4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az izraeli kormány nem veszi jó néven, hogy a spanyol kormány nyíltan kritizálja őt a sok gázai civil áldozat miatt.

Izrael visszarendelte madridi nagykövetét és behívatja Spanyolország Tel-Aviv-i nagykövetét a spanyol miniszterelnök legújabb, a Hamász palesztin iszlamista szervezet és a zsidó állam közötti háborúval kapcsolatos nyilatkozata miatt, adta hírül a The Guardian.

Pedro Sánchez a spanyol állami televízióban (TVE) ismételten elítélte a Hamász október 7-i terrortámadásait, ugyanakkor – Izraelre és Spanyolországra utalva – megjegyezte: „baráti országoknak tudniuk kell mondani egymásnak dolgokat.”

„Amit Gázában látunk, az elfogadhatatlan”

„A kezdetektől fogva mondtuk, hogy amit a Hamász Izraelben tett, az abszolút kegyetlen és szörnyű”, jegyezte meg hozzátéve, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnél tett múlt heti látogatása során 20 perces, „nagyon kemény” felvételt nézett végig a támadásról. És – tette hozzá – mindig kiálltak amellett is, hogy a Hamásznak az összes túszt feltételek nélkül szabadon kellene engednie.

„Ugyanakkor ugyanilyen erős meggyőződéssel meg kell mondanunk Izraelnek, hogy a nemzetközi humanitárius jog keretein belül kell cselekednie. A (Gázai övezetből érkező) képek és a megölt emberek – különösen fiúk és lányok – növekvő száma láttán őszintén kételkedem abban, hogy (az izraeli támadások) összhangban vannak a nemzetközi humanitárius joggal,” figyelmeztetett.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Kairóban 2023. november 24-én. Fotó: EPA/KHALED ELFIQI
Pedro Sánchez spanyol kormányfő Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Kairóban 2023. november 24-én. Fotó: EPA/KHALED ELFIQI

Pedro Sánchez arra utalt, hogy – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által is elfogadott gázai közlések szerint – az izraeli légicsapások óriási civil áldozatokkal járnak a Gázai övezetben: a halálos áldozatok száma már mintegy 15 ezer, közülük 6 ezer gyerek. (A Hamász október 7-i terrortámadásaiban mintegy 1200-an haltak meg.)              

A spanyol kormányfő beszélt arról is, hogy a válság politikai megoldásához szükséges a palesztin állam elismerése. Szerinte Európa érdeke, hogy erkölcsi alapon kezelje a kérdést, mert „amit Gázában látunk, az elfogadhatatlan.”

Korábban jelezte, hogy országa hajlandó egyedül is elismerni a palesztin államot, ha az EU erre nem hajlandó egységesen.

Az izraeli válasz nem váratott sokáig: Benjámin Netanjahu szégyenletesnek nevezte a spanyol kormányfő nyilatkozatát, és a spanyol nagykövet berendelésére utasította Eli Cohen izraeli külügyminisztert. Cohen pedig sokkolónak nevezte Sánchez szavait, és visszahívta konzultációra az izraeli nagykövetet. Szerinte Izrael a nemzetközi jogot betartva cselekedett és fog cselekedni a jövőben is, valamint az összes túsz szabadon engedéséig és a Hamász elpusztításáig folytatni fogja a háborút. (A harcok egy hetes tűzszünet után ma folytatódtak.)

Diplomáciai háború

Pedro Sánchez már korábban is élesen bírálta az izraeli vezetést. "Teljesen elfogadhatatlan ártatlan civilek, köztük gyerekek ezreinek legyilkolása. Az erőszak csak még több erőszakhoz fog vezetni” – fogalmazott múlt pénteken a gázai-egyiptomi határnál lévő rafahi határátkelőnél, Alexander De Croo belga kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján, aki szintén szóvá tette a civil áldozatok magas számát. 

A spanyol kormányfő Netanjahu előtt pedig úgy fogalmazott, hogy a palesztin halálos áldozatok száma „tényleg tűrhetetlen.”

Válaszul az izraeli külügyminiszter akkor “hamis állításokkal” és “a terrorizmus támogatásával” vádolta meg a két kormányfőt.

Az EU-tagországok közül egyértelműen Spanyolország bírálja legerélyesebben Izrael gázai háborúját. A kormánykoalícióban részt vevő radikális baloldali párt, a Podemos főtitkára pedig még Sáncheznél is keményebben fogalmazott az elmúlt hetekben.

Ione Belarra etnikai tisztogatással és népirtással vádolja az izraeli vezetést és azt követeli, hogy függesszék fel a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, vezessenek be vele szemben gazdasági szankciókat és fegyverembargót, Benjámin Netanjahut, aki szerinte háborús bűnös, pedig állítsák Nemzetközi Büntetőbíróság elé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
Makro / Külgazdaság Trumpnak is tetsző döntést hozott Biden
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:25
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben.
Makro / Külgazdaság Hol harapták meg az új amerikai szankciók a török-orosz kereskedelmet?
Bózsó Péter | 2024. február 22. 05:34
Az Egyesült Államok Oroszország-ellenes, pénzügyi cégeket sújtó decemberi szankciói harapósnak bizonyultak Törökországban is, jelentősen csökkentve a török-orosz kereskedelmet.
Makro / Külgazdaság Putyin túl korán örült - nem győzték le az ukrán ellentámadást?
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 20:04
A szerdai az orosz-ukrán háború 728. napja volt. Hírösszefoglalónk. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG