<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A négy éve EU taggá lett Horvátország mára a Nyugat-Balkán egyik leginstabilabb állama lett. Sorozatosan hívja ki maga ellen a sorsot a szomszédainál, miközben titkos logisztikai támogatást nyújt a szír fegyverszállításokhoz. A legnagyobb magántulajdonú vállalat felszámolása beláthatatlan következményekkel jár a horvát gazdaságra.

Horvátország négy éve lett az EU teljes jogú tagja és Zágrábban sokan reménykedtek, hogy egyrészt ez gazdasági fellendüléssel fog együtt járni, másrészt az ország megerősítheti regionális pozícióját. Nos, ezek a remények mára szertefoszlottak, sőt Zágráb a Nyugat-Balkán egyik leginstabilabb állama lett. Horvátország nem, hogy megerősítette volna regionális pozícióját, hanem sorozatosan összeütközésbe kerül olyan szomszédaival, mint Szlovénia, Magyarország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia. A politikai instabilitást jól mutatja, hogy az elmúlt 30 hónapban háromszor is általános választást kellett tartani a 4.2 milliós országban.

Nem fogadják el a bírósági döntést

A hágai nemzetközi döntőbíróság június 29-én hozta nyilvánosságra a szlovén-horvát határvita rendezéséről szóló döntését, amely értelmében a Pirani-öböl jelentős részének - közel kétharmadának - szlovén fennhatóság alá kell kerülnie, és egy 2,5 tengeri mérföld szélességű, 10 tengeri mérföld hosszúságú folyosót kell létrehozni a horvát területi vizeken keresztül, amely akadálytalan kapcsolatot biztosít a szlovén partok és a nyílt tenger között. A szárazföldi határvitákra vonatkozóan a bíróság Horvátország javára döntött, neki ítélte a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát, valamint az isztriai határ melletti Skodelin, Buzini és Mlini-Skriljei falvakat.

Szlovénia tiszteletben tartja a bírósági döntést, Horvátország viszont nem ismeri el a törvényszék döntését – szerinte egy szlovén bíró bizalmas információkat szivárogtatott ki Ljubljanának még a tárgyalás időszakában -, és ezért újratárgyalást sürget a Pirani-öböllel kapcsolatban. Szlovénia erre nem hajlandó és fontolgatja, hogy az Európai Bírósághoz fordul, valamint, hogy megvétózza Zágráb OECD tagságát. Zágrábot nem érdekli, hogy Szlovéniának csupán 46 kilométeres tengerparti szakasza van, Horvátországnak pedig 1700 kilométer.

Provokációk és fegyverszállítás

Elképesztő Zágráb viszonyulása Bosznia-Hercegovinához is, amelynek közéletét szintén sikerül Zágrábnak destabilizálnia. Nemrég Grabar-Kitarovic horvát elnök jelentette ki, hogy Boszniában iszlamisták tízezrei állnak készenlétben arra, hogy „szent háborújukat” Európába vigyék. Ez természetesen egy durva provokáció, hiszen a Balkánon több évszázada él egy organikusnak tekinthető muszlim közösség, amely - ellentétben sok francia és angol elővárossal – nem szolgál termőtalajául a terrorizmusnak.

Budapest és Zágráb viszonyát már évek óta mérgezi az INA olajipari vállalat ellenőrzése fölötti csetepaté, míg Szerbiával szemben augusztusban egyoldalúan kereskedelmi szankciókat jelentettek be a horvátok. Zágráb és Washington kapcsolata eközben zavartalan, a horvátok titokban biztosítják a Pentagon azon gépeinek logisztikai hátterét, amelyek fegyvereket szállítanak a szír háborúba.

A gazdaság az Agrokor romjai alatt

Káncz Csaba

A horvát politikai és gazdasági életre súlyos árnyat vet a legnagyobb magántulajdonú vállalat bedőlése, amely idén tavasszal kezdődött. A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban tevékeny Agrokor cégcsoportról kiderült, hogy nem tudja fizetni hiteleit, miután az orosz bankok benyújtották a cégnek követeléseiket. Az Agrokor bevételei adják a horvát GDP tizenhat százalékát. A cég konszolidált pénzügyi jelentéséből hétfőn derült ki, hogy bár évekig nyereséget mutatott ki, valójában milliárdos veszteséget halmozott fel.

Szakértők szerint a vállalat felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaságra, mert a cégcsoport nemcsak Horvátország legnagyobb munkáltatója, hanem egyben az ország legnagyobb földbirtokosa is: több tízezer munkahely kerülhet veszélybe, és számos kis- és középvállalkozó mehet tönkre.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG