<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Trump tábornokokkal tölti fel a kulcsfontosságú nemzetbiztonsági és védelmi pozíciókat, amely a külpolitikai fokozódó militarizációjára utal és egyben kérdéseket vet fel a civil ellenőrzés vonatkozásában. Az eddigi kinevezések közös nevezője az eltökélt Irán-ellenesség.
Donald Trump. (Kép forrása: EPA,ALBIN LOHR-JONES)

A Wall Street Journal számításai szerint Trump négy – a pénzügyi, a kereskedelmi, az oktatási és a közlekedési – miniszter-jelöltjének  összes nettó vagyona 2500 milliárd forint, ami 20-szor akkora, mint 2004-ben Bush jelöltjei esetében. De Trump elit-ellenes kampánya után sokak meglepetésére nem csak a Wall Street dörzsölheti a markát az új jelölteken, hanem a legbefolyásosabb lobbi, a katonai-ipari komplexum is.

Tábornokok és civil ellenőrzés

Kezdjük Trump átmenetet vezénylő csapatának katonai részlegvezetőjével.  Ő nem más, mint Mira Ricardel, aki a Boeing stratégiai rakétavédelmi egységének egykori vezetője.  Így már érthetőbbé válik, hogy Trump miért nevezett ki egy nyugdíjas tábornokot, egyben a katonai hírszerzés volt vezetőjét, Michael Flynn-t nemzetbiztonsági tanácsadójának és nevezett meg egy másik nyugdíjas tábornokot, James Mattis-t védelmi miniszterének. Eközben John F. Kelly nyugdíjas tábornok befutó jelölt a Belbiztonsági Minisztérium élére, Michael Rogers admirális, a Nemzetbiztonsági Ügynökség jelenlegi vezetője pedig szintén befutó helyen lévő jelölt a Nemzeti Hírszerzés Igazgatói pozíciójára, amely a 19, hírszerzéssel foglalkozó amerikai ügynökség munkáját koordinálja.

Trump kritikusai szerint ezek a kinevezések jól mutatják az amerikai külpolitika fokozódó militarizációját és szerintük a struktúra is inkább hasonlatos egy katonai huntára, mint egy civil kormányzatra. Valóban, Mattis tábornok kinevezésével védelmi miniszternek Trump egy 66 éves gyakorlatot dobna sutba.  Amikor ugyanis 1947-ben létrehozták a védelmi minisztériumot – a Háborús Minisztérium jogutódjaként –, a Kongresszus úgy döntött, hogy egy katonatiszt a leszerelése után még tíz évig nem nevezhető ki a minisztérium élére. Bár ez alól George Marshall tábornok rögtön 1950-ban felmentést kapott, tábornok az elmúlt 66 évben nem lépett a minisztérium élére.

Nem mellékesen Mattis tábornok jelenleg az ország negyedik legnagyobb fegyvergyártójának, a General Dynamics igazgatósági tagja is, ami szintén komoly kérdéseket vet fel a Pentagon későbbi civil ellenőrzését illetően. Mattis-t, ezt a négy csillagos tábornokot, Obama elnök idő előtt távolította el a CENTCOM éléről, túlságosan vehemensen ellenezte ugyanis a Fehér Ház nukleáris megállapodását Iránnal.  Sokak szerint mostani kinevezése nagyon rossz hír Teherán számára, és ez elmondható az új nemzetbiztonsági tanácsadóval és az új CIA vezetővel kapcsolatban is.

Káncz Csaba

Irán célkeresztbe kerül?

Ezzel egy időben az amerikai Képviselőház múlt pénteken 375-34 arányban elsöprően támogatásáról biztosította a Pentagon 619 milliárd dolláros költségvetését. De ha a katonai nukleáris energetikai kiadásokat, a veteránok kiadásait és egyéb költségeket is hozzáveszünk, akkor a teljes összeg több, mint 900 milliárd dollár, a szövetségi költségvetés 21 százaléka!  A 2017-es amerikai védelmi költségvetés egyik legnagyobb nyertesei a nukleáris csapásmérő eszközök. Felgyorsítják a Minuteman III-as interkontinentális ballisztikus rakéta-programot, amelynek költségvetése az idei 400 millió dollárról 2020-ig egy milliárd dollárra nő. Hasonló ütemben kap többlet-pénzt a Northrop Grumman vállalat új, nagy hatótávolságú nukleáris bombázók kifejlesztésére.

A Pentagon költégvetésének megszavazása előtt egy nappal a szenátus egyhangúlag szavazta meg múlt csütörtökön az Irán elleni büntetőintézkedéseket rögzítő törvény (ISA) hatályának meghosszabbítását 10 évvel.  A törvényt 1996-ban alkották meg, és azóta tízévenként megújítják, illetve meghosszabbítják az érvényességét. Róháni elnök vasárnap az iráni parlamentben leszögezte: a törvény meghosszabbításával az Egyesült Államok példátlan módon megsértené a nukleáris megállapodást, és ha ez megtörténik, akkor Irán határozott és arányos válaszlépést tesz. "Ha Barack Obama elnök aláírja a törvényt, akkor azzal megszegi az Egyesült Államok vállalásait" - jelentette ki.

Káncz Csaba jegyzete

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG