy az elképesztő szintű lemaradása a digitális átállásban. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos