<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az amerikai rendőrgyilkosságokat megelőző, egy afroamerikai halálával végződő rendőri intézkedéssel kapcsolatban a két elnökjelölt teljesen eltérő módon reagált. Nem véletlenül, mindkettőnek a választási programjához illett a reakciója. A rendőri túlkapások halálos áldozatainak száma egyébként csak tavaly meghaladhatta az ezret is.
New Yorki rendőrök 1871-ben, fotó: Wikimedia Commons, Hatch & Co., NYPL.org

„Miért hallgat Trump a feketék haláláról?” – teszi fel a kérdést a német Die Welt című lap portálja. Az első fegyvertelen, fehér rendőrök által lelőtt afroamerikai ügyére a két fő elnökjelölt teljesen eltérően reagált. Hillary Clinton tragédiának nevezte és azt ígérte, imádkozni fog a családjukért, Donald Trump viszont hallgatott. A lap szerint mindkettő programja szerint cselekedett. A kétfajta hozzáállásban az amerikai társadalom két ellentétes hozzáállása jelentkezik.

Azért vannak az országnak problémái, mert a kisebbségeket tendenciózusan diszkriminálják és rosszul bánnak velük? Ez a demokrata álláspont. Vagy azért beteg az USA, mert a rendőri erőszak egyes eseteit túldimenzionálják, ezért a törvény őrei elveszítették a tekintélyüket és megbecsülésüket? Ez a republikánus álláspont.

Valami nagyon nincs rendjén

Idő közben egy másik afroamerikai származású polgárt is lelőttek a rendőrök, ráadásul a kormány mögött az autójában ülve lőtték hasba. A mellette ülő hölgy az eset nagy részét telefonjával azonnal Facebook-közvetítésre (streamre) küldte. Erre még nem reagáltak az elnökjelöltek.

Valami alapvetően rossz ebben az országban, ha ennyi embernek oka van feltételezni, hogy a bőrszíne miatt nem egyenrangú a többiekkel – mondja Clinton. Akinek egyébként sok feketeafrikai származású szavazója van, amiben Barack Obama elnök támogatása is sokat segített. Ez pedig egyes államokban felé billentheti a mérleg nyelvét az őszi választáson.

Trump a rendőrök jelöltje

Trump korábbi megnyilatkozásaiban viszont azt hajtogatta, hogy a rendőrökkel nagyon rosszul bánnak ebben az országban, és vissza kell adni nekik a hatalmukat. Elismerte ugyan, hogy voltak hibák a rendőri intézkedések során, de szerinte a rendőrségnek vissza kell szereznie a kontrollt az országban elharapódzó bűnözési, gyilkossági hullám felett. A rendfenntartók körében Trump ezek miatt nagyon népszerű, tavasszal átmenetileg akár 90 százalékos is lehetett a támogatottsága.

Rendszerszintű erőszak

Ezzel ugyanakkor Trump népszerű a republikánusok konzervatív szárnyánál, de a kisebbségektől eltávolodik. Clinton amellett, hogy tragédiának nevezte a halálesetet, általánosságban az amerikai rendőrséget is dicsérte.

A rendőri túlkapások az USA-ban a jelek szerint rendszeresnek, sőt rendszerszintűnek tekinthetők. Erre utal az is, hogy a Wikipedia hosszú szócikket szentel a rendőri és börtönőri brutalitásnak, egy másikat a rendőri túlkapások halálos áldozatainak, ezerféle linkkel, adattal és hivatkozással.

Dupla ráta a feketék körében

Többféle adatbázis is van, az egyik, a The Guardian című lapé a 2015-ös évre 1140 áldozatot tartalmaz. Eszerint egymillió főre vetítve 2,9 fő halt meg a fehérek körében, 7,2 a afroamerikaiak közül és 3,5 a spanyol-latin származásúak közül. (Valamint 1,3 ez a szám az ázsiai-csendes óceáni és 3,5 az amerikai őslakos népességre vetítve.) Ebből egyértelműen a színes bőrűek megkülönböztetése látszik. Ebből az 1140-ből egyébként 853 volt fegyveres, 224 fegyvertelen és 53 nő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos