<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nick Carter tábornok egy interjúban beszélt arról, hogy a hidegháború óta nem volt ilyen magas a kockázata annak, hogy fegyveres összetűzésig fokozódik a helyzet valamelyik NATO-tagállam és Oroszország között. Azt is kiemelte, hogy ma már egy többpólusú világrendhez kell alkalmazkodni, ami tovább nehezítheti a konfliktusok kezelését.

 

A brit vezérkari főnököt az elmúlt hónapok kisebb-nagyobb, a NATO és az orosz haderők között történt incidensek, illetve elsősorban a belarusz-lengyel határválság kapcsán kérdezte a Reuters. Utóbbiban Nagy-Britanniának immár közvetlen érintettsége is van, miután pénteken bejelentették, hogy egy kis katonai brit kontingens érkezett a határ lengyel oldalára, hogy „mérnöki támogatást” nyújtson a lengyel határvédelem számára.

Brit Typhoon vadászgép kísér egy orosz Tu-160-as stratégiai bombázót az Északi-tenger felett (Fotó: airlive.net)Brit Typhoon vadászgép kísér egy orosz Tu-160-as stratégiai bombázót az Északi-tenger felett (Fotó: airlive.net)

Szintén pénteken történt, hogy a brit légierő Typhoon vadászgépeit riasztották, hogy két, nukleáris bombákkal is felszerelhető Tu-160-as, az Északi-tenger felett repülő, és a brit légtér felé közeledő orosz bombázót közelről figyelve kísérjenek ki a brit légvédelem által szoros figyelem alatt álló területről. Ilyen incidensekre évente többször sor kerül, de amikor amúgy is tapintható a feszültség NATO-orosz viszonylatban, akkor nagyobb esélye van egy feltehetően egyik félnek sem érdekében álló eszkalációnak.

Szombaton Putyin orosz elnök nyilatkozott arról, hogy miközben Oroszországnak semmi köze nincs a belarusz-lengyel határválsághoz, a Fekete-tengeren zajló, korábban nem egyeztetett NATO-gyakorlatok viszont komoly kihívást jelentenek Oroszország biztonságára nézve.

„Úgy vélem, nagyon óvatosnak kell lennünk abban a tekintetben, hogy nem engedhetjük, politikánk bizonyos harcias elemei miatt egy olyan pozícióba kerüljünk, ahol az eszkaláció végzetes számítási hibához vezet” – mondta az ilyen helyzetek veszélyeire figyelmeztetve a brit vezérkari főnök.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy miközben a politikusok szeretnek erőt mutatva fellépni az ilyen feszült helyzetekben, egy rossz döntés, egy elsülő fegyver gyorsan vezethet fegyveres összetűzéshez, akkor pedig már minden további hibás helyzetfelmérés akár háborút is kirobbanthat.

Carter szerint egy ilyen forgatókönyv megvalósulására most nagyobb esély van, mint a hidegháború vége óta bármikor. Sőt arra is figyelmeztetett, hogy bizonyos szempontból most jóval nehezebb kezelni az ilyen helyzeteket, mint akkor, hiszen a kétpólusú világrendben a szereplőknek nagyjából világos céljai, motiváció voltak, és bejáratott diplomáciai eszközök és mechanizmusok léteztek az ilyen helyzetek deeszkalációjára. „Ilyen eszközök nélkül nagyobb a veszélye az elszámolásnak, és ez egy olyan valós kihívás, amivel szembe kell néznünk.”

A mostani multipoláris világrendben a különböző kormányok céljai és motivációi nehezebben meghatározhatók, folytatta Carter a fejtegetését.

„A velünk szemben álló autoriter rezsimek pedig minden eszközt felhasználnak, ami rendelkezésükre áll: migránsokat, a gázárakat, proxy-hadviselést vagy éppen kibertámadásokat.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel tényleg nyugdíjba vonult? Visszadobott egy állásajánlatot
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 17:47
Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát - közölte szerdán a volt német kancellár irodája.
Makro / Külgazdaság Ha megtanulunk együtt élni a járvánnyal, egész jó évünk lehet
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 16:58
Folytatódhat gazdaság helyreállítása, idén a bővülési ütem Európában meghaladhatja a 4 százalékot, Magyarországon akár 4,5 százalékot is - vélik a Raiffeisen bank elemzői.
Makro / Külgazdaság Ideges skandinávok - Putyin tervbe vette nukleáris erőinek megerősítését a térségben
Káncz Csaba | 2022. január 19. 15:26
Az orosz kutatási anyag szerint a további eszkaláció esetén a Kreml megerősíti stratégiai nukleáris erőit Kalinyingrádban és Belaruszban – a NATO határa mentén. A térségbeli feszültség tovább növekedett kedden a belarusz védelmi minisztérium bejelentése kapcsán, miszerint február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak az orosz és belarusz hadsereg részvételével. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kunetz Zsombor: megvan a negyedik oltás szakmai ajánlása, de nem sokra megyünk vele
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:23
Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi menedzser szúrta ki, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ mégis megemlíti a negyedik oltás szakmai ajánlását, de sokra nem mennek vele az orvosok.
Makro / Külgazdaság Újabb fertőző kór ütötte fel a fejét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:39
Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Makro / Külgazdaság Megint fontos szintre drágul a benzin
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:16
A benzinért 4, a gázolajért bruttó 3 forinttal kell többet fizetnie a benzinkutaknak péntektől, aminek következtében nem engedhetik meg maguknak, hogy a február 15-éig 480 forintos hatósági árak alá menjenek.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló