6p
Vasárnap este kezdődött és ma folytatódik az Európai Tanács maratoni alkudozása az uniós vezetői posztokról. Az állam- és kormányfők, valamint a pártcsaládok vezetői már több mint egy hónapja tárgyalnak eredmény nélkül. Az idő sürget, mivel az Európai Parlament holnap megválasztja új elnökét. A magyar kormány hivatalosan még nem fedte fel, hogy kit szeretne az Európai Bizottság élén látni. Sajtóhírek szerint a legújabb jelöltesélyest, Ursula von der Leyent támogatná.

Orbán Viktor érkezik a mai EU-csúcsra. EPA/GEOFFROY VAN DER HASSELT

Kőkemény kritikával illette kollégáit – és gyakorlatilag magát is – Emmanuel Macron tegnap kora délután.

Macron: csorbul a hitelességünk

Az Európai Tanács ugyanis 18 órás tárgyalás és kétoldalú egyeztetés után sem tudott dűlőre jutni arról, hogy kit jelöljön Jean-Claude Juncker utódjául az Európai Bizottság élére.

A hitelességünket súlyosan beszennyezik az olyan ülések, amelyek túl hosszúak, és semmilyen eredményt nem hoznak. Egy komolytalan Európa képét sugalljuk

- mondta a francia elnök. Szerinte a megosztottság és a „rejtett célok” (azt nem tudni, hogy ez alatt pontosan mit értett) megakasztották a vezetőválasztási folyamatot. Egy, a Financial Timesnak nyilatkozó magasrangú diplomata egyenesen kaotikusnak nevezte a kialakult helyzetet.

Merkel: széles konszenzus kell

Az EU másik motorjának, Németországnak a vezetője, Angela Merkel nem ennyire pesszimista. A kancellár tegnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy sok szempontot kell figyelembe venni, az erőviszonyok kiegyensúlyozottabbak a korábbiaknál, ezért a széles konszenzushoz időre van szükség.

Mint mondta, olyan megoldást szeretnének, amely nem eredményez évekig tartó súlyos konfliktusokat az Európai Tanácsban. Ezért önmagában nem elég, ha matematikailag megvan a jelöléshez szükséges kritérium, azaz minimum 21 olyan tagállam támogatása, amelyek az uniós lakosság minimum 65 százalékát reprezentálják.Az Európai Bizottság új elnökét az Európai Tanács jelöli, de a jelöltet az Európai Parlamentnek (EP) is meg kell szavaznia.

Három csúcs egy hónap alatt

Bő egy hónapon belül ez már a harmadik EU-csúcs. Az első, informális egyeztetést rögtön a korábbinál jóval kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat eredményező EP-választások után, május végén tartották. Ezen az uniós vezetők azzal bízták meg a Tanács elnökét, Donald Tuskot, hogy kezdjen egyeztetéseket a tagállami vezetőkkel és az EP-vel, és készítse elő a döntéseket a következő, június 20-i csúcsra.

Az uniós szerződés egyértelműen fogalmaz: az Európai Tanács jelöl, az Európai Parlament választ. Ezért a Bizottság következő elnökének az Európai Tanács minősített többségének, valamint az európai parlamenti képviselők többségének támogatására egyaránt szüksége van

- mondta akkor Tusk.

A többhetes brusztolás ellenére sem a tagállami vezetők, sem az EP-frakciók nem tudtak megegyezni egy jelöltben, ezért a június 20-i csúcs eredménytelenül zárult, és június 30-ra újabb rendkívüli csúcsot hívtak össze.

Szerdán választ az EP

Az idő most már nagyon sürgeti az uniós és tagállami vezetőket, hiszen ha valóban egy csomagban szeretnének megállapodni az uniós vezetői posztokról – Európai Bizottság elnöke, Európai Tanács elnöke, Európai Parlament elnöke, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint az Európai Központi Bank elnöke –, akkor erre szerdáig van idejük. Szerdán tartja ugyanis az új EP az első plenáris ülését, amelyen megválasztja új elnökét, valamint 14 alelnökét.

Megválasztjuk az elnökünket tekintet nélkül arra, hogy van-e egyezség aTanácsban a tagállamok között vagy sem

- mondta Antonio Tajani, az EP leköszönő elnöke.

A Politico brüsszeli hírportál szerint ha a Tanács nem állapodik meg egy csomagról, akkor a frakcióvezetők kezei nem lesznek megkötve, így az EP-képviselők ádáz harcot vívhatnak a vezető posztokért. A szavazás titkos lesz, a képviselőcsoportoknak máig kell megnevezniük jelöltjeiket.

Sem Weber, sem Timmermans – de akkor ki?

Ami pedig az Európai Bizottság új elnökének személyét illeti, az elmúlt hetekben két jelölt mérettetett meg (és bukott el jelen állás szerint): Manfred Weber, az EP-választásokat megnyerő Néppárt csúcsjelöltje, valamint Frans Timmermans, a választásokon második helyen végző szociáldemokraták csúcsjelöltje.

Webert tizenegy állam- és kormányfő torpedózta magát – köztük Franciaország és a visegrádi országok –, Timmermanst pedig legkevesebb kilencen utasították el (köztük Olaszország és a visegrádi országok).

Mit akar a magyar kormány?

Azt tehát már lehet tudni, hogy kit nem szeretne a magyar kormány, azt viszont (hivatalosan) még nem, hogy kit igen. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár tegnap este a Hír TV-ben nem kívánt konkrét személyt megnevezni az ezt firtató kérdésre.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten azt mondta: megvannak azok az emberek, akiket tudnának támogatni, az egyik ilyen Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló.

Barnier nevét vasárnap éjjel Donald Tusk is bedobta az EU-csúcson, mint ahogy Kristalina Georgieva Világbank-vezérigazgatónak, valamint Leo Varadkar ír kormányfőnek a jelölése is felmerült. A tagállami vezetők reakciói azonban visszafogottak voltak.

A rendkívüli csúcs az eredetileg tervezettnél néhány órával később, ma délután folytatódik.

UPDATE:

Von der Leyen lehet a befutó?

A Politico úgy tudja, hogy a V4 országok támogatnák Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölését az Európai Bizottság elnöki posztjára egy nagyobb csomag részeként. Ez a Németország és a V4-ek közötti megállapodás egyik eleme. A német kereszténydemokrata politikust a többi közt a balti országok egy része is pártolhatja.

Ezzel összhangban a német Die Welt úgy értesült, hogy Donald Tusk legújabb terve már von der Leyent javasolja az Európai Bizottság elnöki posztjára. Az Európai Tanács elnöke Charles Michel belga kormányfő, az Európai Központi Bank elnöke Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap elnöke, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig Maros Sefcovic, az Európai Bizottság egyik jelenlegi alelnöke lehet.

A mostani EU-csúcson szóba került javaslatokról itt olvashatnak részletesen. A június 20-i EU-csúcs után készült videokommentárunkat - "Miért ez a kínlódás?" - pedig itt nézhetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG