4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Angela Merkel pártjának támogatottsága sok év után először 30 százalék alá csökkent. Viszont a koalíciós partnerrel együtt most is a szavazatok több mint 50 százalékát kapnák, többet, mint a hazai kormánypárt. Közzétettek olyan adatokat is, melyek szerint Merkel személyes népszerűsége újra 50 százalék feletti. Van nála népszerűbb?

Merkel és Orbán az EU-csúcson

Sohasem látott mélységben Merkelék népszerűsége – írtuk ma a Reuters nyomán, amit nem árt szélesebb körben szemlélni, mielőtt a kancellár asszony pályafutásának végéről beszélnénk. Az ARD kutatása szerint Angela Merkel pártja, a CDU támogatottsága 29,5 százalékra süllyedt, amire állítólag még nem volt példa. Németországban azonban – ahogy elvileg Magyarországon is – egy koalíció kormányoz, a CDU bajorországi „testvérpártjával”, a CSU-val és a szocialistákkal (SPD) együtt.

Az SPD viszont növelte is valamelyest a támogatottságát 22 százalékra, a két országos párt tehát együtt 51,5 százalékot tudhat magáénak. Összehasonlításképpen, a Fidesz (és a hazai közvélemény-kutatásokban már nem is szereplő KDNP) koalíciója a kormányközeli Századvég legutóbbi kutatása szerint 47 százalékot kapna ma (a 2014-es választáson ennél kevesebbel, a pártokra leadott szavazatok mintegy 44 százalékával jutott kétharmados többséghez).

Merkel visszajött a mélypontról?

Visszatérve Németországba, most a szélsőjobboldali AfD volt a harmadik, 16 százalékot kapott. Szeptemberben ugyanaz a cég egyébként még 32 százalékot mért a CDU-nál és 22 százalékot az SPD-nél.

A múlt héten arról is tudósított a német sajtó, hogy nagyon megugrott Merkel támogatottsága, 54 százalékra. Előzőleg nagy mélyponton volt, 45 százalékon, öt éve nem látott alacsony szinten. A legnépszerűbb most Frank-Walter Steinmeier, a szocialistáktól 75 százalékkal és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter (CDU) 63 százalékkal. (Pedig az adók kivetéséért és beszedéséért felelős pénzügyminiszterek nem szoktak túl népszerűek lenni, de most épp adócsökkentést tervez.)

Csakis Orbán Viktor

A CSU vezére, a bajor miniszerelnök, Horst Seehofer hét százalékpontot veszített és 37 százalék a népszerűsége. Alacsony a szocialista Sigmar Gabriel gazdasági miniszter és kancellár-helyettes szimpátiaindexe is.

Mi lehet a helyzet nálunk a politikusok népszerűségével? Erről nehéz friss adatokat találni. Orbán Viktor a Századvég februári felmérése szerint 49 százalékos kedveltségnek örvendett, a többi politikusról keveset tudni. Mintha arra is ügyeltek volna a tudósításokban, hogy ne említsenek olyan politikust, aki ennél népszerűbb. Tavaly ilyenkor ugyanők 48 százalékot mértek neki.

Elutasítottság is létezik

Az Iránytű intézet szintén februári felmérése 42 százalékot hozott Orbánnak, az élen Áder János (58 százalék), Széll Bernadett (49) és Vona Gábor (47). Egy frissebb felmérést a Republikon Intézet a nyáron készített, eszerint Orbán Viktor népszerűsége 35,8 százalék, előtte van (a 18-ból) még négy másik személy, Áder Jánossal az élen (43,4 százalék).

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár - Fotó: MTI, Szecsődi Balázs

Ez a magát pártfüggetlennek és liberálisnak valló kutatóintézet egyébként többféle módszerrel is értékel, az egyik szerint Orbán Viktor elfogadottsága 10,3 százalékos, azaz tíz százalékponttal többen utasítják el, mint amennyien elfogadják. (Gyurcsány Ferencnél ez egyébként –33,6 százalék volt, Rogán Antalnál 25,6, Lázár Jánosnál 20,0.)

AfD vagy Zöldek?

Orbán Viktort csak a válaszadók 11 százaléka kedvelte kifejezetten, azaz ennyien voltak erős rajongói, ezzel viszont mindenki mást megelőzött. A megkérdezettek 22 százaléka azonban kifejezetten nem kedvelte (ez az arány csak Rogán és Gurcsány esetében volt magasabb).

Egy közvélemény-kutatás nem kutatás, az ARD egy közszolgálati cégcsoport Németországban és így több, mint kormányközeli – vetheti közbe bármely olvasó. Ám az egy hónapja közzétett Stern-RTL-Wahltrend is 33 százalékot mért a CDU-nak és 22 százalékot az SPD-nek, az AfD-re azonban itt csak 12 százalék jutott, annyi, mint a Zöldekre. A Forschungsgruppe szeptemberi felmérése is nagyon hasonló eredményekre jutott.

Többen látnák szívesen Merkelt?

Szívesen látná-e az adott politikust döntéshozói helyzetben? Ezt a kérdést feltette a Republikon is a nyáron, Orbán Viktor erre 37,6 százalékot kapott, csak Áder előzte meg 41,9 százalékkal. Kicsivel többen látnák szívesen döntéshozóként Orbánt, mint amennyien kedvelik.

Merkelnek az Emnid közvélemény-kutató augusztus végén közzétett eredményei szerint 42 százalék szavazott hasonló bizalmat, minden második, tehát 50 százaléknyi szavazó viszont az ellen van, hogy Merkel újra a kancellári székbe üljön. Tavaly novemberben ez még kicsivel jobban nézett ki, 45 százalék mellette, 48 százalék ellene volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG