3p
Az amerikai rendőrgyilkosságokat megelőző, egy afroamerikai halálával végződő rendőri intézkedéssel kapcsolatban a két elnökjelölt teljesen eltérő módon reagált. Nem véletlenül, mindkettőnek a választási programjához illett a reakciója. A rendőri túlkapások halálos áldozatainak száma egyébként csak tavaly meghaladhatta az ezret is.
New Yorki rendőrök 1871-ben, fotó: Wikimedia Commons, Hatch & Co., NYPL.org

„Miért hallgat Trump a feketék haláláról?” – teszi fel a kérdést a német Die Welt című lap portálja. Az első fegyvertelen, fehér rendőrök által lelőtt afroamerikai ügyére a két fő elnökjelölt teljesen eltérően reagált. Hillary Clinton tragédiának nevezte és azt ígérte, imádkozni fog a családjukért, Donald Trump viszont hallgatott. A lap szerint mindkettő programja szerint cselekedett. A kétfajta hozzáállásban az amerikai társadalom két ellentétes hozzáállása jelentkezik.

Azért vannak az országnak problémái, mert a kisebbségeket tendenciózusan diszkriminálják és rosszul bánnak velük? Ez a demokrata álláspont. Vagy azért beteg az USA, mert a rendőri erőszak egyes eseteit túldimenzionálják, ezért a törvény őrei elveszítették a tekintélyüket és megbecsülésüket? Ez a republikánus álláspont.

Valami nagyon nincs rendjén

Idő közben egy másik afroamerikai származású polgárt is lelőttek a rendőrök, ráadásul a kormány mögött az autójában ülve lőtték hasba. A mellette ülő hölgy az eset nagy részét telefonjával azonnal Facebook-közvetítésre (streamre) küldte. Erre még nem reagáltak az elnökjelöltek.

Valami alapvetően rossz ebben az országban, ha ennyi embernek oka van feltételezni, hogy a bőrszíne miatt nem egyenrangú a többiekkel – mondja Clinton. Akinek egyébként sok feketeafrikai származású szavazója van, amiben Barack Obama elnök támogatása is sokat segített. Ez pedig egyes államokban felé billentheti a mérleg nyelvét az őszi választáson.

Trump a rendőrök jelöltje

Trump korábbi megnyilatkozásaiban viszont azt hajtogatta, hogy a rendőrökkel nagyon rosszul bánnak ebben az országban, és vissza kell adni nekik a hatalmukat. Elismerte ugyan, hogy voltak hibák a rendőri intézkedések során, de szerinte a rendőrségnek vissza kell szereznie a kontrollt az országban elharapódzó bűnözési, gyilkossági hullám felett. A rendfenntartók körében Trump ezek miatt nagyon népszerű, tavasszal átmenetileg akár 90 százalékos is lehetett a támogatottsága.

Rendszerszintű erőszak

Ezzel ugyanakkor Trump népszerű a republikánusok konzervatív szárnyánál, de a kisebbségektől eltávolodik. Clinton amellett, hogy tragédiának nevezte a halálesetet, általánosságban az amerikai rendőrséget is dicsérte.

A rendőri túlkapások az USA-ban a jelek szerint rendszeresnek, sőt rendszerszintűnek tekinthetők. Erre utal az is, hogy a Wikipedia hosszú szócikket szentel a rendőri és börtönőri brutalitásnak, egy másikat a rendőri túlkapások halálos áldozatainak, ezerféle linkkel, adattal és hivatkozással.

Dupla ráta a feketék körében

Többféle adatbázis is van, az egyik, a The Guardian című lapé a 2015-ös évre 1140 áldozatot tartalmaz. Eszerint egymillió főre vetítve 2,9 fő halt meg a fehérek körében, 7,2 a afroamerikaiak közül és 3,5 a spanyol-latin származásúak közül. (Valamint 1,3 ez a szám az ázsiai-csendes óceáni és 3,5 az amerikai őslakos népességre vetítve.) Ebből egyértelműen a színes bőrűek megkülönböztetése látszik. Ebből az 1140-ből egyébként 853 volt fegyveres, 224 fegyvertelen és 53 nő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG