5p

Nagy várakozás előzte meg a kínai kormány gazdaságösztönző csomagját, amelynek bejelentése előtt elszálltak a tőzsdei jegyzések a kínai tőzsdén. Ezt követően lejtmenet következett, ami a csalódás legbiztosabb jele.

A pekingi kormány új gazdaságösztönző intézkedéseket vezetett be, ám a közgazdászok szkeptikusan látják ennek hatásait. A lépések - amelyek bejelentését nagy várakozások előzték meg, konkrétan irdatlan pénzesőt is valószínűsítettek - adhatnak némi hátszelet a halványan muzsikáló gazdaságnak, de ha a kínai vezetés továbbra sem nyúl bele a strukturális problémákba és nem pumpálja fel a belső fogyasztást, akkor nem várható tartós javulás. Ezt jelezte az a tüske a tőzsdei árfolyamok grafikonján, amelynek felszálló ágát a csomag bejelentését megelőző várakozások rajzolták meg, a leszállót pedig az intézkedések bejelentése utáni hangulatváltozás.

A csalódás egyik oka, hogy az ösztönző lépések csak az aktuális ingatlanpaci helyzetre adtak választ a jelzáloghitelek kamatainak csökkentésével. A Goldman Sachs bankház becslése szerint ez a lépés 50 millió kínai háztartásnak évi 21 milliárd dollárnyi segítséget adhat.

Árfolyamok és grafikonok

A bizonytalan gazdasági helyzetben azonban az érintettek ezt az adományt vagy a hiteleik csökkentésére, vagy a megtakarításaik növelésére fogják fordítani ahelyett, hogy elköltenék (csakúgy, mint tettek a magyarok az idei évben - a szerk.). A jelzáloghitelek mérséklése nem elég ahhoz, hogy a befektetők bizalma visszatérjen az ingatlanpiac iránt.

A lelkekbe ették magukat a gazdasági gondok

Ez a bizalom ugyanis messze elszállt. Míg Kína GDP-jének 30 százaléka jött az ingatlanszektorból 2018-ban, 2024-re ez az arány ennek a felére csökkent. Hetven kínai város adatai szerint a lakásárak 5,3 százalékkal csökkentek augusztusban év/éves összehasonlításban.

Több kellene?
Több kellene?
Fotó: Dapo

Hatvanmillió eladatlan lakás vár gazdára. A kormány az önkormányzatoknak adott támogatást, hogy vásárolják fel ezeket, ám még az olcsó finanszírozással sem működik az, hogy ezt követően a lakásokat olcsón kiadják az embereknek. A bérleti díjakból nem lehet visszafizetni a lakások felvásárlására fordított pénzt.

Ráadásul az ingatlanpiac mellé felsorakoznak a gazdaság egyéb bajai. Elsőként a magas, augusztusban majdnem 19 százalékos munkanélküliségi ráta a fiatalok körében. Másodikként a gyenge fogyasztói kiadások, ami mögött a jövővel kapcsolatos halvány bizakodás húzódik meg. Kína elhúzódó problémája a számos gazdasági szektort sújtó kapacitásfelesleg. Ez abból fakad, hogy az exportvezérelt gazdasági modell erősen befektetés- és hitelfüggő. Napelemekből kétszer annyit termelnek a kínai gyárak, mint amennyire kereslet van a világpiacon. Az elektromos autók és akkumulátoraik terén is hasonló a helyzet.

A kínai gazdasági modellel van a baj

A túltermelés miatt visszaeső jövedelmek hatalmas adóssághegyet hagynak maguk után, ami megkérdőjelezi a kínai gazdaság hosszú távú stabilitását. A helyhatóságok versenyeznek abban, hogy melyikük területén épül több gyár, ami alacsony vagy negatív profitrátával folytatott termelést eredményez. Ez megint csak adósságtörlesztési gondokat okoz.

A kínai gazdaságfejlesztési modell, ami a befektetésekre és az exportra alapozódott, a belső fogyasztás helyett, féloldalas, fenntarthatatlan helyzetet eredményezett. A növelésére tett erőfeszítések ellenére a fogyasztás messze elmarad a országokra jellemző szinttől. Emögött az alacsony bérek, a gyenge szociális háló és a jövedelemegyenlőtlenségek állnak.

Az exportcentrikusság miatt Kína kitett a világpiaci kereslet ingadozásának és a vásárló országok protekcionista lépéseinek. Nem csupán az USA, hanem például Brazília, Kanada, Indonézia, Mexikó, Dél-Afrika, Törökország sem kér a saját iparát elsorvasztó túlzott kínai importból.

Hszi Csin-ping államfő vágyálma, hogy a nagy magánkézben lévő cégek megfejésével csökkentsék a társadalmi különbséget, rontotta az üzleti környezetet Kínában.

A jövőre sötét árnyékot vet a társdalom elöregedése

A Forbes szakírói szerint az országot irányító kommunista pártnak választania kell. Ha a stabilitásra és a társadalom feletti kontrollra szavaz, ellenállva a szükséges reformoknak, akkor társadalmi rendszere megmerevedése és fokozatos lepusztulása árán megőrizheti a hatalmát. Ugyanakkor kockáztatja a társadalom és a gazdaság jövőjét.

A most bejelentett gazdaságösztönző csomag semmit sem mond a társadalom elöregedéséről. A jelenlegi előrejelzések szerint Kína 1,3-1,4 milliárdos népessége 100 millióval csökkenhet 2050-re, majd az évszázad végére 800 vagy akár 500 millióra eshet vissza. Nem túlzás előrejelezni, mit jelent ez az ország munkaképes korú lakosságára vonatkozóan. 

Összességében az intézkedések átmeneti enyhülést hozhatnak egyes gazdasági ágazatokban, de nem reagálnak a kapacitásfeleslegre, a féloldalas gazdasági modellre, a helyhatóságok eladósodására, a vállalkozási hajlandóság gyengülésére és a népesség elöregedésére. Enélkül azonban aligha kerülheti el az ország gazdaságának lemorzsolódását.

(Források: Forbes, CNN

A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Garantiqa.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Elképesztő, hogy mennyivel nőtt a lakások átlagára
Privátbankár.hu | 2024. október 11. 12:25
Országos átlagban már 43 millió forinthoz közelít az otthonteremtésre fordított összeg, amennyiben egy élhető, megközelítőleg 57 négyzetméteres lakás vásárlását tervezi a vevő - tudatta a Duna House pénteken az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság A Magyarságkutató Intézet ismét túlfutott a büdzsén
Privátbankár.hu | 2024. október 11. 11:48
A tavalyi zárszámadásból az derül ki, hogy a Magyarságkutató Intézet 2022-höz hasonlóan, 2023-ban szintén közel 400 millió forinttal költött többet a tervezettnél. És azt is megtudtuk, hogy mindeközben szerepet kapott az új Nemzeti Alaptantervben, amely már tartalmazza az intézet történelmi és magyar nyelvi kutatásainak legújabb eredményeit.
Makro / Külgazdaság Megint átléphet egy határt a benzinár
Privátbankár.hu | 2024. október 11. 09:57
Tovább emelkednek az üzemanyag árak szombattól.
Makro / Külgazdaság Kiderült, Rogán Antal a tervezettnél mennyivel többet költött propagandára
Privátbankár.hu | 2024. október 11. 09:16
Propagandára 18,1 milliárd forinttal, kiemelt nemzetközi sporteseményekre és egyéb kiemelt állami rendezvények lebonyolítására 35,5 milliárd forinttal többet költött a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, mint amennyit a költségvetésben eredetileg terveztek.
Makro / Külgazdaság Átadták a 2024-es Fenntartható jövőért díjakat
Privátbankár.hu | 2024. október 11. 08:31
Elismerték az év legkiemelkedőbb fenntartható vállalati és vezetői teljesítményeit.
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést tett két energiamulti, a magyarokat is érintheti
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 11:52
Közösen telepít e-kamion töltőállomásokat a Siemens és az OMV.
Makro / Külgazdaság Fontos fejlemény történt a Monsanto-perekben
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 10:49
A Washingtoni Legfelsőbb Bíróság befogadta az egyik bírósági ügy felülvizsgálatát.
Makro / Külgazdaság Örülhet Nagy Márton, meglepően jó hírt közölt az állam hivatala
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 08:30
Szeptemberben 3 százalék lett az éves infláció. Ennél alacsonyabb értékre közel 4 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Hogy áll a Corvinus Egyetemről kirúgott tanár ügye? Ezt is megtudhatja ma délután a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. október 9. 10:40
A ma már az ELTE-n oktató, közgazdász végzettségű Ádám Zoltánnal 15 óra 30 perctől beszélgetünk, egy ingyenes regisztráció után élőben követheti és még kérdezhet is a vendégtől. 
Makro / Külgazdaság Kínának nem ízlik a francia brandy
Privátbankár.hu | 2024. október 8. 14:31
Kína ideiglenes dömpingellenes intézkedéseket vezetett be kedden az EU-ból származó brandy importra, ami a francia márkákat, köztük a Hennessyt és a Remy Martint is sújtotta, néhány nappal azután, hogy az EU megszavazta a kínai gyártású elektromos járművek magasabb vámját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG