4p
Teherán és Ankara kardcsörtetéssel reagált az iraki kurdok népszavazására. Most viszont a hazai honvédelmi vezetésnek kellene megszólalnia, hiszen a levegőben lóg egy regionális katonai konfliktus kitörése, a magyar kontingens pedig pont ott állomásozik. Katonáink nincsenek kellően felkészítve a harcra, csupán könnyű fegyverzettel, őrzési feladatra indultak.
Török és iraki katonák gyakorlatoznak a határ mellett. EPA/SEDAT SUNA

Nemzetközi intelmek ellenére hétfőn megrendezték a függetlenségről szóló referendumot az iraki kurdok. Irán figyelmeztetésül lezárta az államhatárt, leállított minden repülőjáratot a régióba, valamint csapatokat mozgósított a határra.

A török miniszterelnök elítélte a népszavazást, egyben a török parlament meghosszabbította iraki hadműveleteinek mandátumát és még aznap újabb csapást mért a kurdisztáni területen lévő PKK állásokra. Emellett a török hadsereg megerősítette jelenlétét az iraki határon fekvő Habur átkelőhely térségében.

Első lépés a szankciók

A Bagdad és az iraki kurd főváros, Erbíl közötti feszültséget tovább szítja, hogy a népszavazást Kurdisztán parlamentjének határozata értelmében nem csak az autonóm régió hivatalos határain belül, hanem az olyan területeken is megtartották, amelyek a terrorizmus elleni háborúban elért kurd sikerek eredményeképpen gyakorlatilag a kurd hadsereg felügyelete alá került, lakossága vegyes, a kurdok mellett arabok és türkmének is lakják és Irak legnagyobb olajmezői találhatók itt. Mindenekelőtt Kirkukról és térségéről van szó, amelynek megszerzése létfontosságú a majdani független kurd állam gazdasági önállósága szempontjából, ám fölöttébb nagy csapás lenne az iraki gazdaságra nézve.

A környező, nagy számú kurd lakossággal rendelkező országokban, így Iránban és Törökországban attól tartanak, hogy az iraki kurdok függetlenedése az első lépés lehet az egységes kurd állam megalakulása felé, és saját területi integritásukért aggódnak. Peking és Moszkva pedig a precedens miatt aggódik, amit a kurdok egyoldalú kiválása okoz. Bagdad, Ankara és Teherán már bejelentette, amennyiben az iraki kurdok nem hajlandóak lemondani a függetlenségi törekvéseikről, abban az esetben szankciókat fognak bevezetni velük szemben.

Simicskónál pattog a labda

A népszavazás tehát lezajlott, az eredmény nem kétséges. Most viszont a hazai honvédelmi vezetésnek meg kellene szólalnia, hiszen a levegőben lóg egy regionális katonai konfliktus kitörése, a magyar kontingens pedig pont ott állomásozik.

Káncz Csaba

A Magyar Honvédség (MH) 2015. júniusától az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalíció részeként teljesít szolgálatot Irakban.  Az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens a nemzetközi kiképzők tevékenységét biztosítja, és az iraki kurd harcosok, a pesmergák kiképzését végzi.

A nemzetközi koalíciós műveletek elősegítése érdekében, az Országgyűlés 2017. június 13-ai döntésével pedig magyar katonák Irak egész területén teljesíthetnek szolgálatot, részt vehetnek partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási, őrző-védő, csapatkísérő feladatokban, valamint törzs- és biztosító beosztásokat is elláthatnak. A kontingens törzse Erbílben állomásozik.

A parlament döntése nyáron ráadásul 200 főre növelte (váltási időszakban 400) az Irakban állomásozó magyar katonai egység létszámát. Simicskó István honvédelmi miniszter viszont a mai napig nem volt hajlandó a parlamenti ellenzéknek bemutatni azt hivatalos felkérő levelet Washingtonból, amely a magyar kontingens létszámának növelését kérte volna.

Könnyű fegyverzettel az első vonalban

Pedig legfőbb ideje lenne ezt is tisztázni, hiszen a magyar kontingens katonái nincsenek kellően felkészítve a harcra, csupán könnyű fegyverzettel, őrzési feladatra indultak. Alárendeltségben működnek, önálló erőt nem képviselnek, még a parancsnokuk is beosztott. Ha a körzetüket és / vagy körleteiket támadás éri, minden szempontból erősítésre szorulnak - inkább előbb, mint utóbb.

Mivel őrzés-védelmi feladatot látnak el, értelemszerűen a támadások első vonalába esnek adott esetben. Ennek újra az lehet a kimenetele, mint Afganisztánban, hogy külföldi erőknek kell megvédeni katonáinkat. Ha pedig az nem sikerül, akkor túszul eshetnek. Ha már nem tekinthetők máris azoknak, legalábbis egyelőre politikai értelemben.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
Makro / Külgazdaság Valóban lassul az élelmiszerek drágulása, de mennyi ebben a kormány szerepe?
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 09:57
Az elmúlt hónapokban mért lassuló infláció sikerét Nagy Márton gazdasági miniszter rendre a kormány tevékenységének tudja be, miközben a szakértők szerint más a helyzet.
Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG