<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Japán csatlakozott a Kínával szembeni amerikai chip-korlátozásokhoz. Az ország a növekvő geopolitikai feszültségeket a gazdasági érdekeivel próbálja egyensúlyba hozni. Káncz Csaba jegyzete.

Japán decemberben nyilvánosságra hozta új nemzetbiztonsági és védelmi stratégiáját. Ezek illeszkednek az utóbbi évek tendenciájához, amely során az ország fokozatosan feladja a második világháború utáni pacifizmusát. Tokió azt tervezi, hogy a GDP 2 százalékára növeli a védelmi kiadásokat - a NATO-elvárás szinjére - , amivel a világ harmadik legnagyobb védelmi költségvetése lenne.

A friss jelentések szerint Tokió mintegy 400-500 amerikai gyártású Tomahawk rakéta beszerzésével folytatja katonaságának megerősítését. Ez megnövelné Japán nagy hatótávolságú csapásmérő képességét, és egyben törést jelentene a támadófegyverek elkerülésének hagyományával.

A technológiai küzdelem

Eközben mérföldkőhöz érkezett az USA a félvezetők exportkorlátozásában: a japán és a nemzetközi sajtó egybehangzó jelentése szerint Japán és Hollandia be akarja tartani a korlátozásokat. Ez megnehezítené Kína számára a modern gépekhez való hozzáférést, és ezáltal a chipipar modernizálását. Márpedig a holland ASML és a japán Tokyo Electron ezen a területen a világ vezető beszállítói közé tartozik az amerikai Applied Materials gyártó után.

Az ASML uralja a legkisebb, legfejlettebb chipek extrém ultraibolya fényű litográfiával történő gyártására szolgáló berendezések piacát. A Tokyo Electron monopolizálja a bevonatolók/fejlesztők piacát, amelyek szintén ASML-t igényelnek a rendszereikben.

2021-ben a két vállalat megállapodott abban, hogy együtt fejlesztenek ki új készülékgenerációkat. Az ezekre a rendszerekre vonatkozó exportkorlátozások tehát komoly hátráltatnák Kína azon törekvéseit, hogy függetlenné váljanak az importtól saját chipipar kiépítésével.

USA mellett Kína ellen. Fotó: Depositphotos
USA mellett Kína ellen. Fotó: Depositphotos

Az USA mellett és Kína ellen

Hosszú habozás után Japán és Hollandia hajlandónak tűnik gazdasági áldozatokat hozni a szövetségesek stratégiája érdekében. E mögött nemcsak a gyártók amerikai szabadalmaktól való függése - amit Washington nyomásgyakorlási eszközként használ -, hanem geostratégiai okok is állnak.

Különösen Japán függ az USA-val fenntartott jó kapcsolatoktól, mivel a globális nagyhatalom a kelet-ázsiai császárság egyetlen katonai szövetségese. Japán egyértelmű elutasítása tehát nagy meglepetés lett volna.

Jasutosi Nisimura japán gazdasági miniszter múlt szombaton jelezte Tokió kompromisszumkészségét: "Szigorúan végrehajtjuk a nemzetközi együttműködésen alapuló exportellenőrzést" - mondta újságíróknak. Japán figyelembe veszi a más országok által bevezetett korlátozásokat, és megfelelően reagál.

A sajtó szerint azonban a három ország nem tervezi hivatalosan bejelenteni a lépéseket, és a végrehajtás is hónapokig tart. Az sem világos, hogy meddig mennek el saját korlátozásaikkal.

Az Egyesült Államok például nyíltan megtiltotta amerikai állampolgároknak, hogy kínai chipgyártóknak dolgozzanak. Japán szakértők azonban nem hiszik, hogy Fumio Kisida miniszterelnök támogatna egy ilyen intézkedést. Mert a szabad szakmaválasztásba való beavatkozás aligha lenne összeegyeztethető az alkotmánnyal, és valószínűleg a közvélemény ellenállásába ütközne.

Japán számára sok minden forog kockán

De más exportkorlátozások is sértik Japán kormányát és vállalatait. Tokió úttörő a gazdasági biztonság koncepciójában. Ez volt az egyik első ország, amely törvényt hozott, lehetővé téve a kormány által nemzeti érdeknek tartott alapvető cikkek exportkorlátozását. Ezenkívül Japán drasztikus felfegyverkezést tervez, hogy elriassza Kínát Tajvan és a japánok által ellenőrzött -  de Kína által is követelt - szigetek megtámadásától.

A kormány ugyanakkor igyekszik egyensúlyba hozni a növekvő geopolitikai feszültségeket az ország gazdasági érdekeivel. Japán külkereskedelmének több, mint egyötödét kitevő Kína a szigetország legfontosabb kereskedelmi partnere, megelőzve katonai szövetségesét, az Egyesült Államokat.

A chipipar fontos szerepet játszik ebben az egyensúlyozásban. Egyrészt Kína kereskedelmi szankciókkal sújthatja Japánt, ha részt vesz az amerikai korlátozásokban. Másrészt a félvezetőgyártó üzemek azon kevés gazdasági ágazatok közé tartoznak, amelyekben Kína Japántól függ, és nem fordítva.

Ezt a függőséget ezért régóta alku tárgyának tekintették a kétoldalú kapcsolatok megromlásával szemben. Cégvezetők arra is figyelmeztetnek: az exporttilalmak azt jelenthetik, hogy Kína felgyorsítja saját csúcsminőségű eszközeinek fejlesztését.

A japán vállalatok már régóta elvesztették korábbi világpiaci vezető szerepüket más országok olan gyártóival szemben, mint például a tajvani TSMC szerződéses gyártója és a dél-koreai Samsung memóriachip-óriás. De a japán cégek meg tudták védeni piacvezető szerepüket a gyártóberendezések és a félvezetőgyártáshoz szükséges anyagok terén.

A Japán Félvezető Berendezések Szövetsége szerint a japán gyártók 2,97 billió jen (21 milliárd euró) értékben exportáltak berendezéseket a 2021-es pénzügyi évben. Kína a kereslet körülbelül egyharmadát tette ki. A Tokyo Electronnál a forgalom mintegy negyede a nagy szomszédtól származik.

A terjeszkedő technológiai háború, párosulva a chipek iránti kereslet megcsappanásával, 2022 elejétől tegnapig 33 százalékkal, 45 790 jenre lökte le a cég részvényeinek árfolyamát.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG