6p

Ankara és Teherán aggódik amiatt, hogy az USA erősebb közel-keleti jelenléte károsan hat regionális érdekeikre. Közös érdek a nyugati szereplők háttérbe szorítása Szíriában és a Dél-Kaukázusban is. Van egy téma azonban, ahol a feszültség feloldhatatlannak látszik. Káncz Csaba jegyzete.

A Hamász október 7-i támadása Izrael ellen megrendítette a Közel-Kelet törékeny regionális egyensúlyát. Az USA, attól tartva, hogy a gázai konfliktus regionális háborúvá fajulhat, két repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot és egy atomtengeralattjárót küldött a térségbe.

Közös aggodalmak

A megújult amerikai katonai elköteleződés a Közel-Kelet iránt máris aggodalmat keltett Törökországban és Iránban. A Törökországban kormányzó AKP párt vezetése úgy látja, hogy az Egyesült Államok feltétel nélküli támogatása Izraelnek akadályozza saját, a helyzet de-eszkalálására irányuló erőfeszítéseit. Irán uralkodó elitje az Egyesült Államokat Izrael "vitathatatlan cinkosának" nevezte a "gázai civilek lemészárlásában".

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy palesztin párti tüntetésen Isztambulban 2023. október 28-án. Fotó: EPA/ERDEM SAHIN
Recep Tayyip Erdogan török elnök egy palesztin párti tüntetésen Isztambulban 2023. október 28-án. Fotó: EPA/ERDEM SAHIN

Azon túl, hogy retorikai kritikával illetik az amerikai vezetés halovány nyomásgyakorlását Izrael tűzszünetre kényszerítésében, Ankara és Teherán aggódik amiatt, hogy az USA erősebb közel-keleti jelenléte károsan hat regionális érdekeikre.

A gázai háború - annak elhúzódásától függően - hozzájárulhat a Törökország és Irán közötti közeledéshez, tekintettel az USA által vezetett regionális és világrenddel szembeni közös ellenérzéseikre. A politikai kapcsolatok erősödésének csalhatatlan jeleként Ebrahim Raiszi iráni elnök november 28-án Törökországba látogat.

A két ország közötti tartós szövetségnek azonban komoly korlátjai vannak.

Kapcsolatok a Hamásszal

Ankarának és Teheránnak is vannak kapcsolatai a Hamásszal, bár eltérő természetűek. Nyugati szövetségeseivel ellentétben Törökország nem tekinti a Hamászt terrorszervezetnek. Ankara hagyományosan biztonságos menedéket nyújtott tagjainak (más, a Muzulmán Testvériséghez kötődő csoportokkal együtt az arab felkelések után), és nagylelkűen támogatta Törökországban működő szervezeteiket.

2020 óta azonban a török kormány óvatos lett, és elhatárolódott az arab iszlamistáktól - köztük a Hamásztól -, hogy segítse az arab államokkal, köztük Egyiptommal, Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel, valamint Izraellel való kapcsolatainak helyreállítását.

Irán eközben átfogó politikai, gazdasági és katonai támogatást nyújt a Hamásznak.

Teherán látszólag igyekszik kihasználni a változó regionális körülményeket és a muszlim világban növekvő Izrael-ellenességet, amelyet Izraelnek az október 7-i támadások nyomán a Gázai övezet ellen indított aránytalan támadása váltott ki. Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter november 1-jén Törökországba látogatott, ahol találkozott Erdogan elnökkel és Hakan Fidan külügyminiszterrel.

A nyugati szereplők háttérbe szorítása Szíriában és a Dél-Kaukázusban

A Hamásszal való kapcsolatukon túl Törökországnak és Iránnak más, egymást átfedő érdekei is vannak. Mindkét szereplőt zavarja az amerikai jelenlét Szíriában. Ankara úgy látja, hogy az USA folyamatos támogatása az észak-szíriai kurdoknak akadályozza azon törekvéseit, hogy megakadályozza a kurd autonómiát a Demokratikus Unió Pártja és a Népvédelmi Egységek (YPG) vezetésével, amelyet Törökország a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kiterjesztésének tekint.

Irán számára az USA szíriai kihívása része annak a szélesebb körű külpolitikai célnak, hogy "kiűzze az Egyesült Államokat a térségből".

Teherán úgy látja, hogy a szíriai-iraki határ körüli erők koncentrálására és megerősítésére irányuló amerikai erőfeszítések fenyegetést jelentenek a nehezen kivívott szárazföldi hozzáférésre, amelyet Irakon keresztül Szíriához vezet. Basar al-Asszad elnök szövetségese, Irán is úgy véli, hogy a szíriai rezsim nem lesz képes visszaállítani az ország feletti teljes ellenőrzést, ha annak egyes részei külső kézben maradnak.

Az érdekek a Dél-Kaukázusban is kezdenek közeledni egymáshoz az iráni-török rivalizálás árnyékában. Annak ellenére, hogy Irán a török és azeri támogatású Zangezur-folyosót egy közös török-amerikai összeesküvésnek tekinti maga ellen, hogy figyelmeztette Azerbajdzsánt, hogy kerülje el "a régió geopolitikájának bármilyen változását", és hogy aggódik Izrael Azerbajdzsánnak nyújtott katonai támogatása miatt, a török és azeri tisztviselők az utóbbi időben nyitottnak tűnnek arra, hogy a Zangezur-folyosót egy Iránon átvezető útvonallal helyettesítsék.

Ennek szellemében Teherán felkarolta az úgynevezett 3+3 kezdeményezést, az Ankara által előterjesztett javaslatot, amely Törökország, Irán és Oroszország mellett a három dél-kaukázusi országot is magában foglalja.

Eddig úgy tűnik, hogy Törökország és Oroszország is Iránnal szövetkezik a dél-kaukázusi regionális dinamika nyugati beavatkozás nélküli alakításában.

Közös meggyőződés a kialakulóban lévő többpólusú világrendről

Ankara és Teherán valójában konvergálnak a változó világrenddel kapcsolatos feltevéseikben. A törökországi uralkodó elit úgy véli, hogy "a Nyugatból hiányzik a stratégiai gondolkodás, és egyre inkább elidegenedik a világ többi részétől a különböző kérdések, köztük a Kínával való kapcsolatok, a migráció és a terror, valamint a gazdasági gravitáció Nyugatról Keletre való áthelyeződése miatt".

A legmagasabb rangú iráni tisztviselők, köztük Ali Hámenei ajatollah legfőbb vezető közelmúltbeli nyilatkozatai is arra utalnak, hogy Amerika globális szerepének és befolyásának csökkenését érzékelik, és egy nem nyugati világrend felé való elmozdulást vetítenek előre.

Légy a levesben

Van egy téma azonban, ahol egyelőre a feszültség feloldhatatlannak látszik.

A vízzel kapcsolatos, vitatott kérdésekben iráni tisztviselők a gátak sorát építő Törökországot teszik felelőssé a porviharokért, a Tigris és Eufrátesz folyók vízszintjének csökkenését okolva, amelyek Törökországban erednek és Irakba és Szíriába ömlenek.

Hasonlóképpen Törökországot okolják az Arasz folyó csökkent vízhozamáért, amely az ország keleti részén ered, és Irán néhány határszakaszát képezi a régióban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kemény üzenetet küldött az USA alelnöke a Hamásznak
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 16:56
Kamala Harris azt mondta, az Egyesült Államok nem engedi a palesztinok kitelepítését és a terrorszervezet nem maradhat uralmon a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Kudarc Katarban, nincs esélye az újabb tűzszünetnek
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 16:34
"Zsákutcába jutottak" a katari egyeztetések.
Makro / Külgazdaság Biden helyettese jó mélyen a zsebébe nyúlt
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 15:37
Kamala Harris amerikai alelnök hárommilliárd dollárt ajánlott fel a Zöld Klíma Alapnak.
Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG