3p
Egymás után jelentik be a nagyobb cégek idei béremelési terveiket, köztük a nagy élelmiszerkereskedelmi láncok, ahol jellegzetesen sok minimálbéres, vagy ahhoz közeli állás akad. Nos, a számok igencsak elszakadtak a hivatalos kötelező legkisebb bérektől, vagyis azok jócskán le vannak maradva.

Egy ideje látszik, hogy a hagyományosan minimálbéres állások piaci ára már jóval magasabb, mint a tényleges minimálbér vagy a garantált bérminimum, ez már több cég jelentéséből, de még az egyes cégeknél kitett állásajánlatokból is kitűnt. Ebből az következik, hogy más cégeknél sem lehet sokkal lejjebb a bérszínvonal, hisz a jelenlegi, munkaerőhiányos környezetben egyszerűen nem kapnának embert. Más kérdés, hogy egy részük zsebbe fizeti a kötelező fölötti többletet, és pont ebből adódik a probléma.

Lidl, Spar, Aldi

Legutóbb a Lidl jelentette be adatait, melyek közül a kezdő eladók bruttó 267-287 ezer forintos ajánlata a legjobb összehasonlítási alap. A bolti, áruházi eladó világszerte tipikusan minimálbéres állás, pláne a kezdőknél, ehhez képest nálunk a 149 ezer forintos minimálbérhez képest ez 80-90 százalékos felárat jelent, ami még akkor is egész elképesztő, ha figyelembe vesszük, a hogy a cégnél nagy a munkarend, nagy a terhelés, igen magasak az elvárások, a munkavállaló hol a pénztárban van, hol árufeltöltéssel foglalkozik, mikor hol van rá épp szükség.

Ha megtesszük az összehasonlítást a 195 ezer forintos garantált bérminimummal, még ahhoz képest is 37-47 százalék a többlet. A három év munkaviszonnyal rendelkező eladók már a minimálbér dupláját kapják, a targoncásoknál ez már a kezdő bérre is igaz. De nézzük meg más láncok adatait is: a Sparnál 220 ezer forint a kezdő alapbér, ez is közel 50 százalékos felár a minimálbérhez képest, 15 százalék a garantált létminimumhoz viszonyítva. Az Aldi közölte lapunkkal, hogy egy bolti,vagy raktári dolgozó bruttó bére - heti 40 órás munkaidőre vetítve - legalább 309 633 forint, ami meg is haladja a minimálbér dupláját.

A többiek

A Tesco esetében azt tudjuk, hogy 207 ezer forint a legkisebb elérhető alapbér, ami szeptemberben 215 ezer forintra emelkedik. Ez is 40-45 százalékos többlet a minimálbérhez képest, és a garantált bérminimumot is meghaladja. Tegyük fel, hogy a kisebb üzletekben valamivel kisebb is lehet a bér, de ezek alapján úgy gondoljuk, hogy a hivatalos minimálbért ténylegesen legfeljebb csak egy-egy kisebb település boltjában kapják, ahol csekély a forgalom, és a közelben nincs üzlete az említett nagyobb láncoknak (bár a különbség miatt már esetleg a komolyabb napi ingázás is megéri).

Adóveszteség

Nos, mindezek alapján nyilvánvaló, hogy a hivatalos hazai minimálbér mélyen alulértékelt, akik hivatalosan ezt kapják, jó eséllyel jelentős kiegészítést tudhatnak magukénak zsebben, adózatlanul. A garantált bérminimumra is igaz lehet ez, bár talán kisebb mértékben, miután a kettő között viszonylag nagy a különbség (bő 30 százalékkal magasabb a garantált bérminimum, mint a minimálbér).

De miért is baj az, ha tényleges keresetek magasabbak a legkisebb kötelező összegeknél, hisz a piac kikényszeríti a magasabb béreket? Nos, leginkább az adóelkerülés, az államkasszába be nem kerülő adó és járulékok miatt, amelyek, ha beszednék őket, lehetővé tennék a munkát terhelő adók gördülékenyebb csökkentését: idén eleve csak félévkor lép életbe a szociális hozzájárulásai adó két százalékos csökkentése, jövőre pedig bizonytalanná is válik, hisz a reálbér emelkedése esetleg nem éri el a feltételként szabott szintet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG