BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. február 4. 13:05

Bár az EU az illegális migráció megállításáról is tárgyal az arab országokkal Brüsszelben, a magyar kormány megvétózta a közös uniós álláspontot. Nem fogadja ugyanis el, hogy az hivatkozik az ENSZ migrációs csomagjára és a nemzetközi migrációs jogra. A magyar kabinet most egyedül maradt az álláspontjával. Az Orbán-kormányt a luxemburgi külügyminiszter is élesen kritizálta, a német uniós nagykövet pedig kilátásba helyezte az uniós források megnyirbálását.

Adel al-Jubeir szaúdi és Khalid bin Ahmed Al Khalifa bahreini külügyminiszter a mai brüsszeli találkozón. EPA/OLIVIER HOSLET

Ma tartják Brüsszelben az EU és az Arab Liga államainak külügyminiszteri szintű találkozóját, amelyen a február végi egyiptomi csúcstalálkozót készítik elő. A hivatalos program szerint a napirendi pontok között szerepel a terrorizmus, a klímaváltozás, a migráció és az emberi jogok helyzete.

Brüsszel is megállítaná az illegális migrációt...

A találkozó célja, hogy elmélyítsék az európai-arab partnerséget, békét és stabilitását teremtsenek, garantálják a biztonságot, segítsék a gazdaságot, valamint a szociális és technológiai fejlődést, és tovább erősítsék a többoldalú kapcsolatokat és a törvényes rendet – olvasható az előzetes programban.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a mai megnyitón nagyrészt arról beszélt, hogy támogatják a térségbeli konfliktusok (izraeli-palesztin szembenállás, Szíria, Jemen, Líbia) mielőbbi megoldását.

Német sajtóhírek szerint Brüsszel azt is reméli a találkozótól, hogy sikerül megállítani az illegális migrációt a Földközi-tengeren az eddiginél szorosabb politikai és gazdasági együttműködés segítségével – azaz ebben a tekintetben ugyanaz a célja, mint az Orbán-kormánynak.

... Budapest mégis vétózott

A magyar kabinet ennek ellenére megtorpedózta az EU közös álláspontját.

„Pénteken egy diplomáciai ámokfutás szemtanúi voltunk. (...) A magyar kormány a messzemenő kompromisszumos javaslatokat is elvetette ideológiai okok miatt, és ezzel a hozzáállásával izolálta magát uniós körökben”

- idézett a német DPA hírügynökség egy uniós diplomatát. Az Orbán-kormány vétóját egy másik diplomata is megerősítette.

Miért mondott nemet a kormány?

A magyar kabinet azért utasította el a közös uniós álláspontot, mert az hivatkozott az ENSZ migrációs csomagjára és a nemzetközi migrációs jogra.

Magyarország zéró toleranciát hirdetett a migrációval szemben, és egyetlen olyan dokumentumot sem támogat - sem az Európai Unióban, sem az ENSZ-ben -, amelyben hivatkoznak rá, válaszolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a diplomaták vádjaira.

A konfliktus hátterében végeredményben az áll, hogy míg az EU és az ENSZ migrációs paktuma elfogadja a migráció tényét, és bizonyos keretek között lehetőséget teremtene a legális migrációra, a magyar kormány a legális migrációt is teljesen elutasítja. Mostani vétójával ugyanakkor az EU illegális bevándorlás elleni fellépését is megnehezíti.

„A magyar kormány által követelt, illegális migráció elleni küzdelem az arab államok nélkül nem megy”

- mondta egy diplomáciai forrás.

Luxemburg és Németország is bepöccent

A magyar kormány álláspontját a luxemburgi külügyminiszter is kritizálta.

„Magyarország úgy állítja be magát, mintha a Nyugat előharcosa lenne az iszlámmal szemben. Szögesdrótot húz fel, tabut csinál a menekültek létezéséből, és nulla szolidaritást mutat az EU-n belül. (...) Orbán ebben a szerepben tetszeleg”

- mondta Jean Asselborn a Tagesspiegelnek arra utalva, hogy a magyar kormány még a  menekültstátuszt kapott migránsok EU-n belüli szétosztását és befogadását is elutasítja.

A 444 szerint a német kormány uniós nagykövete pedig megfenyegette a magyart, hogy emlékezni fog erre az alkalomra, amikor a 2020-as évek EU-s támogatásait osztják majd szét.

Egyedül maradt a kormány

Az ENSZ migrációs csomagját, amely egyébként jogilag nem kötelező érvényű, tavaly decemberben Magyarország mellett két másik uniós tagország (Csehország, Lengyelország), valamint az Egyesült Államok és Izrael is elutasította. (További hat uniós állam tartózkodott vagy nem szavazott.)

A mostani vétóval azonban Magyarország sajtóhírek szerint egyedül maradt – ezt egyébként Szíjjártó Péter sem cáfolta érdemben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a koronavírusos halálesetek száma Moszkvában
Wéber Balázs | 2020. május 29. 08:58
Az orosz fővárosban több mint kétszer annyian haltak meg koronavírus miatt áprilisban, mint eddig gondolták. A járvány lakosságszámra vetített halálozási rátája Belgiumban a legmagasabb a világon.
Makro / Külgazdaság A koronavírusról indít nemzeti konzultációt a kormány
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 08:16
Mivel a miniszterelnök szerint most egy csendesebb időszak következik, ezért alkalmas az idő egy nemzeti konzultáció lebonyolítására. 
Makro / Külgazdaság Válságálló lehet a régiónk
MTI | 2020. május 28. 22:51
Közép-Európa EU-gazdaságai sem tudják elkerülni az idén a koronavírus-járvány okozta mély recessziót, de a térségi gazdaságok zöme gyorsan talpraáll a Moody's Investors Service értékelése szerint.
Makro / Külgazdaság USA: megroppanó költségvetés, egekbe törő gyilkossági mutatók
Káncz Csaba | 2020. május 28. 19:07
A múlt hónapban egyes amerikai szövetségi államokban 25 százalékkal csökkentek a költségvetési bevételek. Eközben az ország harmadik legnagyobb városa gyors ütemben halad azon az úton, amelyen már a bűnözés poklára jutott Detroit és Baltimore végigment. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Komoly csomaggal készül az Európai Bizottság
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 28. 16:54
Az Európai Bizottság bemutatta a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági helyreállítást és az ellenállóképesség erősítését segítő pénzügyi eszközét sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Itt a top 10-es lista: ezeket az országokat sújtja legjobban a koronavírus
Wéber Balázs | 2020. május 28. 16:46
Belgiumban a legmagasabb az egymillió lakosra jutó koronavírusos áldozatok száma a világon. A top 10-be Európán kívülről csupán az Egyesült Államok fért be. Ott van a listán a különutas Svédország is, ahol ugyanakkor még karantén nélkül is kisebb a halálozási ráta, mint a szigorú karantént bevezető legfertőzöttebb európai országokban.
hírlevél