<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Talán már annyira megszoktuk, hogy észre sem vesszük, mennyire átszövi a mindennapokat a digitalizáció. Az elképesztő adathalmaz pedig rólunk szól, a te bankkártyád története is ott van benne, mint ahogy a térfigyelők képein is megjelensz. A terrortámadások után az egyik fő kritika az volt a titkosszolgálatokkal szemben, hogy nem adták egymásnak tovább az adatokat. Lehet ezt fejleszteni? Szabad?

 

 

Országtól is függ, hogy hol mekkora adathalmazhoz férhetnek hozzá a hivatalos szervek. Ez egyrészt politikai ügyeskedéssel magyarázható, másrészt a személyiségi jogok védelmével: például az EU a tagországaitól is nagyon szigorúan elvárja ezek tiszteletben tartását, csakúgy, mint a német kormány is. Ráadásul, mint ahogy azt Edward Snowden óta tudjuk, az NSA mindent lát, és sokan attól tartanak, hogy az amerikaiak őket is szemmel tarthatják - írja az Economist.

A párizsi terrortámadások után természetesen megint előkerült a titkosítás témája is, és az is, hogy meddig lehet elmenni a magánlevelek védelmezésével. Fontos kiemelni, hogy nincs ismert bizonyíték arról, hogy az elkövetők használtak volna valamilyen kódolt kommunikációs csatornát a támadások előkészítéséhez.

Nem megoldás, ha nincs anonimitás

Bár többen is követelik a titkosítások tiltását, ez teljesen logikátlan lenne, ráadásul veszélyes is: most, hogy egyre többször támadnak meg hackerek vállalatokat és kormányhivatalokat, nem gyengíteni kéne a kódolást a bizalmas információkon, hanem még erősebbé tenni azt. Elég csak visszaemlékezni a Sony hackerbotrányra, ott a kikerülő bulvárgyöngyszem e-mailek mellett több ezer alkalmazott minden adata is teljesen nyilvánossá vált. Ők egyébként perelni is készülnek az óriásvállalatot.

Gyorsabb információ életet is menthet

Az általános biztonságot és terrorelhárítást sokkal erősebbé lehetne tenni az információáramlás megkönnyítésével. Egy potenciális bűnöző egyszerűen átjut a határon, de a törvény keze körülményes és lassú, ezért nem is csoda, hogy már formálódik egy légiutasokról készülő adatbázis, amihez minden európai ország rendőrségének lenne hozzáférése. Valamint az érkező menekültek ujjlenyomatvételét is sokkal hatékonyabbá és alaposabbá kellene tenni.

A közvélemény persze érthetően aggódik a magánélete és a visszaélések miatt, de erre megoldás lehet a titkosszolgálatok alaposabb ellenőrzése. Nagy-Britanniában például „bepoloskázni” valakit csak jogi engedélyeztetés után lehet majd, nem lesz elég egy politikus döntése ehhez.

A másik nagy kérdés persze az anonimitás. Az internettel már egybenőtt az a felfogás, hogy mindenki az lehet, aminek mondja magát, nem véletlenül híresült el a New Yorker képregényéből az „Itt senki sem tudja, hogy valójában egy kutya vagy” mondat. Ez, bár rengeteg előnye van, nyilvánvaló biztonsági kockázatot is jelent. Nem lehet névtelenül gyereket szülni, autót venni, bankszámlát nyitni, repülőre ülni, ezért nem igazán reális elvárni ezt az interneten sem.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Fontos találkozót hagy ki a szerb elnök
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:01
Aleksandar Vucic szerb elnök nem vesz részt a jövő heti tiranai csúcson, amelyet az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vezetői részvételével tartanak - közölte a belgrádi Pink Televízió pénteken.
Makro / Külgazdaság Putyin nyitott a tárgyalásokra, de...
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 12:35
Megnehezíti a tárgyalási alap keresését az a körülmény, hogy Joe Biden amerikai elnök az orosz hadsereg kivonását nevezte meg a Moszkvával Ukrajnáról folytatandó tárgyalások feltételeként - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG