Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A második hidegháború korában a kétpólusú konfliktus már a digitális kor jegyeit viseli, agresszív információs műveletekkel. Egyes afrikai országokban a Huawei alkalmazottai segítették a rezsimeket az ellenzékiek nyomon követésében. Káncz Csaba jegyzete.

Peking az utóbbi években lecsapott Szerbiára, csatlakoztatta az országot az Új Selyemút (BRI) gigaprojekthez, és több milliárd dollár hitelt nyújtott infrastruktúra építésére. Belgrád és Peking egyre szorosabban működik együtt a biztonsági területen is. 2019 őszén a kínai AVIC kilenc fegyveres drónt adott el Belgrádnak, amely az eddigi legnagyobb kínai fegyvereladás Európa felé.

Mialatt amerikai nyomásra az EU több tagállamában még mindig heves vita folyik a Huawei beengedéséről az 5G hálózatba, addig Szerbia ezen már régen túllépett. Nemcsak, hogy megbízta a kínai gyártót az országos hálózat kiépítésével, hanem boldogan szerelt fel Belgrád 800 pontján 1000 Huawei arcfelismerő kamerát a kínai „okosváros” projektek mintájára.

Áttörés a szervezésben

Valóban, az urbánus népesség gyors növekedése világszerte egyre inkább megköveteli a városi élet és környezeti erőforrásainak szofisztikált szervezését. Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a világ népességének 68 százaléka él majd a városokban, csaknem 90 százalékuk Ázsiában és Afrikában. Az okosváros olyan hatékony város-menedzsmentre utal, amely széles körben használja a fejlett adatfeldolgozó képességeket, mindezeket pedig megtámogatja a mesterséges intelligencia (AI), a dolgok internetje (angolul: Internet of Things, rövidítve: IoT), a big data, valamint a fejlett távközlési hálózatok segítségével.

Az okosvárosok törekednek arra, hogy javítsák az önkormányzati szolgáltatások minőségét, teljesítményét és egybehangolását, csökkentsék az erőforrások költségét és felhasználását, valamint javítsák a polgárok és a hatóságok közötti kölcsönös viszonyt. Például ezek a technológiák lehetővé teszik a közlekedés okos szabályozását és a szükséghelyzetek integrált szervezését. A világ első digitálisváros-projektjét (De Digitale Stad) Amszterdamban hozták létre 1994-ben.

A Nagy Testvér

Napjainkra Kína érte el a legnagyobb előrehaladást az okosvárosok területén, és 2017-re a világ mintegy ezer okosvárosának fele kínai volt. A kommunista állampárt egyre nagyobb súlyt fektet ezen technológiák támogatására, amely egyben biztosítja a közemberek feletti ellenőrzést is. Egyes nyugati vélemények szerint Kína lesz a világ első digitális diktatúrája.

Illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Andy Wong)
Illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Andy Wong)

Egy tavaly nyári jelentés leszögezi, hogy a világ 18 legmegfigyeltebb városa Kínában található, és 2017-re már 20 millió követő kamera működött ezekben a városokban. A rendszer felismeri az állampolgárokat, járműveket, valószínűleg még egy-egy kirívó cselekedetet (például erőszakot) is képes „felfogni.” Az okostelefonos alkalmazásokból – köztük üzenetküldőkből – és a különféle internetes szolgáltatásokból – például közösségi hálózatokból, talán még a Google készülő, kifejezetten Kínának fejlesztett keresőjéből is – szintén beérkeznek az adatok, melyeket a komplex rendszer rögtön a megfelelő állampolgárhoz kapcsol. Ahogy az illető egészségügyi és banki adatait is.

Kína megkezdte ezen rendszerek exportját is a 2015-ben bejelentett Digitális Selyemút részeként. Egy tavaly október tanulmány szerint 2013 óta a kínai vállalatok az okosváros-rendszereket 116 országba adták el, köztük 38 ázsiai, 30 európai, 13 közel-keleti és 15 afrikai államnak. Kirgizisztán fővárosában egy különleges rendőri parancsnoki központot szerelt föl okos rendszerekkel a pekingi kormány elektronikai vállalata, a CEIEC – mégpedig ingyenesen. Üzbegisztánban közel egy milliárd dollárba került a Huawei projektje, amely keretében 883 kamerát szereltek föl, Ugandában 126 millió dolláros szerződés keretében dolgoztak. A Huawei okosváros-rendszereket szállított Olaszországba, Németországba, Hollandiába, Spanyolországba és Franciaországba is.

Technológiai leválás

De a második hidegháború korszakában a kínai rendszerek egyre élesebb kritikákkal szembesülnek Nyugaton. Szerbia olyan váddal szembesült, miszerint a Huawei arcfelismerő kamerái a rezsim által felhasználhatók újságírók, ellenzéki politikusok és emberjogi aktivisták követésére is. A Wall Street Journal 2019-es cikke egyenesen azt állította, hogy egyes afrikai országokban maguk a Huawei alkalmazottai is segítették a rezsimeket az ellenzékiek nyomon követésében.

Nyugati biztonsági források szerint a kínai cégeknek törvényi kötelességük segíteni információval a kommunista pártot és a minisztériumokat. Az amerikai és ausztrál katonai létesítmények és diplomáciai képviseletek környezetéből már eltávolították a kínai kamerákat kémkedési aggodalmakra hivatkozva. Tavaly nyáron az amerikai külügyminisztérium bejelentette az úgynevezett „Tiszta Hálózat” programjának kiterjesztését, amelynek keretében Washington szövetségesei nem vásárolnak távközlési infrastruktúrákat olyan vevőktől, „amelyek fölött autokrata kormányok és szervezetek ellenőrzése működik, mint például a Kínai Kommunista Párt.”

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata vezetője egy tavaly szeptemberi jelentésben kifogásolta: az amerikai hírszerzés nincsen eléggé tudatában annak, hogy Kína egyszerre több területen is veszélyt jelent. Nem lehet ugyanis csupán a hagyományos katonai fenyegetésre koncentrálni, hanem például Kína gyors haladása a mesterséges intelligencia területén is mutatja, hogy más területeken is komoly veszélyek leselkednek.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lejár a nukleáris megállapodás Putyinnal: őrült kapkodás a Biden kormányzatban
Káncz Csaba | 2021. január 21. 15:34
A globális nukleáris egyensúly architektúrája napjainkra alapjaiban rendült meg. Nem véletlen, hogy Anthony Blinken külügyminiszter-jelölt keddi szenátusi meghallgatásán annyi időt szentelt a nukleáris fegyverek kérdéskörének. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel az egész EU-ban engedélyeztetné a Szputnyik V vakcinát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 21. 14:46
Angela Merkel Vlagyimir Putyinnal egyezett meg arról, hogy segítik az orosz vakcina európai engedélyezését, több uniós kormányfő pedig levélben követeli a vakcinák gyorsabb jóváhagyását.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormánynál sokkal optimistább a Takarékbank
Csabai Károly | 2021. január 21. 14:13
Csaknem kétszer magasabb, 6,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a hitelintézet 2021-re, mint a Pénzügyminisztérium, ez még a Magyar Nemzeti Bank 3,5-6 százalékos előrejelzési sávjának felső értékét is meghaladja. Derűlátásukat a Takarékbank elemzői arra alapozzák, hogy az ipar és az építőipar dübörögni fog. Szerintük a többi szektor teljesítménye függ a járvány lefutásától, a vakcinák elérhetőségétől és a beoltottságtól.
Makro / Külgazdaság Jön az elektronikus halotti bizonyítvány a papíralapú mellé
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 13:05
Egyszerűbbé és hatékonyabbá válik a halálozás anyakönyvezéshez szükséges adatok továbbítása 2021 februárjától. Az Elektronikus Halottvizsgálati Bizonyítványt kiállító (eHVB) rendszernek köszönhetően az anyakönyvezetők elektronikusan is megkapják majd az elhunytak eljáráshoz szükséges adatait. A járvány miatti napi halálozások miatt mindenképp időszerű az új eljárás. 
Makro / Külgazdaság A kormány megnézte, meg lehet-e támadni a Pfizer-szerződést
Baka F. Zoltán | 2021. január 21. 12:43
A mai Kormányinfón arról is kérdeztük Gulyás Gergelyt, hogy melyik GDP-prognózisnak higgyünk.
Makro / Külgazdaság Jó viszonyt szeretne Bidennel a washingtoni magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2021. január 21. 10:14
Joe Biden beiktatásán Takács Szabolcs képviselte Magyarországot.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 1410 új fertőzött, 98 beteg pedig elhunyt
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 09:33
1410 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 355 662 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Az OGYÉI-engedélyezett orosz vakcina dokumentációját bárki letöltheti
Kormos Olga | 2021. január 21. 09:06
Meglepetésre úgy tűnik, hogy a napokban sokat emlegetett kínai Sinopharm vakcinát egy váratlan fordulattal megelőzte az orosz Szputnyik V oltóanyag, amely az Astra Zenecával együtt tegnap este megkapta a magyar hatóságok ideiglenes engedélyét.
Makro / Külgazdaság Nem kell a kormány pénze a Lánchíd felújításának elkezdéséhez
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 08:36
Akkor is megkezdheti a Lánchíd felújítását a főváros, ha nincs megállapodás a kormánnyal.
Makro / Külgazdaság Kormányzati engedéllyel még lassabb lehet a Magyar Posta
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 08:16
Elég 5 nap alatt kivinni a sima levelet.
Friss
hírlevél