<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az amerikai rendőrgyilkosságokat megelőző, egy afroamerikai halálával végződő rendőri intézkedéssel kapcsolatban a két elnökjelölt teljesen eltérő módon reagált. Nem véletlenül, mindkettőnek a választási programjához illett a reakciója. A rendőri túlkapások halálos áldozatainak száma egyébként csak tavaly meghaladhatta az ezret is.
New Yorki rendőrök 1871-ben, fotó: Wikimedia Commons, Hatch & Co., NYPL.org

„Miért hallgat Trump a feketék haláláról?” – teszi fel a kérdést a német Die Welt című lap portálja. Az első fegyvertelen, fehér rendőrök által lelőtt afroamerikai ügyére a két fő elnökjelölt teljesen eltérően reagált. Hillary Clinton tragédiának nevezte és azt ígérte, imádkozni fog a családjukért, Donald Trump viszont hallgatott. A lap szerint mindkettő programja szerint cselekedett. A kétfajta hozzáállásban az amerikai társadalom két ellentétes hozzáállása jelentkezik.

Azért vannak az országnak problémái, mert a kisebbségeket tendenciózusan diszkriminálják és rosszul bánnak velük? Ez a demokrata álláspont. Vagy azért beteg az USA, mert a rendőri erőszak egyes eseteit túldimenzionálják, ezért a törvény őrei elveszítették a tekintélyüket és megbecsülésüket? Ez a republikánus álláspont.

Valami nagyon nincs rendjén

Idő közben egy másik afroamerikai származású polgárt is lelőttek a rendőrök, ráadásul a kormány mögött az autójában ülve lőtték hasba. A mellette ülő hölgy az eset nagy részét telefonjával azonnal Facebook-közvetítésre (streamre) küldte. Erre még nem reagáltak az elnökjelöltek.

Valami alapvetően rossz ebben az országban, ha ennyi embernek oka van feltételezni, hogy a bőrszíne miatt nem egyenrangú a többiekkel – mondja Clinton. Akinek egyébként sok feketeafrikai származású szavazója van, amiben Barack Obama elnök támogatása is sokat segített. Ez pedig egyes államokban felé billentheti a mérleg nyelvét az őszi választáson.

Trump a rendőrök jelöltje

Trump korábbi megnyilatkozásaiban viszont azt hajtogatta, hogy a rendőrökkel nagyon rosszul bánnak ebben az országban, és vissza kell adni nekik a hatalmukat. Elismerte ugyan, hogy voltak hibák a rendőri intézkedések során, de szerinte a rendőrségnek vissza kell szereznie a kontrollt az országban elharapódzó bűnözési, gyilkossági hullám felett. A rendfenntartók körében Trump ezek miatt nagyon népszerű, tavasszal átmenetileg akár 90 százalékos is lehetett a támogatottsága.

Rendszerszintű erőszak

Ezzel ugyanakkor Trump népszerű a republikánusok konzervatív szárnyánál, de a kisebbségektől eltávolodik. Clinton amellett, hogy tragédiának nevezte a halálesetet, általánosságban az amerikai rendőrséget is dicsérte.

A rendőri túlkapások az USA-ban a jelek szerint rendszeresnek, sőt rendszerszintűnek tekinthetők. Erre utal az is, hogy a Wikipedia hosszú szócikket szentel a rendőri és börtönőri brutalitásnak, egy másikat a rendőri túlkapások halálos áldozatainak, ezerféle linkkel, adattal és hivatkozással.

Dupla ráta a feketék körében

Többféle adatbázis is van, az egyik, a The Guardian című lapé a 2015-ös évre 1140 áldozatot tartalmaz. Eszerint egymillió főre vetítve 2,9 fő halt meg a fehérek körében, 7,2 a afroamerikaiak közül és 3,5 a spanyol-latin származásúak közül. (Valamint 1,3 ez a szám az ázsiai-csendes óceáni és 3,5 az amerikai őslakos népességre vetítve.) Ebből egyértelműen a színes bőrűek megkülönböztetése látszik. Ebből az 1140-ből egyébként 853 volt fegyveres, 224 fegyvertelen és 53 nő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán ellentámadás és orosz pusztítás Donyecknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 19:46
Állítólag sok ukrán megadta magát.
Makro / Külgazdaság Amerika és Ausztrália közösen készül egy ázsiai konfliktusra
Káncz Csaba | 2022. augusztus 14. 18:25
A kelet- és délkelet-ázsiai országoknak szóló kínai üzenet egyértelmű: legyenek készen Peking katonai megfélemlítésére, ha ellenállnak a status quo egyoldalú megváltoztatásának. Miközben növekszik a feszültség az USA és Kína között, Ausztrália lett a Biden-kormány egyik fő regionális külpolitikai támasza az erőegyensúly fenntartására. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Több tucat sérült egy jereváni robbanásban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 16:56
Robbanás történt vasárnap az örmény főváros, Jereván egyik piacán, a detonációban egy ember meghalt, legalább ötvenegyen megsérültek - közölte a katasztrófavédelmi minisztérium sajtóosztálya.
Makro / Külgazdaság Csónakos bevándorlók ezrei szelik át a La Manche csatornát, sikerrel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 14:02
Az idén már több mint 20 ezer illegális bevándorló jutott át Nagy-Britanniába csónakokon a La Manche csatornán keresztül - jelentette vasárnap hivatalos kormányzati adatokra hivatkozva a PA Media hírügynökség.
Makro / Külgazdaság Nagyon beindultak a kínaiak az akkumulátor termeléssel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 11:38
Az év első hét hónapjában 175 százalékkal nőtt éves bázison Kína akkumulátortermelése az iparág szakmai képviseleti szervezetének a jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Csaknem megduplázta második negyedévi nyereségét a Saudi Aramco
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 10:57
Csaknem megduplázta a nyereségét a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a Saudi Aramco olajipari konszern részben a magas olajáraknak, részben a magasabb finomítói árrésnek köszönhetően.
Makro / Külgazdaság Lövöldözés volt Jeruzsálem óvárosában, már nyolc sebesült van
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 09:16
Nyolcan megsebesültek egy lövöldözésben Jeruzsálem óvárosánál vasárnap hajnalban, a támadót elfogták - jelentette az izraeli katonai rádió.
Makro / Külgazdaság Lakat marad a szénbányákon, Amerikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 08:19
Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken.
Makro / Külgazdaság Hadicselt vetettek be az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 07:03
Elterelő hadműveleteket indítottak Ukrajna észak-keleti részén. Még nem tudni, milyen eredménnyel.
Makro / Külgazdaság Újra balhé van az atomerőmű körül az ukránok szerint – több helyen is harcolnak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 13. 19:23
Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb hírei az orosz-ukrán háborúban. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG