4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A négy éve EU taggá lett Horvátország mára a Nyugat-Balkán egyik leginstabilabb állama lett. Sorozatosan hívja ki maga ellen a sorsot a szomszédainál, miközben titkos logisztikai támogatást nyújt a szír fegyverszállításokhoz. A legnagyobb magántulajdonú vállalat felszámolása beláthatatlan következményekkel jár a horvát gazdaságra.

Horvátország négy éve lett az EU teljes jogú tagja és Zágrábban sokan reménykedtek, hogy egyrészt ez gazdasági fellendüléssel fog együtt járni, másrészt az ország megerősítheti regionális pozícióját. Nos, ezek a remények mára szertefoszlottak, sőt Zágráb a Nyugat-Balkán egyik leginstabilabb állama lett. Horvátország nem, hogy megerősítette volna regionális pozícióját, hanem sorozatosan összeütközésbe kerül olyan szomszédaival, mint Szlovénia, Magyarország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia. A politikai instabilitást jól mutatja, hogy az elmúlt 30 hónapban háromszor is általános választást kellett tartani a 4.2 milliós országban.

Nem fogadják el a bírósági döntést

A hágai nemzetközi döntőbíróság június 29-én hozta nyilvánosságra a szlovén-horvát határvita rendezéséről szóló döntését, amely értelmében a Pirani-öböl jelentős részének - közel kétharmadának - szlovén fennhatóság alá kell kerülnie, és egy 2,5 tengeri mérföld szélességű, 10 tengeri mérföld hosszúságú folyosót kell létrehozni a horvát területi vizeken keresztül, amely akadálytalan kapcsolatot biztosít a szlovén partok és a nyílt tenger között. A szárazföldi határvitákra vonatkozóan a bíróság Horvátország javára döntött, neki ítélte a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát, valamint az isztriai határ melletti Skodelin, Buzini és Mlini-Skriljei falvakat.

Szlovénia tiszteletben tartja a bírósági döntést, Horvátország viszont nem ismeri el a törvényszék döntését – szerinte egy szlovén bíró bizalmas információkat szivárogtatott ki Ljubljanának még a tárgyalás időszakában -, és ezért újratárgyalást sürget a Pirani-öböllel kapcsolatban. Szlovénia erre nem hajlandó és fontolgatja, hogy az Európai Bírósághoz fordul, valamint, hogy megvétózza Zágráb OECD tagságát. Zágrábot nem érdekli, hogy Szlovéniának csupán 46 kilométeres tengerparti szakasza van, Horvátországnak pedig 1700 kilométer.

Provokációk és fegyverszállítás

Elképesztő Zágráb viszonyulása Bosznia-Hercegovinához is, amelynek közéletét szintén sikerül Zágrábnak destabilizálnia. Nemrég Grabar-Kitarovic horvát elnök jelentette ki, hogy Boszniában iszlamisták tízezrei állnak készenlétben arra, hogy „szent háborújukat” Európába vigyék. Ez természetesen egy durva provokáció, hiszen a Balkánon több évszázada él egy organikusnak tekinthető muszlim közösség, amely - ellentétben sok francia és angol elővárossal – nem szolgál termőtalajául a terrorizmusnak.

Budapest és Zágráb viszonyát már évek óta mérgezi az INA olajipari vállalat ellenőrzése fölötti csetepaté, míg Szerbiával szemben augusztusban egyoldalúan kereskedelmi szankciókat jelentettek be a horvátok. Zágráb és Washington kapcsolata eközben zavartalan, a horvátok titokban biztosítják a Pentagon azon gépeinek logisztikai hátterét, amelyek fegyvereket szállítanak a szír háborúba.

A gazdaság az Agrokor romjai alatt

Káncz Csaba

A horvát politikai és gazdasági életre súlyos árnyat vet a legnagyobb magántulajdonú vállalat bedőlése, amely idén tavasszal kezdődött. A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban tevékeny Agrokor cégcsoportról kiderült, hogy nem tudja fizetni hiteleit, miután az orosz bankok benyújtották a cégnek követeléseiket. Az Agrokor bevételei adják a horvát GDP tizenhat százalékát. A cég konszolidált pénzügyi jelentéséből hétfőn derült ki, hogy bár évekig nyereséget mutatott ki, valójában milliárdos veszteséget halmozott fel.

Szakértők szerint a vállalat felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaságra, mert a cégcsoport nemcsak Horvátország legnagyobb munkáltatója, hanem egyben az ország legnagyobb földbirtokosa is: több tízezer munkahely kerülhet veszélybe, és számos kis- és középvállalkozó mehet tönkre.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Zavar az Erőben – erősödő kritikák az ukrán elnökkel szemben
Káncz Csaba | 2023. szeptember 28. 09:37
A Zelenszkij elleni kritikák erősödését a háború menetével, költségeivel és a tisztázatlan befejezéssel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki. Varsó és Kijev összeütközése már egyéb akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar gyerek született, mint tavaly - nagyot esett a házasságkötések száma
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:55
A friss számokból sem látszik a demográfiai fordulat Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Exportra olcsóbban, belföldre jóval drágábban termel a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:30
Összességében csökkentek tavalyhoz képest az ipari árak, de ez csak az exportértékesítésnek köszönhető. Havi szinten pedig ismét növekedést látunk minden fronton.
Makro / Külgazdaság Meg akarták puccsolni a puccsistát Burkina Fasóban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 07:48
Aki egyébként szintén egy puccsistától szerezte meg a hatalmat.
Makro / Külgazdaság Tovább támadja Ukrajna Szevasztopolt - mi történik igazából a zaporizzsjai atomerőműben?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 06:48
A Greenpeace szerint nem lehet ellenőrizni az orosz kézen lévő atomerőművet a mostani feltételek mellett. Szevasztopolban beindult a légiriadó, leállították a forgalmat a krími hídon - összefoglaló az ukrajnai orosz invázió 582. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Súlyos váddal illették a NATO-t, Stoltenberg növelné a Kijevnek szánt támogatást
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 20:01
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Bődületes összegért vesz amerikai vadászgépeket egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 19:16
Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG