3p

A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.

A lapunkhoz hasonlóan szintén a Klasszis Média Lapcsaládhoz tartozó Mfor üzemanyagár-figyelője szerint csak a piaci folyamatokat figyelembe véve a jövő héten nem várható érdemi változás. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy a kormányzati nyomás miatt kisebb, 5-8 forintos árcsökkentés jön majd.

A Mol képviselőjét is a szőnyeg szélére állította a miniszter
A Mol képviselőjét is a szőnyeg szélére állította a miniszter
Fotó: depositphotos

A portál emlékeztet, hogy a hét közepén Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter behívatta a hivatalába a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ), köztük a Mol képviselőit a belföldi piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt. Nagy Márton ismételt színre lépése némileg meglepő volt, hiszen a héten a benzin esetében minimális árcsökkenés volt, 4 forinttal ment le ennek az üzemanyagnak az ára, miközben a gázolaj esetében egy forintos emelést láthattunk - írta a lap.

Ám a szerény változások sem segítettek abban, hogy az uniós rangsorban a magyar árak relatív érdemben javuljanak. A friss uniós adatok alapján 10 olyan ország is van, ahol a magyarországinál olcsóbb benzinárakkal találkozhatunk. Sorozatunk számos korábbi részében hangsúlyoztuk már, hogy ez azért is döbbenetes, mert Bulgária után a magyarok életszínvonala a legalacsonyabb az Európai Unióban. Ha a régiós rangsort vizsgáljuk, akkor is hasonló kijelentéseket tehetünk, hiszen a magyarországi áraknak a bolgár és a román szint körül kellene lenniük, ehelyett az osztrák árak köszönnek vissza.

Az újság összehasonlította a gázolaj árát is, kijött, hogy az uniós összevetés még szomorúbb képet mutat. Amíg a benzinnél legalább az alsó harmad közelében voltunk, a dízel esetében viszont 16 olyan ország is van, ahol olcsóbban lehet tankolni, mint nálunk. Ha a régiós rangsort nézzük, ott is hasonlóan elkeserítő képet láthatunk, hiszen az összes volt szocialista országban olcsóbb ez a fajta üzemanyag, mint nálunk. Csupán az osztrák kutaknál kell egy liter gázolajért többet fizetni.

A fentiek alapján - a lap szerint - mondhatnánk, hogy Nagy Márton kritikája akár jogos is lehetne, hiszen a régiós átlagnál mintegy 7-9 százalékkal drágább mind a két üzemanyagfajta. Csakhogy ebben a kormány keze vastagon benne van, hiszen az áfa mértéke eleve nálunk a legmagasabb az egész Unióban. Ráadásul ezen felül több „extraadó” is terheli az üzemanyagokat vagy a forgalmazókat, ami a szakértők szerint további 20-25 forintos pluszt jelent. Ugyanakkor ezekre a bevételekre az ezer sebből vérző költségvetésnek szüksége van, így a kormány mozgástere meglehetősen korlátozott. Leginkább arra szorítkozhat, hogy kommunikációval megpróbálja eltolni magától az üzemanyagok magas ára miatti felelősséget. Ennél határozottabb beavatkozás, vagyis egy esetleges árszabályozás megint hiánnyal fenyegetne, ami politikailag akár nagyobb gondot is okozhat, mint amekkora nyereséget jelentene, ha 20-30 forintos árcsökkentést kikényszerítenének - érvelt a portál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyar Péter mintha tanult volna Márki-Zay Péter hibáiból – véli Somogyi Zoltán
Csabai Károly | 2024. május 26. 18:26
A Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Klub május 23-ai adásában beszélt arról, hogy mi a különbség Magyar Péter és a két éve ugyanígy exfideszesként Orbán Viktort legyőzni próbáló Márki-Zay Péter között. Emellett még szóba került az is, miért van a szokásosnál nagyobb eltérés most a közvélemény-kutatások között, hogyan működik majd az önkormányzati kettős rendszer, amit az idézhet elő, ha a június 9-ei választásokat nem a jelenlegi polgármester nyeri meg, így az ő ötéves mandátuma lejártáig, azaz októberig még a helyén marad, illetve, hogy Budapesten mire lehet számítani?
Makro / Külgazdaság Meglepő hírt kapott Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 17:10
Meglepetésre nemhogy nem csökkent, de még nőtt is a tartós javak megrendelésének száma.
Makro / Külgazdaság Az izraeli gazdaság visszakapaszkodott, de mi lesz, ha folytatódik a háború?
Bózsó Péter | 2024. május 24. 15:02
Az izraeli gazdaság visszapattant az első negyedévben, de a háború elhúzódásának esetén fennmaradhatnak a problémák, és a török kereskedelmi bojkott példája is tovább terjedhet.
Makro / Külgazdaság MBH Bank: lelassult a munkaerőpiac feszességének oldódása
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 13:39
A hazai nagybank elemezte a péntek reggeli foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyi munkanélküli van Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:31
A foglalkoztatottak létszáma 41 ezerrel nőtt, de emelkedett a munkanélküliek száma is 27 ezer fővel.        
Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG