8p

2023-nak az infláció letörésének évének, 2024-nek pedig a növekedés helyreállításának évének kell lennie – mondta Nagy Márton. Szerinte a fogyasztás helyreállítása mindkettőt segítheti – ez elengedhetetlen, enélkül nincs kilábalás. Három csapdahelyzet állt elő a magyar gazdaság előtt, ebből kettőn szerinte túl vagyunk. A jelentős infláció a gazdaságunk struktúrájából ered, ennek ellenére nem tartja azt hibásnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Az üzemanyagárakat nagyon szorosan követi a kormány - ha kell, beavatkoznak.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter péntek délután a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett 61. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén tartott előadást Csapdák elkerülése, gazdasági növekedés és a reálbér-emelkedés helyreállítása címmel.

A miniszter szerint a háború és az elhibázott szankciók három csapdahelyzetet okoztak: az energiacsapdát, az infláció okozta kamatcsapdát (amelyeket szerinte már sikerült kezelni) és fogyasztás-visszafogási csapdát (amelynek kezelése még a jövő zenéje). Ez utóbbiról azt mondta: senki sem gondolta volna, hogy ilyen mértékben esik vissza a fogyasztás – ami egy lefelé tartó spirált indított el a gazdaságban.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a 61. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén. Fotó: Magyar Közgazdasági Társaság Youtube-csatorna
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a 61. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén. Fotó: Magyar Közgazdasági Társaság Youtube-csatorna

1. Energiacsapda

Az energiacsapda 2022 júliusa és szeptembere között alakult ki, ekkor emelkedtek csúcsra az áram- és gázárak a piacokon. Ezek azóta konszolidálódtak, de még mindig magasak a 2021 előtti szintekhez képest. A válság előtt Magyarország energiakitettsége volt a legnagyobb az EU-n belül; az, hogy az ország által az energiaimportért kifizetett pénzek súlyos eurómilliárdokkal megugrottak, Nagy Márton szerint tragédia.

„Nem tudtuk kivédekezni – ez a gazdaság struktúrájából ered”

– mondta a miniszter. Egyetlen év alatt 10 milliárd euró tűnt így el a magyar gazdaságból. A helyzeten zöld energiával, megújuló energiával, hatékonyságnöveléssel javítunk majd, de közben épül fel egy olyan energiaintenzív iparág, ami növelheti a kitettséget.

Az energiaárak elszállása a rezsivédelem miatt a külkereskedelmi mérlegen kívül a költségvetésre is jelentős nyomást helyez – mondta a miniszter. A rezsivédelem finanszírozására jelentős extraprofit-adót is beszedett a kormány – ebben világelső volt Magyarország, mostanra több ország is ehhez az eszközhöz nyúlt. 2024-től kezdődik meg az extraprofitadók kivezetése, a bankok, gyógyszercégek és az energiaszektor ilyen terhei közel feleződni fognak.

2023-ban a legmagasabbak a költségvetés rezsivédelmi terhei, 2024-ben ezek jelentősen csökkennek, 2025-ben lesz a nagy enyhülés – prognosztizálta. Az energiacsapdából való kikerülést számos eszköz segítségével sikerült elérni. A probléma az, hogy közben az infláció miatt megemelkedett kamatkiadások felzabálják ezt a költségvetési mozgásteret.

Az infláció kialakulásának felelősét nem kell keresni Nagy Márton szerint – nem felelős érte senki. Ki kellett alakuljon, nem lehetett elkerülni, ez egyszerűen a struktúrából ered – és abból, hogy önálló valutánk van, aminek árfolyama mozog. Az energiakitettségünk miatt növekedésnek indultak az árak, az  ikerdeficit miatt leértékelődött a forint, és erre rakódott még rá az ár-profit spirál, a vállalatok által gerjesztett folyamatok. Ezt nem lehetett kivédeni, ezt el kellett szenvedni – ismételte meg Nagy Márton.

Ennek ellenére Nagy Márton szerint nem hiba, hogy ilyen a gazdaságunk struktúrája – lehet finomhangolni, de egy ilyen válságnak ez az ára.

Az infláció elleni harc a jegybank és a pénzügyminisztérium közös harca. A miniszter szerint az egy számjegyű infláció a korábban várt helyett már csak novemberre, decemberre várható – ez az üzemanyagárak miatt következett be. A kormány nagy figyelmet szentel az üzemanyagáraknak, ha valamelyik tényező szerepe az árak alakulásában nagyon magas, akkor be fognak avatkozni.

Laptársunk, az Mfor heti rendszerességgel elkészíti Mfor Üzemanyagár-figyelőjét, ebben az uniós tagállamok üzemanyagárait hasonlítja össze a hazai árszínvonal alakulásával. A cikksorozatot itt olvashatja. 

2. Kamatcsapda

A lakossági és a vállalati szegmens 2008 óta nem látott magasságú hitelkamatokkal szembesül. Ilyen kamatok mellett

„nincs az a hülye, aki felvegyen hitelt, és nincs az a hülye, aki hitelt adjon”,

mert nem lehet kitermelni – fogalmazott Nagy Márton. Befagyott a hitelpiac; ha látszik is emelkedés valamelyik szegmensben, reálértelemben nézve, inflációval korrigálva már negatív a kép – hitelszűke van, éppen úgy, mint 2009-ben. A kormány a Baross Gábor programmal avatkozott be, ezzel a vállalati hitelezés komoly mélypontról húzható vissza a miniszter szerint. A kormány a támogatásokkal, kamatstopokkal beavatkozott, ezt a kamatcsapdát így sikerült elkerülni.

Van egy másik kamatcsapda is: ez az állam finanszírozását érinti, az államháztartás kamatkiadása jelentős terheket helyez a költségvetésre. Emiatt erősíteni kell az önfinanszírozást – ez megbicsaklott, újra növekedni kezdett a külföldiek részaránya az állampapírvásárlásban. Ezért avatkoztak be nagyon erősen a piacba: a banki extraprofitadó csökkenthető, ha a pénzintézetek növelik az államkötvény-állományukat; a befektetési alapokat is elkezdték tolni az államkötvények irányába; a lakosság számára kiterjesztették a szochó-fizetési kötelezettséget más megtakarításokra, hogy így tereljék az állampapírok felé a megtakarításokat. A banki tájékoztató levelet, amely arról szól majd, mennyit nyerhettek volna az ügyfelek az állampapír-befektetéseken (októberben küldik majd ki), a miniszter a pénzügyi edukáció kategóriájába sorolta.

A rövid hozamok ettől nagy mértékben csökkentek, június és július között pedig 884 milliárd forint áramlott a magyar állampapírokba. Lehet, hogy magas a kamatkiadás, de ennek több minta felét „haza” fizetjük, nem a külföldieknek – ezt még akár fiskális impulzusnak is lehet nevezni Nagy Márton szerint.

3. A fogyasztás-visszafogási csapda

A válság nem okoz munkanélküliséget, a jövedelmek nem ezért csökkennek – az infláció zabálja fel. Ekkora reálbér-csökkenés 2009-2010 tájban volt; az elsődleges kérdés a reálbérek helyreállítása - és a fogyasztás helyreállítása. Az emberek ellenkező esetben olyan óvatossá válnak, hogy hiába emelkedik a bérük, nem fogják növelni a fogyasztásukat. A bérek emelkedésnek indulnak, a novemberi nyugdíjkompenzáció a miniszter szerint a fogyasztásra fog menni, ahogy a januártól várható minimálbér-emelés is.

A fogyasztás mindennek az alapja

– mondta Nagy Márton. Idén 0 százalék körüli növekedésre számít a miniszter, jövőre 4 százalék körülire. A gazdaság kettészakadt: vannak a nagy, exportáló külföldi cégek, akik nem éreznek semmit a visszaesésből, még beruházásra is jut forrásuk és nagy béremeléseket is tudnak adni. A belgazdaság viszont bajban van: esnek a reálbérek, a fogyasztás, a kisker-forgalom, az ipar belföldi értékesítése, és a feldolgozóipar nélküli beruházási összeg. Se fogyasztás, se termelés, se beruházás – ettől béremelkedés se lesz, a fogyasztás tovább esik, a szektor beszorul a lefelé tartó spirálba.

Ebből a helyzetből azért a fogyasztás a kiút, mert a magyar költségvetés speciális: fogyasztásalapú adókra épül, nem pedig jövedelemalapú adókra.

Nem lehet a költségvetést helyreállítani a fogyasztás helyreállítása nélkül. A nyugdíjkompenzáció és a minimálbéremelés lesz a kulcs ebben a helyzetben.

Az, hogy az alapkamat lassabb tempóban csökken, mint az infláció, a világ egyik legmagasabb reálkamatát eredményezi majd – ez akadályozza a fogyasztás helyreállítását az „óvatossági motívum” miatt. Meg kell találni a növekedést és a fogyasztást támogató pályát, mert a lakosság nem bír el még egy ilyen évet – mondta Nagy Márton.


A kétnapos konferencia csütörtöki nyitó plenárisán – mely helyenként elég parázs hangulatúra sikeredett, Varga Mihály pénzügyminiszter, Matolcsy György jegybankelnök és Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök, állandó szerzőnk vett részt rajta, és laptársunk, az Mfor.hu itt tudósított róla – egyébként több alkalommal is elhangzott Nagy Márton miniszter neve vagy épp gazdaságfejlesztési miniszteri pozíciója, mint egy-egy megszólalás címzettje.

Például abban a vonatkozásban, hogy szerencsés-e a magyar gazdaság szerkezetét olyan irányba alakítani, hogy az egyébként is meglévő jelentős energiaigény és enerigaimport-függőség tovább fokozódjon - Bod Péter Ákos úgy vélekedett, hogy hiba a gazdasági szerkezetet merevíteni további költséges, energiaigényes fejlesztésekkel. Egy kérdésben pedig Nagy Mártonnak azt a korábbi véleményét idézték fel, miszerint indokolt lehet felülvizsgálni, megemelni a magyar inflációs célt – ennek azonban a jegybankelnök szerint nincs realitása, a pénzügyminiszter szerint nem is tartozik a kormány hatáskörébe a kérdés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Amnesty International: Erkölcsileg védhetetlen az Egyesült Államok döntése
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:15
Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.
Makro / Külgazdaság Ítélkezett a Standard & Poor’s
Rácz Gergő | 2023. december 8. 22:26
Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.
Makro / Külgazdaság Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 19:24
Svéd repülőgépek érkezhetnek jövőre az ukránokhoz.
Makro / Külgazdaság "Tapasztalatot lehet szerezni és ez többet ér, mint egy helyezés" - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2023. december 8. 19:09
Befejeződött a Klasszis Média Lapcsoport immár hetedik alkalommal, ezúttal technikumoknak és szakképző iskoláknak megrendezett diákversenye, a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! A rekordszámú, közel 4800 középiskolást megmozgatott megmérettetésben elindult csaknem 1200 csapat között a  Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum gárdája, a Kadás visszatérők lett az első. A Hét videója ezúttal a budapesti országos döntőről készült.
Makro / Külgazdaság Észtország is rekordösszegre emeli védelmi kiadásait
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:49
Észtország bruttó hazai termékének (GDP) 3,2 százalékára emeli védelmi kiadásait jövőre - derült ki a balti állam pénteken elfogadott költségvetéséből.
Makro / Külgazdaság Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt ad a palesztinoknak
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:37
A közel-keleti humanitárius helyzet romlása miatt az Európai Bizottság még ez évben 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére, amely a Gázai övezetben és Ciszjordániában működő humanitárius szervezetek munkáját fogja segíteni - jelentette be pénteken a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Csaknem négymilliárd euró hitelt vesz fel Magyarország
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:46
Ez is része az elfogadott támogatásnak. Az uniós tanács jóvá hagyta 13 tagállam helyreállítási tervét.
Makro / Külgazdaság Odavágott Ficónak a szlovák államfő
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:06
A különleges ügyészség tervezett megszüntetése miatt.
Makro / Külgazdaság Sár, vér, robbanó drónok... és biciklik - nézze meg egyben az elmúlt napok legérdekesebb és legborzalmasabb háborús videóit
Litván Dániel | 2023. december 8. 14:55
Folyamatosan születnek a felvételek az ukrajnai frontokon és a frontoktól távolabb is, kiválogattuk az elmúlt napok leginkább figyelemreméltó képsorait közülük.
Makro / Külgazdaság Itt a PM hurrájelentése, jön az uniós pénz egy része
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 14:35
Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől – jelentette be Varga Mihály az ECOFIN ülés után Brüsszelben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG