4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Trump tábornokokkal tölti fel a kulcsfontosságú nemzetbiztonsági és védelmi pozíciókat, amely a külpolitikai fokozódó militarizációjára utal és egyben kérdéseket vet fel a civil ellenőrzés vonatkozásában. Az eddigi kinevezések közös nevezője az eltökélt Irán-ellenesség.
Donald Trump. (Kép forrása: EPA,ALBIN LOHR-JONES)

A Wall Street Journal számításai szerint Trump négy – a pénzügyi, a kereskedelmi, az oktatási és a közlekedési – miniszter-jelöltjének  összes nettó vagyona 2500 milliárd forint, ami 20-szor akkora, mint 2004-ben Bush jelöltjei esetében. De Trump elit-ellenes kampánya után sokak meglepetésére nem csak a Wall Street dörzsölheti a markát az új jelölteken, hanem a legbefolyásosabb lobbi, a katonai-ipari komplexum is.

Tábornokok és civil ellenőrzés

Kezdjük Trump átmenetet vezénylő csapatának katonai részlegvezetőjével.  Ő nem más, mint Mira Ricardel, aki a Boeing stratégiai rakétavédelmi egységének egykori vezetője.  Így már érthetőbbé válik, hogy Trump miért nevezett ki egy nyugdíjas tábornokot, egyben a katonai hírszerzés volt vezetőjét, Michael Flynn-t nemzetbiztonsági tanácsadójának és nevezett meg egy másik nyugdíjas tábornokot, James Mattis-t védelmi miniszterének. Eközben John F. Kelly nyugdíjas tábornok befutó jelölt a Belbiztonsági Minisztérium élére, Michael Rogers admirális, a Nemzetbiztonsági Ügynökség jelenlegi vezetője pedig szintén befutó helyen lévő jelölt a Nemzeti Hírszerzés Igazgatói pozíciójára, amely a 19, hírszerzéssel foglalkozó amerikai ügynökség munkáját koordinálja.

Trump kritikusai szerint ezek a kinevezések jól mutatják az amerikai külpolitika fokozódó militarizációját és szerintük a struktúra is inkább hasonlatos egy katonai huntára, mint egy civil kormányzatra. Valóban, Mattis tábornok kinevezésével védelmi miniszternek Trump egy 66 éves gyakorlatot dobna sutba.  Amikor ugyanis 1947-ben létrehozták a védelmi minisztériumot – a Háborús Minisztérium jogutódjaként –, a Kongresszus úgy döntött, hogy egy katonatiszt a leszerelése után még tíz évig nem nevezhető ki a minisztérium élére. Bár ez alól George Marshall tábornok rögtön 1950-ban felmentést kapott, tábornok az elmúlt 66 évben nem lépett a minisztérium élére.

Nem mellékesen Mattis tábornok jelenleg az ország negyedik legnagyobb fegyvergyártójának, a General Dynamics igazgatósági tagja is, ami szintén komoly kérdéseket vet fel a Pentagon későbbi civil ellenőrzését illetően. Mattis-t, ezt a négy csillagos tábornokot, Obama elnök idő előtt távolította el a CENTCOM éléről, túlságosan vehemensen ellenezte ugyanis a Fehér Ház nukleáris megállapodását Iránnal.  Sokak szerint mostani kinevezése nagyon rossz hír Teherán számára, és ez elmondható az új nemzetbiztonsági tanácsadóval és az új CIA vezetővel kapcsolatban is.

Káncz Csaba

Irán célkeresztbe kerül?

Ezzel egy időben az amerikai Képviselőház múlt pénteken 375-34 arányban elsöprően támogatásáról biztosította a Pentagon 619 milliárd dolláros költségvetését. De ha a katonai nukleáris energetikai kiadásokat, a veteránok kiadásait és egyéb költségeket is hozzáveszünk, akkor a teljes összeg több, mint 900 milliárd dollár, a szövetségi költségvetés 21 százaléka!  A 2017-es amerikai védelmi költségvetés egyik legnagyobb nyertesei a nukleáris csapásmérő eszközök. Felgyorsítják a Minuteman III-as interkontinentális ballisztikus rakéta-programot, amelynek költségvetése az idei 400 millió dollárról 2020-ig egy milliárd dollárra nő. Hasonló ütemben kap többlet-pénzt a Northrop Grumman vállalat új, nagy hatótávolságú nukleáris bombázók kifejlesztésére.

A Pentagon költégvetésének megszavazása előtt egy nappal a szenátus egyhangúlag szavazta meg múlt csütörtökön az Irán elleni büntetőintézkedéseket rögzítő törvény (ISA) hatályának meghosszabbítását 10 évvel.  A törvényt 1996-ban alkották meg, és azóta tízévenként megújítják, illetve meghosszabbítják az érvényességét. Róháni elnök vasárnap az iráni parlamentben leszögezte: a törvény meghosszabbításával az Egyesült Államok példátlan módon megsértené a nukleáris megállapodást, és ha ez megtörténik, akkor Irán határozott és arányos válaszlépést tesz. "Ha Barack Obama elnök aláírja a törvényt, akkor azzal megszegi az Egyesült Államok vállalásait" - jelentette ki.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
Makro / Külgazdaság Budapesten nyit Renault és Dacia márkakereskedést az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 09:15
Tovább folytatja a gépjármű-kiskereskedelemben terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután portugál partnerével, a Salvador Caetano Csoporttal közösen nyitnak Budapesten Renault és Dacia márkakereskedést. 
Makro / Külgazdaság Tömött sorok lehetnek a pénzváltóknál, ha meglátják, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:43
Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG