<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A járvány okozta gazdasági visszaesés a döntéshozókat is komoly kihívások elé állította, hiszen úgy kellene az egészségügyi korlátozásokat végrehajtani, hogy az közben minél kisebb érdeksérelemmel járjon.

A koronavírus okozta recesszió nagyon különbözik a múltbeli visszaesésektől, és ez új kihívásokat támaszt a központi bankárokkal és a törvényhozókkal szemben – mondta az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja, Isabel Schnabel.

A szolgáltató szektort torpedózta meg leginkább a vírus

A jelenlegi válság egyik kulcspontja a szolgáltatóipar, amely a távolságtartási és karantén szabályok miatt óriási visszaesést szenvedett el, számos ág gyakorlatilag lenullázódott.

Annak ellenére, hogy a nyári hónapokban a korábban bevezetett szigorú szabályokat feloldották, ez nem oldotta meg a vállalkozások helyzetét, arról nem is beszélve, hogy az elmúlt hetekben, napokban Európa-szerte újabb szigorítási hullámot láthattunk, és sok étteremnek, bárnak, kávézónak, szállodának, de még a kiskereskedelmi üzletnek is újra be kellett zárniuk. Noha vannak biztató hírek a koronavírus elleni védőoltásról, nem tudni, hogy régió a fertőzés második hullámával mikorra küzd meg.

A felszolgálóknak maszkot  kell viselniük, már ahol még nyitva vannak az éttermek (Fotó: depositphotos.com)A felszolgálóknak maszkot kell viselniük, már ahol még nyitva vannak az éttermek (Fotó: depositphotos.com)

A szolgáltató szektort érintő mostani recesszió nagyon eltérhet a szokásos gazdasági visszaeséstől. Nagy kérdés, hogy ezek után mennyi ideig tart a helyreállítás, ahogy annak kapcsán is csak találgatások vannak, hogy végeredményben ez milyen hatással lesz a foglalkoztatásra - vázolta a helyzetet Isabel Schnabel, az EKB igazgatótanácsának tagja a CNBC-nek nyilatkozva.

Csalóka statisztikák

A jegybanki vezető felvetései már csak azért is aktuálisak, mert a szervezet elnöke, Christine Lagarde is arról beszélt a napokban, hogy a tavasszal a munkájukat elvesztett emberek nagy csoportja esett ki a munkaerőpiacról, és már nem is próbálnak újra állást találni.

Az EKB elnöke szerint a tartósan munkanélkülivé vált, és az elhelyezkedésüket kilátástalannak látók száma az idei évben 3,2 millióval ugrott meg. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a statisztikák akár ennél kedvezőbb képet is festhetnek, mert egy részük már nem is regisztrálja magát a hivatalokban, így a hivatalos munkanélküliségi statisztikákában nem szerepelnek.

Idén az euróövezetben nőtt a munkanélküliség - a legfrissebb, szeptemberi adatok szerint az arány 8,3 százalék volt -, ami vélhetőleg a következő időszakban tovább emelkedik az újabb korlátozások miatt. Igaz, még így is jobb a helyzet, mint egy évtizede, az akkori válság miatt ugyanis az EU átlagos munkanélküliségi rátája 12 százalék fölé emelkedett.

Isabel Schnabel is utalt rá, az EKB minden lehetséges eszközt be fog vetni (Forrás: twitter.com/Isabel_Schnabel)Isabel Schnabel is utalt rá, az EKB minden lehetséges eszközt be fog vetni (Forrás: twitter.com/Isabel_Schnabel)

Isabel Schnabel úgy vélekedett, hogy az EU tanult a korábbi válságból, és a lehetőségekhez képest a kormányok igyekeztek megakadályozni a munkanélküliek számának jelentős növekedését. (Általános volt a vállalatok számára fizetett munkaerő megtartási támogatás, és nagyon sok helyen vezették be az úgynevezett Kurzarbeit rendszert, amikor a létszámcsökkentés helyett a munkaidőt vágták meg, az állam pedig bérkiegészítést adott.)

A nők a válság vesztesei

Az EKB azt is vizsgálta, hogy a koronavírus-válság hogyan sújtja a lakosság különböző rétegeit. Mint azt a bank igazgatóságának tagja elmondta, nagyon különböző módon éri el az egyes országokat a válság, gyakorlatilag mindenhol különböző a hatása. Éppen ezért országonként eltér az is, hogy az emberek mely rétegét érinti erősebben, és kik azok, akik szerencsésen megússzák a járvány gazdasági hatásait. Ugyanakkor ez eltérő fiskális és akár monetáris intézkedéseket indukálhat.

Bebizonyosodott, hogy a fiatalok és a nők a két legsúlyosabban érintett csoport ebben a visszaesésben. Ennek hátterében az áll, hogy a fiatal munkavállalók általában ideiglenes szerződéssel rendelkeznek, ami megkönnyíti például az elbocsátást. A szolgáltató szektorban dolgozó nők egy része pedig olyan területeken dolgozik (vendéglátás, fodrász, kozmetikus), amelyeket a pandémia súlyosan érintett.

További lépéseket tervez az EKB

Az EKB az utóbbi hetekben már utalt arra, hogy újabb monetáris ösztönző eszközök bevezetésén dolgozik az euróövezet számára. A hét elején megszólaló Lagarde például utalt arra, hogy a központi bank kedvezőbb feltételeket vezethet be a bankok számára, és további államkötvényeket vásárolhat, amivel élénkítheti a gazdaságot, és növelheti a likviditást.

"Fontos, hogy a hitelezés továbbra is erős maradjon " - mondta isabel Schnabel, hozzátéve, hogy az EKB az összes rendelkezésre álló eszközt vizsgálja.

"Bizonyos okok miatt például a múltban nem csökkentettük a kamatlábakat, de most megvizsgáljuk, hogy ezek az okok továbbra is fennálnak-e " - mondta el a vezető, annak kapcsán, hogy a kamatlábak esetleg változhatnak-e decemberben. „Valamennyi monetáris politikai döntésünk mindig költség-haszon elemzés, ezért meg kell vizsgálnunk az intézkedések hatékonyságát a jelenlegi körülmények között, és gondolkodnunk kell a mellékhatásokon. Mindig azokat az eszközöket választjuk, amelyek mellett ez az egyensúly a legoptimálisabb” – fejtette ki az EKB igazgatóságának tagja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csökkenhet-e az államadósság, miközben óriási hitelt vett fel az állam
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 17:23
Az államadósság és a múlt héten végrehajtott devizakötvény kibocsátások álltak a Trend FM Reggeli monitor című adásában elhangzó beszélgetés fókuszában. A dollárban és euróban kibocsátott értékpapírokból közel 4,5 milliárd euró értében vont be forrásokat a magyar állam, ami a heves közéleti vitát is kiváltott.
Makro / Külgazdaság Tárgyalás nélkül emeli a kormány 200 ezerre a minimálbért?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:47
Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem fizetik meg teljesen a gazdag országok a klímasegélyt, amit a szegényeknek ígértek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:28
A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos